Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalissa Suomen vuokratuloista ei veroja Suomeen

Vero-oikeuden professorit kehottavat Suomea neuvottelemaan Portugalin verosopimukseen muutoksia.

Talous
 
Sami Kilpiö
Professori Marjaana Helmisen mukaan Portugalin verosopimukseen liittyy muitakin ongelmia kuin eläkkeiden verotus.
Professori Marjaana Helmisen mukaan Portugalin verosopimukseen liittyy muitakin ongelmia kuin eläkkeiden verotus. Kuva: Sami Kilpiö

Yksi lisäsyy vauraiden suomalaisten muuttoon Portugalin voi olla se, että sinne muuttavat eläkeläiset saavat myös asuntojensa ja kiinteistöjensä vuokra- ja myyntitulot maksamatta niistä veroja Suomeen.

Seikka tulee ilmi Helsingin yliopiston vertailevan vero-oikeuden professori Marjaana Helmisen lausunnosta. Siinä hän ottaa valtiovarainministeriön pyynnöstä kantaa siihen, tulisiko Suomen irtisanoa verosopimuksensa Portugalin kanssa, koska sopimuksen kohtuullistamisessa ei ole neuvotteluteitse päästy toistaiseksi eteenpäin.

Professori Helmisen mukaan voimassaoleva Suomen ja Portugalin välinen verosopimus on vanha, eikä se enää vastaa Suomen verosopimuspolitiikkaa nykyisessä toimintaympäristössä.

”Nykyisen sopimuksen määräykset ovat ongelmallisia erityisesti eläkkeiden verotuksen osalta, mutta sama koskee myös asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden perusteella saatujen vuokratulojen ja luovutusvoittojen verotusta”, Helminen kirjoittaa lausunnossaan.

Helmisen mukaan sopimus johtaa tarkoituksettomiin nollaverotustilanteisiin, jotka ovat verovelvollisten oikeudenmukaisuustajun vastaisia.

Helminen kertoo, että Suomen verottaja ei pääse verottamaan asunto-osakeyhtiöistä tulevia tuloja ulkomailla asuvilta Suomen suppean kiinteistökäsitteen takia. ”Se kattaa vain maa-alueet, jos verosopimuksessa ei muuta erikseen määritä.”

Helmisen mukaan useimmissa muissa maissa kiinteistöillä tarkoitetaan myös asunto-osakeyhtiöitä.

Verosopimuksissa pitäisi saada myös asunto-osakeyhtiöt ja muut sellaiset samanlaisen kiinteistökäsitteen piiriin kuin muissa valtioissa, Helminen ohjeistaa valtiota.

Valtiovarainministeriön esitysluonnoksessa ehdotetaan, että Suomi irtisanoo vuonna 1970 Portugalin kanssa solmitun tulon ja omaisuuden kaksinkertaisen verotuksen estämiseksi tehdyn sopimuksen.

Samaan aikaan valtiovarainministeriö neuvottelee Portugalin kanssa verosopimuksen järkeistämisestä.

Irtisanomista käytetään painostus- ja varokeinona siltä varalta, että Portugali ei ole valmis asiassa joustamaan.

Myös toinen lausunnon jättänyt vero-oikeuden professori, Tampereen yliopiston Seppo Penttilä, pitäisi verosopimuksen irtisanomista perusteltuna toimenpiteenä, jos neuvottelutulosta ei saada aikaan.

Lausunnossaan Penttilä kuitenkin korostaa sitä, että Portugali on ongelmassa vain jäävuoren huippu, sillä Suomen verojärjestelmä ”yleisesti ottaen kannustaa hyvätuloisia maastamuuttoon”.

Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen mukaan Portugalissa asuvan henkilön yksityisen työnantajan palvelukseen perustuvat eläkkeet verotetaan vain Portugalissa.

Portugali päätti vuonna 2013, että se voi myöntää uusille maahan muuttaville suomalaisille täyden verovapauden kymmeneksi vuodeksi, jos he saavat yksityissektorilta eläkettä.

Suomessa aihe nousi esille heinäkuussa, jolloin selvisi, että Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen ja Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran olivat muuttanet Portugaliin.

Korjaus 24.3. kello 8.30: Otsikossa luki aiemmin, että Portugalista verottomana myös vuokratulot. Sellaisia myyntivoittoja ja vuokratuloja, joita Suomi ei voi verosopimuksesta johtuen verottaa, verotetaan Portugalissa 28 prosentin verokannan mukaan. Verosopimuksesta johtuen Suomi siis menettää Suomessa oleviin varoihin liittyviä verotuloja vain koska niiden omistaja muutti pois Suomesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat