Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elisa kiertää EU:n hintakattoa

Hintakattolainsäädännön valmistelua johtanut Vesa Terävä myöntää, ettei siinä otettu täysin huomioon mahdollisuutta Elisan harjoittamaan toimintaan.

Talous
 
Elisa hidastaa ulkomaandataa, virasto selvittää
Elisa hidastaa ulkomaandataa, virasto selvittää
Viestintävirasto selvittää noudattaako Elisa EU-sääntöjen henkeä pudottaessaan rajusti datanopeuksiaan, kun mobiililaitetta käytetään ulkomailla. Muutosnäyttää yritykseltä kiertää EU:n hintasääntelyä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Euroopan komission johtava virkamies Vesa Terävä arvostelee teleoperaattori Elisan päätöstä hidastaa liittymiensä tiedonsiirtonopeutta ulkomailla.

Hidastamalla nopeuden vain 0,25 megabittiin sekunnissa Elisa käytännössä kiertää unionin lainsäädäntöä, joka huhtikuun lopusta alkaen rajoittaa tiedonsiirron hintaa toisessa EU-maassa. Se saa olla megatavua kohti enintään viisi senttiä suurempi kuin kotimaassa.

Elisa veloittaa siirretyn datamäärän mukaan lisähintaa. Vuorokauden sopimus maksaa 4,90 euroa ja noin viikon sopimus 34,90 euroa.

Lisähinnoilla saa käyttöönsä siirtonopeuden, jonka avulla voi katsoa esimerkiksi videoita ulkomailla.

Euroopan komission viestintäverkot, sisällöt ja teknologia -pääosaston yksikönjohtaja Terävä sanoo, että Elisa ei varsinaisesti riko lakia.

”Tässä ollaan kuitenkin harmaalla alueella. Eihän tämä Elisan toiminta vastaa lain henkeä, jossa tarkoitus on mahdollistaa ihmisille kotimaan palvelupaketin käyttämistä ulkomailla. Nyt se on käytännössä mahdotonta.”

Hintalainsäädännön valmistelua johtanut Terävä myöntää, että tiedonsiirron nopeuden rajoittamista ei otettu täysin huomioon. Uudistuksessa keskityttiin sääntelemään vain kuluttajalle koituvaa hintaa.

”Jälkikäteen voi tietysti kysyä, olisiko pitänyt puuttua myös nopeuteen. Kyllä se varmaan osittain pitää paikkansa, että emme keskustelleet yksityiskohtaisesti uudistuksen mahdollisista seurauksista.”

Elisan henkilöasiakkaiden puhelinliittymistä vastaavan johtajan Jan Virkin mukaan ulkomaan tiedonsiirtonopeuden hidastamisella halutaan suojella kuluttajia.

”Peruskäyttäjälle riittää tämä hitaampikin nopeus. Sillä onnistuu ainakin sähköpostin lukeminen. Se suojaa sitä vastaan, ettei käyttäjälle tule vahingossa suuria laskuja esimerkiksi videoiden katselusta.”

Virkin mukaan peruspalvelut, kuten Facebook, Twitter ja WhatsApp toimivat ”kutakuinkin kuin kotiverkossa”.

Lisämaksulliset sopimukset on Virkin mukaan hinnoiteltu niin, että niissä hinta suhteessa siirretyn tiedon määrään on selvästi alle EU:n määräämän hintarajoituksen. Asetus ei kiellä erillisten sopimusten myymistä.

Terävä arvioi, että Elisan toiminnan motiivina on lainsäädännön keskeneräisyys. Huhtikuussa tulee voimaan kuluttajien maksuja rajoittava laki, mutta vasta ensi vuoden kesään mennessä on tarkoitus sopia teleoperaattoreiden välisten kustannusten rajoittamisesta.

Terävä myöntää, että Elisan on hankala tarjota asiakkaille samanlaista rajoittamatonta sopimusta kuin Suomessa, koska se joutuu maksamaan ulkomaalaisille teleoperaattoreille suomalaisten asiakkaidensa tiedonsiirrosta kovaa hintaa.

Suomesta matkustaa huomattavasti enemmän ihmisiä ulkomaille kuin ulkomailta Suomeen. Sama ongelma vaivaa kaikkia Pohjoismaiden ja Baltian maiden teleoperaattoreita.

”Kylmät ja ankeat maat ovat roaming-palvelujen ostajia, ja aurinkoiset maat sitten palveluntarjoajia. Kyllä minä luulen, että Elisa ajattelee tässä enemmän omaa intressiään kuin kuluttajia”, Terävä sanoo.

Komissio esittää kesän aikana omaa ratkaisuaan teleoperaattoreiden välisten tukkuhintojen rajoittamiseksi.

Jos ne saadaan kuriin – eli jos esimerkiksi Etelä-Euroopan operaattorit eivät enää rahasta suomalaisilta – Terävä toivoo, että myös tiedonsiirron rajoituksista luovutaan.

Elisan kilpailijat Sonera ja Dna eivät aio hidastaa tiedonsiirtoaan ulkomailla.

”Emme ole tekemässä samanlaista päätöstä. Puhelinta pitää pystyä käyttämään ulkomailla samalla tavalla kuin kotimaassakin”, sanoo Soneran kuluttajaliittymätuotteiden johtaja Matti Eloholma.

Dna:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen on samoilla linjoilla.

”Meillä ei ole suunnitelmia ryhtyä samanlaisiin toimiin.”

Viestintävirasto selvittää Elisan toimia. Tekninen toimivuus -ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen sanoo, että tällä hetkellä ei ole selvää, onko toiminta asetuksen vastaista vai ei.

”Asia on selvittelyssä. Yleisesti emme välttämättä näe suotavana, että liittymän nopeutta tällä tavalla rajoitettaisiin.”

Jukka Gröndahl / HS
Saara Keränen ja Jonatan Moyal ostivat uuden kännykän Elisan Kampin-myymälästä. ”Onhan sekin jotain, mutta kai asiakas toivoo enemmän nopeutta”, Keränen arvioi Elisan uutta roaming-maksukäytäntöä.
Saara Keränen ja Jonatan Moyal ostivat uuden kännykän Elisan Kampin-myymälästä. ”Onhan sekin jotain, mutta kai asiakas toivoo enemmän nopeutta”, Keränen arvioi Elisan uutta roaming-maksukäytäntöä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat