Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esko Aho venäläisen suurpankin hallitukseen

Ahon mielestä ei ole ongelma, että Sberbank on Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistoilla.

Talous
 
Katarina Sällylä
Esko Aho
Esko Aho Kuva: Katarina Sällylä

Entinen pääministeri Esko Aho on ehdolla Venäjän suurimman pankin Sberbankin hallitukseen.

Venäjän valtion hallitsemalla pankilla on noin 50 prosentin markkinaosuus Venäjän pankkimarkkinoista.

Pankki on EU:n ja Yhdysvaltain rajoitettujen pakotetoimien eli niin sanottujen sektoritoimien piirissä.

Se tarkoittaa, että pankilta on evätty pääsy kansainvälisille rahoitusmarkkinoille lukuun ottamatta alle kuukauden rahoitusta. Pankin johtoa tai luottamushenkilöitä pakotteet eivät koske.

Esko Ahon mielestä pakotetoimet eivät ole este pankin hallintoon osallistumiselle. Hallituksessa on kaksi muutakin ulkomaalaista, esimerkiksi italialaisen Monte dei Paschi di Siena -pankin hallituksen puheenjohtaja Alessandro Profumo.

”Vaikka pakotteet ovat voimassa, Suomella ja Venäjällä on paljon kanssakäymistä, joka jatkuu normaalisti. Naapuruus jatkuu, vaikka eletään vaikeita aikoja. Se on erittäin tärkeätä molempien kannalta”, Aho sanoo.

Aho kertoo tunteneensa Sberbankin toimitusjohtajan German Grefin vuodesta 2004. Grefin aloitteesta Aho oli jo aiemmin mukana Venäjän valtion pääomasijoitusyhtiön RVC:n hallituksessa.

”Gref pyysi minua Sberbankin hallituksen jäsenyyteen noin kuukausi sitten. Ennen suostumusta olen luonnollisesti pohtinut asiaa huolellisesti ja selvittänyt monta asiaa. Johtopäätös oli yksiselitteinen. Tämä tehtävä tarjoaa paljon mahdollisuuksia”, Aho sanoo.

Aho arvioi, että näköalapaikasta venäläisessä suurpankissa voi olla hyötyä myös suomalaisille yrityksille. Hän toimii myös suomalaisten yritysten suhteita Venäjällä ylläpitävän Eastofficen ja Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallitusten puheenjohtaja.

Aho oli Suomen pääministeri vuosina 1991–1995. Hän on keskustapuolueen jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat