Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö: Patria-kaupalla ei ole yhteyttä meri- ja ilmavoimien hankintoihin

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kongsbergin toimitusjohtaja Walter Qvam (vas.), puolustusministeri Jussi Niinistö ja valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen osastopäällikkö Eero Heliövaara tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.
Kongsbergin toimitusjohtaja Walter Qvam (vas.), puolustusministeri Jussi Niinistö ja valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen osastopäällikkö Eero Heliövaara tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) pitää norjalaisen Kongsberg-yhtiön tuloa 49,9 prosentin vähemmistöomistajaksi aseyhtiö Patriaan Suomen kannalta hyvänä ratkaisuna.

”Se turvaa nykyisen hyvän ja toimivan yhteistyön Patrian kanssa ja on siten nykyisen puolustusstrategian mukainen”, Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa torstaina iltapäivällä.

Valtio ilmoitti myyvänsä 49,9 prosenttia aseyhtiö Patrian osakkeista norjalaiselle kilpailijalle Kongsberg Defence & Aerospace -yhtiölle. Kauppahinta on 272 miljoonaa euroa.

Niinistön mielestä teollinen tukirooli on puolustuksessa tärkeä. Siksi oli tärkeää, että puolustushallintoa kuultiin hankkeen valmistelussa riittävästi.

Niinistön mukaan sopimus varmistaa sen, että Suomen puolustuksen kannalta luottamuksellinen tieto ei vuoda vääriin käsiin.

Valtioneuvoston kanslian omistusohjausosaston ylijohtaja Eero Heliövaaran mukaan pitkän prosessin päätöksenä syntynyt sopimus perustui ennen kaikkea siihen, että puolustusteollisuudessa keskittyminen on vahvaa.

”Nimenomaan teollista yhteistyötä valtio haki”, Heliövaara kertoi.

Hänen mukaansa kauppa on myös poliittisesti ja puolustusvoimien kannalta hyvä liitto. Samaa mieltä oli puolustusministeri Niinistö.

”Kauppa lisää pohjoismaista yhteistyötä hyvin konkreettisella tavalla”, Niinistö sanoi.

Heti perään hän kuitenkin lisäsi, että kaupalla ei ole yhteyttä suuriin materiaalinhankkeisiin meri- tai ilmavoimien hankinnoissa.

Niinistö perusteli kauppaa myös huoltovarmuuden paranemisella.

”On tärkeää, että meillä on puolustusteollisuutta ja pystymme viemään tuotteita. Sitä kautta kasvatamme huoltovalmiutta. Se tuo vientipotentiaalilla tulevaisuudessa”, Niinistö selitti.

Heliövaaran mukaan valtio sai myymistään Patrian osakkeista noin 50 prosenttia paremman hinnan kuin millä se osti vähemmistöosuuden pois Airbusilta joulukuussa 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat