Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki varoittaa maailmantalouden ongelmista

Maailmankauppaa vähentää etenkin Kiinan talouskasvun hidastuminen.

Talous
 

Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, arvioi Suomen Pankki maanantaina julkaisemassaan katsauksessa. Pääsyynä ennustettua hitaampaan talouskasvuun ovat kehittyvien kansantalouksien ongelmat.

Selvää vauhdittumista ei ole Suomen Pankin mukaan näköpiirissä lähivuosina. Ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa vuosina 2017–2018 3,2 prosenttia.

Merkittävä syy talouskasvun hidastumiseen on öljyn halpeneminen. Maailmantalouden kasvun hidastuminen ja energiankäytön yleinen tehostuminen ovat vähentäneet öljyn kysyntää.

Viime vuonna maailmantalouden kasvuvauhti oli hitainta sitten vuoden 2009. Suurista kehittyvistä talouksissa Venäjällä ja Brasiliassa on paha taantuma.

Maailmankaupan hidastuminen ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuuden lisääntyminen varjostavat myös euroalueen talouskehitystä. Maailmankauppaa vähentää etenkin Kiinan talouskasvun hidastuminen.

Euroalueella talouskasvu on Suomen Pankin mukaan yhä kotimaisen kysynnän varassa.

Suhdanteen huonontumisen takia Euroopan keskuspankki päätti runsas viikko sitten laskea kaikkia ohjauskorkoja, laajentaa arvopapereiden osto-ohjelmaa yritysten joukkolainoihin ja kasvattaa kuukausittaisten arvopaperihankintojen määrän 80 miljardiin euroon kuukaudessa.

Lisäksi liikepankeille myönnetään rahapoliittisissa operaatioissa erittäin pitkiä lainoja vakuuksia vastaan, jotta ne lisäisivät lainanantoaan yrityksille.

Suomen Pankin mukaan poikkeuksellisen kevyt rahapolitiikka lisää vaiheittain kysyntää euroalueella, mikä helpottaa ajan mittaan myös Suomen taloutta.

Maailman suurimman kansantalouden Yhdysvaltojen bruttokansantuotteen Suomen Pankki arvioi kasvavan runsaat kaksi prosenttia lähivuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat