Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö: Sosnovyi Borin ydinvoimalan työmaalla tehty useita rikkeitä

Venäläinen rakennusyhtiö kiistää väitteet.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Sosnovyi Borin työmaa vuonna 2011.
Sosnovyi Borin työmaa vuonna 2011. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pietari

Ympäristöjärjestö Zeljonyi mir vetoaa Venäjän viranomaisiin ja poliitikkoihin, jotta Sosnovyi Borin ydinvoimalatyömaan olot tutkittaisiin.

Järjestön mukaan rakennustöissä on ilmennyt useita rikkeitä, joista vakavimpia on turvallisuusmääräysten rikkominen reaktorin primääripiirin hitsaussaumoja tehtäessä.

Ne ovat keskeisiä reaktorin jäähdytysjärjestelmän kannalta. Siksi ne ovat esimerkiksi Suomen säteilyturvakeskuksen tärkeimpiä valvonnan kohteita ydinvoimaloita rakennettaessa.

Tiedot rikkeistä tulevat Titan-2:n tytäryhtiön entiseltä työntekijältä Viktor Aleinikovilta, joka nyt oleskelee Venäjän ulkopuolella. Titan-2 vastaa Sosnovyi Borin uusien ydinvoimaloiden rakennustöistä ja on Fennovoiman ydinvoimalahankkeen pääurakoitsija.

Aleinikov teki töitä hitsauslaitteiden asentajana Sosnovyi Borin työmaalla vuodesta 2010 kuluvan vuoden helmikuuhun. Tätä ennen hän oli töissä Sosnovyi Borin vanhassa ydinvoimalassa vuodesta 1991.

Hänen laajassa raportissaan kerrotaan yleisestä huonosta turvallisuuskulttuurista: ammattitaidottoman työvoiman käytöstä, liian pitkistä työvuoroista ja varastelusta työmaalla.

Titan-2 kiistää väitteet rikkeistä vastauksessaan HS:lle. Yhtiön mukaan se teki väitteiden julkitulon jälkeen sisäisen tarkastuksen. Siinä selvisi, että rikkeitä ei ole tapahtunut. Konserni syyttää entistä työntekijäänsä ihmisten harhaanjohtamisesta ja harkitsee tämän ja Zeljonyi mirin vetämistä oikeuteen.

Sosnovyi Borin voimaloiden rakentaminen on aikataulusta myöhässä.

Sosnovyi Borin kaupunki sijaitsee Suomenlahden etelärannalla noin 80 kilometrin päässä Pietarista. Siellä on neljä toimivaa ydinreaktoria, joiden käyttöikää on jatkettu useasti. Sijalle on suunniteltu neljä uutta voimalaa, joista kaksi on rakenteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat