Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkuinen Vermontin osavaltio pakottaa merkitsemään geeni­ruoan – USA:n ruoka­teollisuus kävi miljoonien dollarien vasta­hyökkäykseen

Ruokateollisuuden järjestön mukaan merkinnät nostaisivat ruoan hintaa eikä kuluttajan tarvitse tietää, mistä ruoka on tehty, kunhan se ei ole vaarallista.

Talous
 
Reijo Hietanen
Suomessa muuntogeenisestä soijasta valmistettua rehua syötetään muun muassa kananpojille. Suurimmissa soijanviljelymaissa jo yli 80 prosenttia tuotannosta on muuntogeenistä.
Suomessa muuntogeenisestä soijasta valmistettua rehua syötetään muun muassa kananpojille. Suurimmissa soijanviljelymaissa jo yli 80 prosenttia tuotannosta on muuntogeenistä. Kuva: Reijo Hietanen

Yhdysvalloissa käydään eurooppalaisesta näkökulmasta erikoista taistelua muuntogeenisen ruoan merkitsemisestä. Ruokateollisuus on ajanut sinnikkäästi ja menestyksekkäästi kantaa, jonka mukaan kuluttajan ei tarvitse tietää, onko elintarvikkeissa muuntogeenisiä (gm) ainesosia vai ei.

Teollisuuden mukaan merkinnät ovat tarpeettomia, koska muuntogeenistä ruokaa ei ole osoitettu millään tavoin haitalliseksi.

Pikkuinen ja hyvinvoiva Vermontin osavaltio Yhdysvaltain koilliskulmassa on käynyt uhmaamaan teollisuuden mahtia. Osavaltio sääti lain, joka edellyttää gm-raaka-aineiden merkitsemistä elintarvikkeisiin.

Moni ruokayhtiö onkin päätynyt ottamaan käyttöön merkinnät kaikissa Yhdysvalloissa myytävissä pakkauksissaan, koska erilaisten pakkausten tuottaminen vain yhden osavaltion tarpeisiin kävisi kalliiksi.

Perjantaina suosittujen Cheerios-murojen valmistaja General Mills ilmoitti ottavansa merkinnät käyttöön kaikissa tuotteissaan. Perus-Cheerios-muroissa ei tosin ole käytetty geenimuunneltua viljaa.

”Emme voi valmistaa erilaisia pakkauksia vain yhtä osavaltiota varten”, General Millsin tuotantojohtaja Jeff Harmening sanoi Reutersille.

Muun muassa säilykekeitoistaan tunnettu Campbell’s on päätynyt samaan ratkaisuun. Moni muu valmistaja on yksinkertaisesti luopunut muuntogeenisten tuotteiden käytöstä.

Ruokateollisuuden järjestön mukaan on kestämätöntä, että osavaltiot voivat päättää merkintöjen vaatimisesta itse.

”Yhden pienen osavaltion laki määrää käytännössä merkintäsäännöt kuluttajille koko maassa”, järjestön edustaja sanoi Reutersin mukaan.

Teollisuus on lobannut voimakkaasti ja menestyksekkäästi lakia, joka tekisi tyhjäksi Vermontin aikeet ja veisi osavaltiolta oikeuden päättää pakkausmerkinnöistä. Laki meni jo läpi Yhdysvaltain kongressin alahuoneessa, mutta käsittely on jumittunut senaattiin.

Ruokateollisuus on myös yrittänyt oikeusteitse kumota Vermontin lain voimaantulon. Se ei onnistunut.

Elintarviketeollisuus on käyttänyt uutistoimisto Reutersin mukaan kuusi miljoonaa dollaria mainoskampanjaan, joka yrittää vakuuttaa, että muuntogeenisten elintarvikkeiden merkitseminen nostaa elintarvikkeiden hintaa merkittävästi ja heikentää kansalaisten ravintoa.

Ensimmäinen muuntogeeninen eläin eli tavallista nopeammin kasvava lohi sai Yhdysvalloissa myyntiluvan viime marraskuussa. Myöskään lohipakkaukseen ei tarvitse kaupassa merkitä, että se on muuntogeeninen.

Euroopassa muuntogeeniset tuotteet pitää merkitä ja niitä on kuluttajamarkkinoilla vähän.

Kuluttajien vaatimukset gm-merkinnöille ovat voimistuneet Yhdysvalloissakin voimakkaasti. Vaikka terveysvaikutuksia ei tutkimuksissa ole havaittu, kriitikot ovat huolissaan muuntogeenisten elintarvikkeiden tuotannon taloudellisista ja ekologisista seurauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat