Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisia vähän venäläisissä yhtiöissä – ex-pääministeri Aho ehdolla pakotelistalla olevaan Sberbankiin

Pääministeri Sipilä sanoo, ettei Esko Ahon ehdokkuus ole ongelma. Muista suomalaisista venäläisten suuryhtiöiden hallituksissa istuvat Sakari Tamminen ja Pekka Viljakainen.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen on venäläisen teräsyhtiön Severstalin hallituksessa.
Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen on venäläisen teräsyhtiön Severstalin hallituksessa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsinki/Bryssel

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi perjantaina, ettei hänelle ole ongelma, että entinen pääministeri Esko Aho on ehdolla pakotelistalla olevan venäläisen Sberbankin hallitukseen. Hänen mukaansa keskustalainen Aho oli informoinut Sipilää asiasta ennen kuin se tuli julkisuuteen.

”Aho kertoi, että hän on ehdolla, se oli tiedossa etukäteen. Tämä on puhtaasti hänen henkilökohtainen asiansa. Tämä ei ole hallituksen eikä hallitusten välinen asia”, Sipilä totesi Brysselissä, jossa hän osallistui EU-johtajien huippukokoukseen.

Sipilän mukaan muitakin suomalaisia yksityishenkilöitä toimii Venäjällä, eikä pankin hallituksessa toimiminen ole pakotteiden vastaista.

Suomalaisia on mukana isojen venäläisten yritysten hallinnossa hyvin vähän. He ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Aho kertoi torstaina saaneensa kutsun hallitukseen Sberbankin toimitusjohtajalta German Grefiltä, jonka hän sanoi tunteneensa vuosikausia. Valtiollisen Sberbankin osuus on noin 50 prosenttia Venäjän pankkimarkkinoista.

Aho on vasta ehdolla, mutta kaksi suomalaista, it-taustainen Pekka Viljakainen ja terästeollisuudessa toiminut Sakari Tamminen, ovat jo isojen venäläisten yritysten hallituksessa.

Viljakainen nimitettiin Venäjän postin hallitukseen vuonna 2014. Sitä ennen hän toimi pääministeri Dmitri Medvedevin ainoana ulkomaisena neuvonantajana lähinnä ”Venäjän piilaaksoksi” kutsutun Skolkovon kehittämisessä.

Viljakainen vaurastui myytyään perustamansa Visual System -yrityksen Tieto Enatorille vuonna 1998 ja on sen jälkeen toiminut lähinnä yrittäjänä.

Viljakaista pyydettiin Venäjän valtion 300 vuotta vanhaan postiin, koska se aiotaan modernisoida ja siitä aiotaan tehdä valtavaan konttoriverkostoon pohjaava vähittäispankki. Konttoreita postilla on yli 40 000.

Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen on teräsyhtiö Severstalin hallituksen jäsen.

Yhtiön mukaan Tamminen on puheenjohtajana hallituksen palkitsemis- ja nimitystoimikunnassa.

Severstal on Venäjän toiseksi suurin kaivos- ja metallurgian yhtiö. Sillä on lisäksi liiketoimintaan ulkomailla. Severstal on ostanut yrityksiä Yhdysvalloista ja Länsi-Euroopasta.

Severstal on yksityinen yhtiö, jolla sanotaan olevan läheiset suhteet Kremliin. Sen omistaa lähes kokonaan Venäjän rikkaimpiin kuuluva oligarkki Aleksei Mordašov. Mordašov ja Tamminen tuntevat toisensa vuosien takaa metallialan kansainvälisen järjestötoiminnan kautta.

Hallitustyöt voivat Venäjällä päättyä myös ikävästi.

Seppo Remes oli vielä vuosi sitten merkittävin suomalainen hallitusammattilainen Venäjällä.

Hän istui usean yhtiön hallituksessa. Tärkeimmät olivat Venäjän valtion sähköverkkoyhtiö Rosseti, valtion nanoteknologiayhtiö Rosnano sekä miljardöörien Leonid Mihelsonin ja Gennadi Timtšenkon kemianyhtiö Sibur.

Yllättäen Remekseltä evättiin viime vuoden maaliskuussa maahanpääsy Venäjälle. Hän oli palaamassa Moskovaan, jossa hän asui venäläisen vaimonsa kanssa. Remes sai viiden vuoden porttikiellon, jonka taustoja hän on saattanut vain arvailla.

Suomalaisten suuryritysten yhteyksiä Venäjälle edistävän East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo sanoo, että hallituksen asema venäläisessä yrityksessä poikkeaa Suomen käytännöistä.

”Toimitusjohtajalla on Venäjällä suuri valta. Vastaavasti hallitus toimii enemmän neuvonantajana ja puuttuu vain isoihin strategisiin linjauksiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat