Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi houkuttaa riskirahaa

Suomi on valokeilassa, sanoo pääomasijoittajien uusi edunvalvoja Pia Santavirta.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Pia Santavirta siirtyi Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtajaksi Finanssialan Keskusliitosta.
Pia Santavirta siirtyi Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtajaksi Finanssialan Keskusliitosta. Kuva: Markus Jokela / HS
Kuka?

Pia Santavirta

 Santavirta, 39, aloitti maaliskuussa Pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtajana.

 Työskennellyt aiemmin edunvalvontatehtävissä Finanssialan Keskusliitossa. Työskennellyt myös sosiaali- ja terveysministeriössä sekä asianajotoimistossa.

 Koulutukseltaan juristi.

 Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.

 Harrastaa laskettelua, pyöräilyä ja muuta liikuntaa sekä veneilyä.

Suomalainen kasvuyritysten kuhina näkyy ja tuntuu nuorten yritysten pankkitileillä.

Suomalaiset nuoret kasvuyritykset saivat viime vuonna ennätysmäiset 253 miljoonaa euroa riskirahoitusta pääomasijoittajilta, yksityishenkilöiltä ja muista lähteistä.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen ja yksityissijoittajien verkoston Fibanin tilastojen mukaan sijoitukset kasvuyrityksiin ovat lisääntyneet selvästi. Neljä vuotta aiemmin määrä oli vain hieman yli 100 miljoonaa euroa.

Erityisen paljon on kasvanut ulkomailta tulevien sijoitusten arvo. Alkuvaiheen kasvuyritykset saivat ulkomailta viime vuonna rahoitusta 94 miljoonaa euroa eli liki yhtä paljon kuin kotimaisilta pääomasijoitusrahastoilta.

”Suomi on valokeilassa”, sanoo Pääomasijoitusyhdistyksen uusi toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Yritykset hankkivat kasvurahoitusta aikana, jolloin Suomen taloudella menee muuten heikosti.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus haluaa kohentaa kustannuskilpailukykyä halventamalla työn hintaa eli käytännössä heikentämällä työehtoja. Asetelma on luonut vastakkainasettelua työntekijöiden ja yritysten välille.

Päättäjien halu parantaa kustannuskilpailukykyä on mieleen Santavirran edustamille pääomasijoittajille.

”Tahtotila on hyvä ja selkeä, mutta nyt pitäisi vain löytää niitä konkreettisia toimia, joilla päästään eteenpäin”, Santavirta sanoo.

Alan tuore edunvalvoja ei halua kommentoida hallituksen aloitteesta syntynyttä kustannuskilpailukykysopimusta, mutta Santavuori sanoo olevansa Suomen suhteen optimisti.

”Toivon, että ratkaisut löydetään, mutta nimenomaan yhteistyöllä”, hän kertoo.

Pääomasijoittajat eivät liikuttele vain yksityisiä varoja, vaan nuoriin kasvuyrityksiin sijoittavissa venture-rahastoissa lähes puolet rahoista on yhteisiä.

Eläkeyhtiöiden lisäksi sijoittajia ovat Suomen valtion Teollisuussijoitus ja Euroopan unionin investointirahasto EIF.

Pääomasijoittajien rahoittamat yritykset eivät yksin käännä Suomen taloutta, vaikka niiden joukosta löytyykin kansainvälisiä menestyjiä. Sijoitusten kohteet eli kasvuyritykset ovat varsin pieniä, mutta toisaalta ne havittelevat nopeaa kasvua epäonnistumisenkin uhalla.

Ripeä kasvu vaatii yleensä ulkopuolista rahoitusta. Sijoituksia käytetään usein uusien työntekijöiden palkkaamiseen, sillä kasvuyrityksillä ei ole tapana rakentaa tehtaita tai tehdä vastaavia isoja kiinteitä investointeja.

Viime vuonna isoja sijoituksia saivat muun muassa toimitusketjujen ohjelmistoja tekevä Relex Solutions, pelistudio Seriously, jätteiden keräystä tehostava Enevo ja uuden kipsausmateriaalin kehittänyt Onbone.

Isoja panostuksia on nähty myös kuluvana vuonna. Maaliskuussa yli 20 miljoonan euron sijoituksista ovat kertoneet tiedonhallintaa uudistava M-Files ja Suomessa taloudellisen tiedon hakukonetta kehittänyt Alpha-Sense.

Suomalaisista kasvuryrityksistä eniten huomiota ovat saaneet peliyritykset Supercellin johdolla, mutta omia varojaan sijoittavien ihmisten kiinnostus pelistudioihin on ainakin toistaiseksi lopahtanut.

Yksityishenkilöiden sijoituksista mobiilipeliyrityksiin meni toissa vuonna 17 prosenttia, viime vuonna vain prosentti.

Fibanin puheenjohtaja Jaakko Salminen arvioi silti, että sijoittajien näkökulmasta pelialan kultaryntäys ei ole ohi.

”Tässä ovat näkyneet ennen kaikkea isot sijoituskierrokset, ja niitä ei juuri ollut viime vuonna”, Salminen sanoo.

Santavirta aikoo edistää pääomasijoittajien asiaa ainakin kahdella tavalla. Ensimmäinen kysymys on säätiöiden verotus. Sitä pitäisi yksinkertaistaa, jotta säätiöt voisivat sijoittaa varojaan myös pääomarahastoihin. Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan mukaan valtion verotulot eivät juuri vähenisi.

Toinen seikka on finanssialan sääntely. Suomen pienet yritykset kärsivät Santavirran mukaan säännöistä, joita Euroopan tasolla säädetään alan suurille yrityksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat