Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esko Aho nousemassa pakotelistalla olevan venäläispankin hallitukseen – Aho ei näe pakotteissa ongelmaa

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Esko Aho Elinkeinoelämän valtuuskunnan tiedotustilaisuudessa huhtikuussa 2015.
Esko Aho Elinkeinoelämän valtuuskunnan tiedotustilaisuudessa huhtikuussa 2015. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen entinen pääministeri Esko Aho on ehdolla Venäjän suurimman pankin Sberbankin hallitukseen. Pankki kertoi asiasta verkkosivuillaan torstaina.

Sberbank on EU:n ja Yhdysvaltain niin sanottujen sektoripakotteiden piirissä. Se tarkoittaa, että pankilta on evätty pääsy kansainvälisille rahoitusmarkkinoille lukuun ottamatta alle kuukauden mittaista rahoitusta. Pankin johtoa tai luottamushenkilöitä pakotteet eivät koske.

Esko Ahon mielestä pakotetoimet eivät ole este pankin hallitukseen osallistumiselle. Hallituksessa on kaksi muutakin ulkomaalaista, toinen heistä on italialaisen Monte dei Paschi di Siena -pankin hallituksen puheenjohtaja Alessandro Profumo.

”Vaikka pakotteet ovat voimassa, Suomella ja Venäjällä on paljon kanssakäymistä, joka jatkuu normaalisti. Naapuruus jatkuu, vaikka eletään vaikeita aikoja. Se on erittäin tärkeätä molempien kannalta”, Aho sanoo HS:lle.

Aho kertoo tunteneensa Sberbankin toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan German Grefin vuodesta 2004, jolloin Aho oli Sitran yliasiamies ja Gref Venäjän ulkomaankauppaministeri. Grefin aloitteesta Aho on ollut jo aiemmin mukana Venäjän valtion pääomasijoitusyhtiön RVC:n hallituksessa.

”Gref pyysi minua Sberbankin hallitukseen noin kuukausi sitten. Ennen suostumusta olen luonnollisesti pohtinut asiaa huolellisesti ja selvittänyt monta asiaa. Johtopäätös oli yksiselitteinen. Tämä tehtävä tarjoaa paljon mahdollisuuksia”, Aho sanoo.

Aho arvioi, että näköalapaikasta venäläisessä suurpankissa voi olla hyötyä myös suomalaisille yrityksille. Hän toimii suomalaisten yritysten suhteita Venäjällä rakentavan East Officen ja Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallitusten puheenjohtajana.

Gref kommentoi nimitystä venäläiselle uutistoimisto Tassille.

”Meillä on uusi ehdokas, Esko Aho. Hän on Suomen entinen pääministeri”, Gref sanoi. Hän korosti myös Ahon nykyisiä tehtäviä: hän toimii Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallituksen puheenjohtajana, ja hänellä on kokemusta korkean teknologian markkinoista.

Venäjän valtio omistaa puolet Sberbankin osakkeista Venäjän keskuspankin kautta. Ulkomaisten sijoittajien hallussa oli pankin mukaan vuosi sitten 44 prosenttia osakkeista.

Alkuviikosta yhdysvaltalainen talouslehti Wall Street Journal kertoi, että Sberbankin nettovoitto laski vuoden takaisesta 23 prosenttia. Yhdysvallat lisäsi pankin Venäjän-vastaisten pakotteiden kohteeksi syyskuussa 2014.

Pankin sulkeminen ulos kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta on aiheuttanut vaikeuksia koko Venäjän rahoitusmarkkinoille. Sberbankin markkinaosuus Venäjän pankkimarkkinoilla on Ahon mukaan noin 50 prosenttia.

Oikaiusu klo 21.50: Artikkelissa kerrottiin aiemmin, että Ahoa esitetään pankin johtokuntaan. Häntä esitetään kuitenkin pankin hallitukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat