Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko ja Neste haastavat ABC-asemat

Talous
 
Tuomas Selänne
Nesteen huoltoasemalla Mäntsälässä on pieni K-kauppa.
Nesteen huoltoasemalla Mäntsälässä on pieni K-kauppa. Kuva: Tuomas Selänne
Fakta

Neljä suurta jakelijaa

 Suomessa on neljä suurta polttoaineiden myyntiketjua.

 Bensiinin jakelussa ykkönen oli viime vuonna ABC, jonka osuus myynnistä on lähes 30 prosenttia.

 Nesteen osuus on 28 prosenttia, St1:n osuus 22 prosenttia ja Teboilin 17 prosenttia.

Kauppayhtiö Kesko ja öljynjalostusyhtiö Neste tiivistävät yhteistyötään ja tuovat maanteillä liikkuville uudenlaisen liikenneasemaketjun, joka kilpailee S-ryhmän ABC-ketjun ja Teboilin asemien kanssa.

Asemaketju saa nimekseen Neste K. Seuraavan kahden vuoden aikana uuden palvelumallin asemia perustetaan maahan lähemmäs sata.

Maaliskuun lopulla avataan ketjun ensimmäinen asema Tampereella Teiskontiellä. Tapahtumasta tulee juhlallinen vihkiminen, johon osallistuvat Keskon pääjohtaja Mikko Helander ja Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Yhteistyö Nesteen ja Keskon välillä ei ole uutta. Kesko on tarjonnut eritasoisia myymäläpalveluja Nesteen noin 70 asemalla jo muutaman vuoden ajan ja ravintolapalveluja Motorest-tuotemerkillä.

Nyt yhteistyö tiivistyy ja yhteistyöasemat aiotaan uudistaa investoinneilla, joiden arvo on Keskon johtajan Mikko Paukkosen mukaan useita kymmeniä miljoonia euroja.

Paukkonen sanoo, että Neste K ei aio jäljitella ABC:tä tai muitakaan kilpailijoita, vaan se aikoo tuoda liikenneasemapalvelut nykyaikaan vastaamaan nykykuluttajan vaatimuksia.

”Uskallan sanoa, että tällaista ei meillä ole nähty aiemmin. Mallia on haettu maailmalta, mutta sovellettu Suomeen. Kun tehdään uutta, vanhaa ei ole mieltä jäljitellä”, Paukkonen kehuu.

Erityisesti ketju panostaa ravintolatarjontaan, myymälöihin ja autopuolella pesutekniikkaan.

Tavoitteena on Paukkosen mukaan tarjota parasta ruokaa maantiellä. Ravintolatarjonnan on suunnitellut Michelin-kokki Pekka Terävä, joka ryhmineen kiertää parin vuoden aikana uusilla asemilla kouluttamassa henkilökuntaa.

Liikenneasemien kysytyin tuote kahvi saa myös erityishuomion. Kaikkiin asemiin tulee Nespresso-keittimet, jotka ovat kansainvälisesti kahvinteon suosituimpia laitteita.

”Useita tunteja haudutettu huoltoasemakahvi jää ainakin meillä historiaan”, Paukkonen sanoo.

Kun uusi ketju saa investointinsa valmiiksi, siitä tulee lähes yhtä laaja kuin sen pääkilpailija ABC, jolla on hieman yli sata liikenneasemaa.

S-ryhmä ryhtyi rakentamaan ABC:tä noin 15 vuotta sitten ja se kasvoi alussa nopeasti. Huippuvuonna 2004 avattiin 21 uutta asemaa.

ABC:n investointitahti alkoi hiljentyä tämän vuosikymmenen alussa taantuman syvennyttyä.

Heikko taloustilanne ei arveluta Keskossa eikä Nesteessä.

”Meillä on sellainen tuntuma, että tälle on tarvetta ja aiomme vastata muuttuvaan kysyntään.”

Liikenneasemien ruokamyymälät ovat samalla osa Keskon lähikauppaverkkoa.

Neste K on asemien markkinointinimi. Yhteisyritystä yhtiöillä ei ole, vaan kumpikin hoitaa myynnin itsenäisesti. Nesteellä on myös paljon muita kauppiaskumppaneita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat