Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vladimir Putinin luottoluokitusyhtiö ajaa länsimaisia kilpailijoita Venäjältä – ”Vaikea pitää uskottavana”

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich uskoo markkinoiden suhtautuvan uuteen luokittajaan varauksella.

Talous
 
SPUTNIK
Venäjän presidentti Vladimir Putin on kyllästynyt länsimaisiin luottoluokittajiin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on kyllästynyt länsimaisiin luottoluokittajiin. Kuva: SPUTNIK

Suuret luottoluokittajat Fitch, Moody’s ja Standard & Poor’s ovat hylkäämässä Venäjän toimintansa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Presidentti Vladimir Putin suivaantui viime heinäkuussa, kun Moody’s ja S&P leikkasivat öljyn halpenemisesta ja Ukrainan sotaan liittyvistä talouspakotteista kärsivän Venäjän luokituksen roskaluokkaan.

Pian sen jälkeen Venäjän keskuspankki ilmoitti perustavansa uuden, ”geopoliittisista riskeistä” vapaan luokitusyhtiön. Keskuspankki ei enää jatkossa käytä kolmen suuren länsimaisen luokittajan palveluja. Samalla Putin hyväksyi uuden lain, joka kiristää ruuvia luokittajien kohdalla.

Luokittajien on taas vaikea suostua Venäjän tiukempaan valvontaan, koska näin toimiminen saattaisi rikkoa länsimaiden asettamia talouspakotteita.

Viime viikolla Moody’s kertoi lopettavansa toimintansa Moskovassa. Jo aiemmin Fitch oli ilmoittanut todennäköisesti lopettavansa venäläisyhtiöiden luokitukset. Standard & Poor’s yrittää vielä hioa jonkinlaista järjestelyä Venäjän valtion kanssa.

Länsimaisten yhtiöiden jättämää aukkoa on täyttämässä Venäjän keskuspankin perustama, Putinin käytännössä kontrolloima uusi luokittaja ACRA. ACRA on Bloombergin mukaan myös ainoa uusi luokittaja, joka on anonut toimilupaa maassa.

Venäläisen Ronin Trust -sijoitusyhtiön johtaja Ivan Guminov sanoo Bloombergille, että Putin on sääntelyn kiristyksellä raivannut tilaa ACRAlle.

”Toistaiseksi kaikki tärkeät luokitukset on tehty kolmen suuren toimesta. Uuden, paikallisen toimijan olisi ollut hyvin vaikea kilpailla niiden kanssa.”

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi markkinoiden suhtautuvan uuteen luokittajaan varauksella.

”Lähtökohtaisesti sitä on vaikea pitää uskottavana. Pikemminkin reaktio on hyvin kriittinen, ja ACRAn pitäisi näyttää olevansa riippumaton toimija.”

Gerich uskoo, että länsimaisten luokittajien vetäytyminen Venäjältä kertoo yleisestä epävarmuudesta maahan liittyen. Esimerkiksi jättimäisten, tiiviisti valtiontalouteen linkittyvien venäläisyhtiöiden arvioiminen tulee jatkossa entistä hankalammaksi.

”Luokittajien toiminnassa on paljon hyvää sijoittajille. Kun ne lähtevät, olemme enemmän paikallisten tietojen varassa.”

ACRAn hallitusta johtaa tilintarkastaja Ernst & Youngilla Venäjän valtiota pitkään neuvonut amerikkalainen Karl Johansson. ACRAn johtaja taas on Venäjän valtio-omisteisen Gazprombankin entinen johtoryhmän jäsen Jekaterina Trofimova.

Yhtiön omistaa Bloombergin mukaan 27 yhtiötä, mukaan lukien valtio-omisteinen Sberbank ja Venäjän suurimpiin kaivosalan yhtiöihin kuuluva Severstal.

Uudella luokitusyhtiöllä ei kuitenkaan ole poliittista agendaa, Johansson vakuuttaa Bloombergille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat