Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio myy puolet aseyhtiö Patriasta norjalaiselle yritykselle

Norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace ostaa puolikkaan aseyhtiöstä 272 miljoonalla eurolla.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Pasi-panssariajoneuvo kokoonpanolinjalla Patrian tehtaalla.
Pasi-panssariajoneuvo kokoonpanolinjalla Patrian tehtaalla. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Valtio kertoi torstaina myyvänsä 49,9 prosenttia aseyhtiö Patrian osakkeista norjalaiselle kilpailijalle Kongsberg Defence & Aerospace -yhtiölle. Kauppahinta on 272 miljoonaa euroa.

”Teollinen kumppanuus puolustusteollisuudessa on hyvä tapa liiketoiminnan kehittämiseen, minkä vuoksi olemme erittäin tyytyväisiä Kongsbergin sitoutumisesta Patriaan”, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk) tiedotteessa.

Patria toimii puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualalla. Yhtiöllä on noin 2 800 työntekijää, joista suurin osa työskentelee Suomessa.

Patrian myynnistä noin 90 prosenttia tulee puolustustarvikkeista ja huollosta. Yhtiö valmistaa muun muassa panssaroituja ajoneuvoja ja kranaatinheittimiä.

Pääministerin mukaan Kongsberg on taloudellisesti vahva yhtiö. Puolet siitä omistaa Nato-maa Norja.

Kongsberg valmistaa muun muassa ilmatorjunta- ja ohjusjärjestelmiä. Yhtiö on myynnillä mitattuna puolet suurempi kuin Patria.

”Patria, Kongsberg ja Patrian norjalainen yhteisyritys Nammo muodostavat johtavan pohjoismaisen kokonaisuuden puolustusteollisuudessa. Kauppa tukee merkittävästi Patrian liiketoiminta-alueiden asemaa kansainvälisillä markkinoilla”, Sipilä toteaa.

Patria on varsin kannattava yhtiö. Se teki viime vuonna 47 miljoonan euron liikevoiton 428 miljoonan euron liikevaihdolla.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) pitää Kongsbergin tuloa Patrian vähemmistöomistajaksi Suomen kannalta hyvänä ratkaisuna.

”Se turvaa nykyisen hyvän ja toimivan yhteistyön Patrian kanssa ja on siten nykyisen puolustusstrategian mukainen”, Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa torstaina iltapäivällä. Lue Niinistön kommenteista enemmän täältä.

Kongsberg kuvailee kaupan taustamateriaaleissa, että Euroopan puolustusteollisuus on kulkemassa kohti yritysten yhdistymisiä.

”Tämän sopimuksen myötä Patria, Kongsberg ja Nammo muodostavat ainutlaatuisen ja vahvan pohjoismaisen puolustusteollisuuskokonaisuuden, jolla on vahvoja kansainvälisiä siteitä”, sanoo toimitusjohtaja Qvam tiedotteessa.

Osapuolet arvioivat, että kauppa saadaan päätökseen toisen vuosineljänneksen aikana. Kaupan yhteydessä Suomen valtio ostaa kokonaan omistamansa erityistehtäväyhtiö Governian hallussa olevat Patrian osakkeet.

Kauppojen jälkeen Suomen valtio omistaa Patriasta 50,1 prosenttia.

Vuonna 2014 valtio osti Patrian kokonaan omistukseensa. Vähemmistöomistaja Airbus Group omisti aiemmin runsaan neljänneksen Patriasta.

Kaupan yhteydessä valtio kertoi, että Patrialle etsitään uutta teollista kumppania.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat