Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina yrittää valaa uskoa kompuroivaan talouteensa

Talous
 
JASON LEE
Kiinan pääministeri Li Keqiang.
Kiinan pääministeri Li Keqiang. Kuva: JASON LEE

Peking

Vakuuttelu, että Kiinan talous pysyy kasvu-uralla oli pääteemoja keskiviikkona, kun Kiinan pääministeri Li Keqiang piti vuotuisen lehdistötapaamisensa.

”Minun on mahdotonta olla sitä mieltä, ettei Kiina pystyisi saavuttamaan päätettyjä tavoitteitaan. Kiinan talous ei tule kokemaan mahalaskua”, Li ilmoitti.

Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen toiseksi korkein johtaja lausui näkemyksiään asioista kaksituntisessa lehdistötapaamisessa Kiinan kansankongressin kokouksen päätteeksi Pekingissä.

Kansankongressi on eräänlainen parlamentti, jonka tehtävänä on lyödä leimat Kiinaa johtavan kommunistipuolueen tekemiin päätöksiin. Se kokoontuu kerran vuodessa.

Pääministerillä on tapana pitää kokouksen päätteeksi tilaisuus, jossa hän kertoo näkemyksiään sadoille toimittajille.

Keskiviikkona kansankongressi hyväksyi viisivuotissuunnitelman, jossa tavoitteena on muun muassa pitää vuotuinen talouskasvu keskimäärin vähintään 6,5 prosentissa vuoteen 2020 asti.

Viime vuonna bruttokansantuote kasvoi virallisen tiedon mukaan 6,9 prosenttia, vähiten neljännesvuosisataan.

Viisivuotissuunnitelman kasvutavoite on kova, eikä sen saavuttaminen ole helppoa. Esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on ennustanut Kiinalle hitaampaa kasvua.

Maailman toiseksi suurimman kansantalouden hidastuva talouskasvu sekä pörssin ja valuutan heilahtelut ovat herättäneet suurta huolta ulkomailla. Jos Kiinalla menee huonosti, se heijastuu myös muualle.

Paljon enemmän Kiinan talouden tila kuitenkin vaikuttaa Kiinassa. Muistutus siitä, mitä Kiinan johto todennäköisesti eniten pelkää, nähtiin viime lauantaina Koillis-Kiinan Heilongjiangin maakunnassa.

Tuhannet valtiollisen hiilikaivosyhtiön työläiset lähtivät kaduille marssimaan, koska heille ei ollut maksettu palkkoja. Maanantaina paikalliset viranomaiset ilmoittivat maksavansa kaivosmiehille kahden kuukauden palkkarästit.

Raskaaseen teollisuuteen painottuvassa Koillis-Kiinassa talous on erityisen suurissa vaikeuksissa, mutta palkkarästit ja irtisanomiset rassaavat työläisiä myös menestyvämmillä seuduilla.

Esimerkiksi eteläisissä suurkaupungeissa Chongqingissä ja Shenzhenissä oli ennen helmikuisia kiinalaisen uudenvuoden lomia parin viikon aikana lähes 40 mielenosoitusta, jotka johtuivat irtisanomisista, kertoi hongkongilainen China Labour Bulletin -järjestö.

Tällaisessa ilmapiirissä Kiinan johto joutuu tekemään myös talouden rakennemuutosta. Ekonomistit ovat arvioineet, että talouskasvu voi kärsiä sinä aikana, kun uudistuksia tehdään. Li lupasi keskiviikkona, että molemmat onnistuvat.

”Kokonaisvaltaisten elvytystoimien sijasta olemme valinneet rakennemuutoksen tien. Se on rankkaa, mutta kestävää”, Li sanoi.

Rakennemuutoksessa on kyse Kiinan muuttamisesta enemmän kotimaiseen kulutukseen ja teknologiateollisuuteen nojautuvaksi taloudeksi.

Muutos kuitenkin vaatii tylyjä toimia kuten tehtaiden sulkemisia. Se voi johtaa joukkoirtisanomisiin ja levottomuuksien lisääntymiseen. Kiinassa on ylituotantoa etenkin raskaan teollisuuden aloilla.

Lin mukaan massiivisilta irtisanomisilta vältytään, ja työpaikkoja menettäville järjestetään muita työllistymismahdollisuuksia.

Lupaukset eivät takaa, että Kiina todella onnistuu pitämään taloutensa pystyssä.

Vaikka tavoitteita ei saavutettaisi, se ei välttämättä merkitsisi täyttä romahdusta.

Kiinan asettama talouden kasvutavoite on vähemmän kuin mihin Kiinassa on totuttu, mutta se on paljon verrattuna Euroopan talouskehitykseen.

Joka tapauksessa Kiinalla on edessään vaikeita aikoja, ja päästäkseen tavoitteisiin Kiinan päättäjät joutuvat ottamaan suuria riskejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat