Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset kasvuyritykset houkuttavat pääomia ulkomailta – bisnesenkelit hylkäsivät pelifirmat

Kasvuyritykset saivat maanantaina julkaistujen tilastojen mukaan viime vuonna 253 miljoonaa euroa riskirahaa pääomasijoitusrahastoilta, yksityishenkilöiltä ja muista lähteistä.

Talous
 
Kimmo Räisänen
Yksi suuria sijoituksia viime vuonna saaneista yrityksistä oli toimitusjohtaja Mikko Kärkkäisen vetämä Relex Solutions, jonka ohjelmisto tehostaa toimitusketjuja.
Yksi suuria sijoituksia viime vuonna saaneista yrityksistä oli toimitusjohtaja Mikko Kärkkäisen vetämä Relex Solutions, jonka ohjelmisto tehostaa toimitusketjuja. Kuva: Kimmo Räisänen

Suomalaiset nuoret kasvuyritykset houkuttelevat aiempaa enemmän sijoituksia sekä Suomesta että ulkomailta.

Kasvuyritykset saivat maanantaina julkaistujen tilastojen mukaan viime vuonna 253 miljoonaa euroa riskirahaa pääomasijoitusrahastoilta, yksityishenkilöiltä ja muista lähteistä.

Potti on 2,5-kertaistunut neljässä vuodessa, kertovat Pääomasijoitusyhdistyksen ja yksityishenkilöinä sijoittavien yhdistyksen Fibanin keräämät luvut.

Erityisen nopeasti on kasvanut ulkomaisten sijoitusten määrä. Alkuvaiheen kasvuyritykset saivat ulkomailta rahoitusta viime vuonna 94 miljoonaa euroa.

”Joka ikinen viikko Suomessa pyörii aktiivisesti ulkomaisia sijoittajia”, sanoo pääomasijoittaja Inventuren toimitusjohtaja Sami Lampinen. ”Se on todiste siitä, että kansainväliset huipputiimit seulovat hyvin aktiivisesti suomalaista startup-kenttää.”

Ulkopuolisia sijoituksia hakevat kasvuyritykset poikkeavat muista yhtiöistä siten, että ne tavoittelevat erittäin nopeaa kasvua, mutta toisaalta epäonnistumisen riski on suuri. Usein näistä yrityksistä käytetään englanninkielistä termiä startup.

Ulkopuolinen rahoitus on nuorille yrityksille tärkeää, jos ne haluavat kasvaa nopeasti sekä laajentua ulkomaille. Pääomia käytetään investointeihin, jotka monessa startup-yrityksessä tarkoittavat usein työntekijöiden palkkaamista.

Viime vuonna isoja sijoituksia saivat muun muassa ohjelmistoyhtiö Relex, peliyhtiö Seriously, jätteiden keräystä tehostava Enevo ja uuden kipsausmateriaalin kehittänyt Onbone.

Suomalaisista startupeista eniten huomiota ovat saaneet Supercell, Rovio ja muut peliyritykset, mutta alkuvaiheen yrityksiin sijoittavien kiinnostus pelistudioihin on ainakin toistaiseksi lopahtanut.

Bisnesenkeleiden eli omia varojaan sijoittavien yksityishenkilöiden sijoituksista toissa vuonna 17 prosenttia meni mobiilipeliyrityksiin, mutta viime vuonna osuus oli enää vain prosentti.

Fibanin puheenjohtaja Jaakko Salminen arvioi silti, että sijoittajien näkökulmasta pelialan kultaryntäys ei ole vielä ohi.

”Tässä ovat näkyneet ennen kaikkea isot sijoituskierrokset, ja niitä ei juuri ollut viime vuonna”, Salminen sanoo. ”Tilaisuuksia tulee jatkossakin.”

Yhdysvalloissa riskirahan saaminen on ollut yritykselle aiempaa hankalampaa, mutta Sami Lampinen arvioi, että Suomessa tämä ilmiö ei ainakaan vielä näy.

Viime viikkoina suomalaistaustaisiin yrityksiin on tehty poikkeuksellisen suuria sijoituksia. Tamperelainen ohjelmistoyritys M-Files kertoi viime viikolla saaneensa kasvun nopeuttamiseen 24 miljoonan pääomasijoituksen.

Aiemmin maaliskuussa taloudellisen tiedon hakukone Alpha-Sense kertoi saaneensa 29 miljoonan euron sijoituksen muun muassa suursijoittaja George Soroksen rahastolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat