Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalin veropakolaiset saavat verottomina myös asuntojen vuokra- ja myyntitulot

Veroprofessori Marjaana Helminen pitää Suomen ja Portugalin verosopimusta vanhentuneena ja kehottaa neuvottelemaan siihen muutoksia. Valtiovarainministeriö pitää vaihtoehtona myös sopimuksen irtisanomista.

Talous
 
Ana Brigida
Kim Granin entinen vuokrahuvila Algarven Lagosissa Etelä-Portugalissa.
Kim Granin entinen vuokrahuvila Algarven Lagosissa Etelä-Portugalissa. Kuva: Ana Brigida

Yksi lisäsyy vauraiden suomalaisten viimeaikaiseen Portugalin-muuttoon löytyy siitä, että Portugaliin muuttavat eläkeläiset saavat myös asuntojensa ja kiinteistöjensä vuokra- ja myyntitulonsa maksamatta niistä veroja Suomeen.

Seikka tulee ilmi Helsingin yliopiston vertailevan vero-oikeuden professori Marjaana Helmisen lausunnosta, jossa hän ottaa valtiovarainministeriön pyynnöstä kantaa siihen, tulisiko Suomen irtisanoa verosopimuksensa Portugalin kanssa, koska sopimuksen kohtuullistamisesta ei ole neuvotteluteitse päästy toistaiseksi eteenpäin.

Sami Kilpiö
Marjaana Helminen
Marjaana Helminen

Professori Helmisen mukaan ”voimassaoleva Suomen ja Portugalin välinen verosopimus on vanha, eikä se enää vastaa Suomen verosopimuspolitiikkaa nykyisessä toimintaympäristössä”.

”Nykyisen sopimuksen määräykset ovat ongelmallisia erityisesti eläkkeiden verotuksen osalta, mutta sama koskee myös asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden perusteella saatujen vuokratulojen ja luovutusvoittojen verotusta”, Helminen kirjoittaa lausunnossaan.

”Myös Portugalin kansallinen verojärjestelmä on muuttunut sopimuksen solmimisen jälkeen siinä määrin, että sopimus ei ole enää näiltä osin tarkoituksenmukainen”, Helminen jatkaa.

”Sopimus johtaa sellaisiin tarkoituksettomiin nollaverotustilanteisiin, joita OECD:n ja EU:n taholtakin pyritään estämään. Nykytilanne on verovelvollisten oikeudenmukaisuustajun vastainen ja voi siksi olla vahingollinen veronmaksumoraalin kannalta”, Helminen linjaa.

Helminen kertoo HS:lle, että Suomen verottaja ei pääse verottamaan asunto-osakeyhtiöistä tulevia tuloja ulkomailla asuvilta Suomen suppean kiinteistökäsitteen takia. ”Se kattaa vain maa-alueet, jos verosopimuksessa ei muuta erikseen määritä.”

Helmisen mukaan useimmissa muissa maissa kiinteistöillä tarkoitetaan myös asunto-osakeyhtiöitä.

Helmisen mukaan suomalaisten verosuunnittelussa on tyypillistä, että kiinteistötkin pyritään omistamaan yhtiöiden kautta, koska yhtiöt katsotaan irtaimeksi omaisuudeksi.

Näin tulot voi saada usein verovapaina.

Verosopimuksissa pitäisi saada myös asunto-osakeyhtiöt ja muut sellaiset samanlaisen kiinteistökäsitteen piiriin kuin muissa valtioissa, Helminen ohjeistaa valtiota.

Valtiovarainministeriön esitysluonnoksessa ehdotetaan, että eduskunta antaisi suostumuksensa siihen, että Suomi irtisanoo Helsingissä vuonna 1970 Portugalin kanssa tulon ja omaisuuden kaksinkertaisen verotuksen estämiseksi tehdyn sopimuksen.

Samaan aikaan valtiovarainministeriö neuvottelee Portugalin kanssa verosopimuksen järkeistämisestä.

Irtisanomista käytetään näin painostus- ja varokeinona siltä varalta, että Portugali ei ole valmis asiassa joustamaan.

Professori Helmisen lausunnon mukaan valtion tulisi ensisijaisesti pyrkiä neuvottelemaan verosopimukseen muutoksia, koska irtisanominen on poliittisesti kiusallista ja johtaisi myös kaksinkertaisen verotuksen tilanteiden lisääntymiseen.

Kun Portugali on EU-valtio, kaksinkertainen verotus estyy joka tapauksessa EU:n emotytäryhtiödirektiivin ja korko-rojaltidirektiivin kattamissa tilanteissa, Helminen huomauttaa.

Silti verosopimus olisi ilman muuta jatkossakin tarpeen, jotta joiltakin kaksinkertaisen verotuksen tilanteilta vältyttäisiin, Helminen arvioi.

Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen mukaan Portugalissa asuvan henkilön yksityisen työnantajan palvelukseen perustuvat eläkkeet verotetaan vain Portugalissa.

Portugali päätti vuonna 2013, että se voi myöntää uusille maahan muuttaville suomalaisille täyden verovapauden kymmeneksi vuodeksi, jos he saavat yksityissektorilta eläkettä tai lisäeläkettä.

Suomessa aihe nousi heinäkuussa uutisiin, kun selvisi, että kolme vuorineuvosta, Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen sekä Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran olivat muuttanet Portugaliin.

Valtiovarainministeriö on julkaissut 12 eri instansseilta saamaansa lausuntoa lakiesitysluonnoksestaan.

Korjattu 21.3. kello 23:40: Kuvassa Kim Granin entinen vuokrahuvila.

Matti Halmesmäki, Sakari Tamminen ja Kim Gran
Matti Halmesmäki, Sakari Tamminen ja Kim Gran
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat