Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahdollisuus pörssiomistuksen piilottamiseen ulkomaille säilyy

Osakeomistuksen avoimuus Suomessa on jäämässä pörssin yhtiöiden omien päätösten varaan.

Talous
 
Marja Airio / Lehtikuva
Jos pörssiyhtiö siirtää osakkeidensa hallinnan ulkomaiseen arvopaperikeskukseen, se avaa suomalaisille mahdollisuuden piilottaa suomalainen osakeomistus hallintarekisteriin.
Jos pörssiyhtiö siirtää osakkeidensa hallinnan ulkomaiseen arvopaperikeskukseen, se avaa suomalaisille mahdollisuuden piilottaa suomalainen osakeomistus hallintarekisteriin. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva
Fakta

Vallankäytön valvonnan työkalu

 Ajantasaiset pörssiosakkeiden omistajaluettelot ovat työkalu vallankäyttäjien valvonnassa.

  Valtiovarainministeriö ajoi omistukset piilottavaa hallintarekisteriä Suomeen, mutta hanke kaatui.

  Suomalaiset voivat silti hallintarekisteröidä omistuksensa ulkomaiden kautta, jos pörssiyhtiö myötävaikuttaa siihen käyttämällä ulkomaista arvopaperikeskusta.

Pörssiosakkeiden omistamisen avoimuus Suomessa on jäämässä pörssiyhtiöiden itsensä päätettäväksi. Jos pörssiyhtiö ostaa osakkeidensa hallinnan Suomessa toimivalta arvopaperikeskukselta, omistamisen julkisuus pysyy nykyisellään.

Jos pörssiyhtiö siirtää osakkeidensa hallinnan ulkomaiseen arvopaperikeskukseen, se avaa suomalaisille mahdollisuuden piilottaa suomalainen osakeomistus hallintarekisteriin. Nykyisin kaikki pörssiyhtiöt käyttävät suomalaista arvopaperikeskusta eli Euroclearia, joka pitää ajantasaista ja julkista luetteloa osakkeenomistajista.

Yksikään pörssiyhtiö ei tosin ole siirtynyt käyttämään ulkomaista arvopaperikeskusta, vaikka mahdollisuus siihen avautui syksyllä 2014.

Pörssiomistamisen julkisuuslinjaukset käyvät ilmi hallituksen esityksestä, joka on menossa eduskunnan talousvaliokunnan käsittelyyn ensi viikolla. Taustalla oleva EU:n arvopaperikeskusasetus on Suomessa suoraan sovellettavaa oikeutta, ja se velvoittaa vapauttamaan arvopaperikeskusten kilpailun.

”Jos ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa hallintarekisteröinti on mahdollista, myös suomalaiset voivat sitä käyttää”, vahvistaa valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Annina Tanhuanpää.

Tanhuanpää painottaa, ettei hallitus voi rajoittaa suomalaisten pääsyä ulkomaisiin arvopaperikeskuksiin, jotka voivat tarjota hallintarekisteriä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) lupasi joulukuussa, että hallitus ei ”valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa”.

”Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Sitä ei tuoda tämän hallituskauden aikana”, Stubb sanoi.

Hallintarekisterien käyttö ulkomaiden kautta ja suomalaisten pörssiyhtiöiden myötävaikutuksella on kuitenkin jäämässä mahdolliseksi.

Tanhuanpään mukaan ulkomaisen arvopaperikeskuksen valinnalle on kuitenkin käytännön esteitä.

Uuden esityksen mukaan hallintarekisteröintiin ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa sovelletaan Suomen osakeyhtiölainsäädäntöä. Se voi vaikeuttaa ulkomaisen arvopaperikeskuksen valintaa, esimerkiksi yhtiöjärjestyksen tai muiden oikeudellisten seikkojen takia.

Hallintarekisterin valmistelun seurantatyöryhmän jäsen Valtteri Aaltonen katsoo, että lakiesitys ei riittävästi edistä julkisuuden pysymistä nykytasollaan, kuten oli tarkoitus.

”Valtiovarainministeriön 2014 ehdotuksen mukaan esimerkiksi poliittisesti vaikutusvaltaiset henkilöt eivät voisi lainkaan hallintarekisteröidä osakkeita. Samoin pörssiyhtiöille ehdotettiin velvollisuutta osakastietojen keräämiseen ulkomailta”, sanoo Aaltonen, joka on Sdp:n eduskuntaryhmän lakimies.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) katsoo, että hallituksen esityksessä on liikaa tulkinnanvaraisuutta:

”Valiokunta käyttää riittävästi aikaa sen takaamiseen, että hallintarekisteröintiä minkään arvopaperin osalta ei sallita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat