Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavo Lipponen vihjailee Nordean yrittäneen peukaloida luottoluokituksia – Nordean pääekonomisti: ”Absurdi väite”

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ihmettelee, mistä Lipposen väitteet ”luottoluokituksen alentamisen kerjäämisestä” ovat peräisin.

Talous
 
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ja entinen pääministeri Paavo Lipponen.
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ja entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Entinen pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Paavo Lipponen kritisoi lauantain Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kovin sanoin Nordean keskiviikkoista talousennustetta.

”Toivoton tapaus?” -otsikoidussa raportissa käydään läpi Suomen sekä muiden EU-maiden ja maailman suurten talouksien tilannetta. Nordean mukaan Suomen suunta ei näytä hyvältä: talouskasvun ennustetaan jäävän tänä vuonna puoleen prosenttiin ja ensi vuonna alle prosenttiin.

”’Suomi, toivoton tapaus’, julistaa Nordea tiedotteessaan. Onko ruotsalaispankin röyhkeydellä enää mitään rajaa? Väite on perusteeton, eikä sellainen sovi pankkiperinteeseen, joka vaatii edes hieman arvokkuutta”, Lipponen kirjoittaa.

Lipponen viittaa tekstissään Nordean lähettämään tiedotteeseen, joka kertoi raportista. Tiedotteen otsikossa ei ollut kysymysmerkkiä.

Lipponen jopa epäilee, että ennen raportin laatimista pankki olisi käynyt salaisia neuvotteluita:

”Liittyneekö tällainen ylimielisyys Suomen Nordean alentamiseen sivukonttoriksi, vai onko kyseessä hybridisodankäynti? Ja pitääkö paikkansa, että Nordean korkea-arvoinen toimihenkilö on ulkomaita myöten käynyt kerjäämässä Suomen luottoluokituksen alentamista? Se olisi epäisänmaallista toimintaa”, Lipponen sanoo.

Lopuksi Lipponen uhkaa vaihtaa pankkia, jos Nordea ei vedä lausuntoaan takaisin.

 

HS pyysi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjua kommentoimaan Lipposen väitteitä.

Lipponen kutsuu Suomen kutsumista ”toivottamaksi tapaukseksi” ylimielisyydeksi. Mitä mieltä itse olette raportin ja tiedotteen otsikoinnista?

”Otsikko viittaa koko Nordean talousennusteeseen. Tiedotteen otsikossa ei ollut kysymysmerkkiä, koska ajattelimme, että se olisi parempi niin. Otsikko kuitenkin vastaa ennusteen sisältöä: siinä viitataan koko Euroopan unionin ja globaalin talouden – sekä tietenkin myös Suomen – tilaan. Tiedotteen tekstissä ei kuitenkaan sanota, että Suomen tila olisi toivoton.”

Onko arvio Suomen ongelmista perusteeton, kuten Lipponen väittää?

”On kamalaa ajatella, etteikö Suomella olisi kilpailukykyongelmia. En ole maalannut Suomea suohon, mutta on edesvastuutonta väittää, että kaikki olisi kunnossa.”

Lipposen mukaan Nordean korkea-arvoinen toimihenkilö olisi ”ulkomaita myöten käynyt kerjäämässä Suomen luottoluokituksen alentamista”. Pitääkö tämä paikkansa?

”Väite on monella tapaa täysin absurdi. Miksi edes mentäisiin ulkomaille kerjäämään, kun luottoluokittajan edustajat käyvät usein Suomessa? Lipposen väite on täysi huhu, enkä tiedä, mistä se on peräisin.”

Mistä uskotte Lipposen kritiikin kumpuavan?

”En voi käsittää. Motiivina täytyy olla jotkin muut asiat, kuin meidän talousennusteemme. Meillä ei ole mitään hävettävää talousluvuissamme: niitä on ollut tekemässä yli 20 ekonomistia, eikä niissä ole mielestäni mitään korjaustarvetta.”

 

Lue Paavo Lipposen koko mielipidekirjoitus täältä.Lue Nordean talousennuste kokonaisuudessaan täältä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat