Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elisa pudottaa datasiirron nopeuden ulkomailla etanavauhtiin – kiertää EU:n hintasääntelyn

Elisa pudottaa datasiirron nopeuden ulkomailla 0,25 megabittiin sekunnissa huhtikuun lopussa, jolloin EU:n uusin verkkovierailujen hintasääntely astuu voimaan. Paremman nopeuden saa ostettua lisähinnalla.

Talous
 
Elisa hidastaa ulkomaandataa, virasto selvittää
Elisa hidastaa ulkomaandataa, virasto selvittää
Viestintävirasto selvittää noudattaako Elisa EU-sääntöjen henkeä pudottaessaan rajusti datanopeuksiaan, kun mobiililaitetta käytetään ulkomailla. Muutosnäyttää yritykseltä kiertää EU:n hintasääntelyä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Teleoperaattori Elisa laskee liittymiensä datasiirtonopeuden ulkomailla 0,25 megabittiin sekunnissa. Muutos astuu voimaan huhtikuun lopussa eli samana päivänä, jolloin tulee voimaan EU:n uusin hintasääntelyasetus. Se asettaa dataliikenteen hinnoille katon, kun liittymää käytetään toisessa EU-maassa.

Nopeamman liittymän saa Elisasta jatkossa vain lisämaksulla. Elisa siis käytännössä kiertää uutta hintasääntelyä. Ilman lisämaksua tarjottava 0,25 megabitin nopeus on niin hidas, että internetin käyttäminen ei sillä käytännössä onnistu.

Lisäpaketeissa hinnoittelu menee siirretyn datamäärän mukaan. Kahden gigatavun paketti, joka on käytössä viikon EU:n alueella, maksaa 34,90 euroa. Vuorokaudeksi 250 megatavua maksaa 4,90 euroa. Näillä hinnoilla saa käyttöönsä vierailumaan verkossa tarjolla olevan siirtonopeuden.

EU:n hintakattoasetus määrää, että 30. huhtikuuta alkaen datasiirto toisessa EU-maassa saa maksaa korkeintaan viisi senttiä megatavua kohti enemmän kuin kotimaassa. Datasiirron nopeutta ei sääntelyssä määritellä.

Elisan henkilöasiakkaiden puhelinliittymistä vastaavan johtajan Jan Virkin mukaan ulkomaan tiedonsiirtonopeuden laskulla halutaan suojella kuluttajia.

”Peruskäyttäjälle riittää tämä hitaampikin nopeus. Sillä onnistuu ainakin sähköpostin lukeminen. Se suojaa sitä vastaan, ettei käyttäjälle tule vahingossa suuria laskuja esimerkiksi videoiden katselusta.”

Virkin mukaan peruspalvelut, kuten Facebook, Twitter ja WhatsApp toimivat ”kutakuinkin kuin kotiverkossa”.

Lisämaksulliset paketit on Virkin mukaan hinnoiteltu niin, että niissä hinta suhteessa siirretyn datan määrään jää selvästi alle EU:n määräämän hintarajoituksen. Asetus ei kiellä erillisten pakettien myymistä.

Hintasäännöstelyn seuraava vaihe tulee voimaan vuoden 2017 kesäkuun puolivälissä. Siitä eteenpäin puheluiden ja dataliikenteen pitäisi olla EU:n alueella matkustettaessa saman hintaista kuin kotimaassa. Virkin mukaan asetukseen määritellään kuitenkin todennäköisesti jonkinlainen raja kohtuulliselle käytölle.

Määrittämättä on myös se, miten paljon toisen maan operaattori voi laskuttaa liittymän kotimaan operaattoria vierailukäytöstä.

Hintasäännöstely on suomalaisille operaattoreille hankala juuri tältä osin. Asiakas maksaa operaattorille usein kiinteän kuukausihinnan käytöstä riippumatta.

Jos asiakas matkustaa ulkomaille, vierailumaan operaattori saa kuitenkin laskuttaa kotimaan operaattoria verkkonsa käytöstä. Kotimaan operaattori ei saisi enää siirtää tätä lisähintaa asiakkaan maksettavaksi.

”Suomalaiset matkustavat paljon esimerkiksi Etelä-Eurooppaan. Tänne päin tulee huomattavasti vähemmän kävijöitä. Se tarkoittaa, että raha virtaisi meiltä sinne”, Virkki sanoo.

Pekka Sakki / Lehtikuva
Elisa siis käytännössä kiertää uutta hintasääntelyä. Ilman lisämaksua tarjottava 0,25 megabitin nopeus on niin hidas, että internetin käyttäminen ei sillä käytännössä onnistu.
Elisa siis käytännössä kiertää uutta hintasääntelyä. Ilman lisämaksua tarjottava 0,25 megabitin nopeus on niin hidas, että internetin käyttäminen ei sillä käytännössä onnistu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat