Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suklaatehtailijan raaka-aineen hinta vaihtelee herkästi

Pääsiäinen on Dammenbergin suklaatehtaalle vuoden toiseksi tärkein sesonki.

Talous
 
Reijo Hietanen
Elina Hyve valmistaa Dammenbergin suklaatehtaalla Lempäälässä yllätysmunia, joissa ei ole muovileluja. Munan sisältä löytyy pieni suklaakukko. Tehdas työllistää kahdeksan ihmistä, ja iso osa työstä tehdään käsin.
Elina Hyve valmistaa Dammenbergin suklaatehtaalla Lempäälässä yllätysmunia, joissa ei ole muovileluja. Munan sisältä löytyy pieni suklaakukko. Tehdas työllistää kahdeksan ihmistä, ja iso osa työstä tehdään käsin. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Dammenbergin suklaatehdas uudistui

 Alkuperäinen tehdas perustettiin Tampereelle vuonna 1994.

 Vuonna 2003 Marko ja Kirsi Iso-Kungaksen Gredon Invest -yritys osti vararikon partaalla olevan suklaatehtaan.

 Pariskunta päätti erikoistua suklaiden valmistamiseen, jotka ottavat huomioon ihmisten erilaiset ruoka-ainerajoitukset.

 Uudistunut tehdas aloitti kahdeksan vuotta sitten toimintansa Tampereen liepeillä Lempäälässä.

 Dammenberg valmistaa kaikenlaisia suklaatuotteita levyistä monimutkaisiin konvehteihin.

Sää, kasvitaudit, sodat ja keskiluokkaistuminen määrittävät, millä hinnalla suomalaiset saavat suklaansa. Kaakao on kenties öljyäkin herkempi raaka-aine, joka liikahtaa heti, kun Afrikassa tai Etelä-Amerikassa tapahtuu jotakin poikkeavaa.

Dammenbergin suklaatehtaankin pääsiäismunat ovat täynnä kaukaisten maiden rankkasateita, helleaaltoja ja politiikkaa. Lempäälässä sijaitseva Marko Iso-Kungaksen omistama tehdas käyttää tuotteissaan tavallista enemmän kaakaopapuja.

”Tuotamme suklaamme itse papujen jauhannasta lähtien. Oma tuotanto mahdollistaa erikoisryhmien huomioon ottamisen. Valikoimastamme löytyy niin pähkinättömiä, gluteenittomia, kananmunattomia, maidottomia, soijattomia, vaniljattomia, sokerittomia, kosher-sertifioituja kuin GMO-vapaita suklaita”, selittää toimitusjohtaja Iso-Kungas.

Hän teki aiemmin pitkän uran Vaasan-leipomoyhtiössä. Dammenbergin suklaatehtaan hän osti yhdessä vaimonsa kanssa vuonna 2003. Yrittäjäsuvussa kasvaneelle elintarvikeinsinöörille oman suklaatehtaan pyörittäminen tuntuu luontevalta.

Ennen pääsiäistä Dammenbergin tehtaalla valmistuu tuhansia munia, pupuja, tipuja ja kukkoja.

”Pääsiäinen on toiseksi kiireisin sesonkimme. Vain jouluna myymme enemmän suklaata. Myös ystävänpäivänä, äitienpäivänä ja isänpäivänä suklaata menee tavallista enemmän”, kertoo myyntijohtaja Juha Unkila.

Dammenbergin liikevaihto on noin miljoona euroa. Yhtiö valmistaa vuosittain 50 000 kiloa suklaata, josta neljännes menee vientiin esimerkiksi muualle Eurooppaan, arabimaihin ja Japaniin.

Iso-Kungas uskoo, että oman lokeronsa löytäneellä Dammenbergillä on hyvät kasvumahdollisuudet.

”Ruoka-aineallergiat ovat kasvava ilmiö. Teollinen ruoka aiheuttaa hylkimisreaktioita, sillä ihmisten elimistö ei kehity yhtä vauhdikkaasti kuin elintarviketeollisuus.”

Hän on itse diabeetikko, ja hänen vaimonsa toimii allergiapuolen erikoissairaanhoitajana.

Konsulttiyhtiö KPMG:n mukaan maailmassa myydään vuodessa hieman yli sadan miljardin euron edestä suklaata.

Mitä enemmän kaakaopapuja suklaan valmistukseen on käytetty, sitä kalliimpaa se on. Siksi tumman suklaan ystävät joutuvat maksamaan herkuttelusta muita enemmän.

Dammenbergin tehdas käyttää tuotannossaan Criollo-lajikkeen papuja, joita kasvatetaan Etelä-Amerikassa. Vain viitisen prosenttia maailman suklaasta valmistetaan Criollosta.

”Laadukkaat raaka-aineet ovat meille kaiken a ja o. Emme voi käyttää eri kaakaolajikkeiden sekoituksia, joita suuret valmistajat käyttävät”, Iso-Kungas kertoo.

Dammenbergin pavut tulevat perheviljelijöiltä Perusta, Venezuelasta ja Ecuadorista. Lisäksi yritys ostaa reilun kaupan kaakaopapuja Dominikaanisesta tasavallasta.

Kaakaofutuurien hinta on noteerattu Lontoon raaka-ainepörssissä. Iso-Kungas sopii papujen ostohinnasta aina vuodeksi eteenpäin.

”Kyllähän sillä on merkitystä, milloin saamme tehtyä hintakiinnitykset seuraavaksi vuodeksi. On melkeinpä arpapeliä, kuinka hyvin onnistumme.”

Criollo-papujenkin hinta heilahtelee Lontoon kaakaofutuurien mukaan. Tänä vuonna voimakkaaksi ennustettu El Niño -sääilmiö korventaa pahiten Afrikan suklaaviljelijöitä, mutta vaikutukset heijastuvat myös Etelä-Amerikan sadon hintoihin.

Merivirtojen liikkeistä johtuva El Niño saattaa aiheuttaa pitkäaikaista kuivuutta Afrikan maissa. Peruun sääilmiö voi tuoda tulvia.

Pienen pirkanmaalaisen suklaatehtaan pitää huolehtia myös kansainvälisestä politiikasta. Maaliskuussa kaakao kallistui äkisti, kun joukko terroristeja valtasi hotellin Norsunluurannikolla, joka on kaakaon suurin tuottajamaa.

Viime vuonna kaakao kallistui kymmenisen prosenttia.

”Meille hinnan nousu on haasteellista, koska käytämme puhtaita raaka-aineita. Isojen valmistajien tuotteissa sokeripitoisuus ja lisäaineiden määrä on isompi”, Isokungas sanoo.

Esimerkiksi Kinder-munia valmistava italialainen Ferrero-makeisyhtiö keksi jo toisen maailmansodan jälkeen käyttää halpaa hasselpähkinätahnaa korvaamaan kallista kaakaota. Myöhemmin yhtiö myös lisäsi maidon osuutta.

Kaakaon hintaa nostaa myös kehittyvien maiden kasvava makeanhimo.

Nykyään kiinalaiset ja intialaiset syövät suklaata alle 200 grammaa vuodessa per asukas. Jos he keskiluokkaistuessaan alkavat hotkia suomalaisten tapaan 6–7 kiloa vuodessa, suklaata ei riitä kaikille halukkaille ilman kaakaosadon merkittävää laajentamista.

Yhdysvaltalainen suklaanvalmistaja Mars on varoittanut, että vuonna 2020 kaakaon kysyntä saattaa ylittää tarjonnan miljoonalla tonnilla.

Reijo Hietanen
Myyntijohtaja Juha Unkila esittelee Dammenbergin pientä suklaapuotia tehtaan yhteydessä. Suklaita myydään kaupoissa ympäri Suomea ja viedään myös ulkomaille.
Myyntijohtaja Juha Unkila esittelee Dammenbergin pientä suklaapuotia tehtaan yhteydessä. Suklaita myydään kaupoissa ympäri Suomea ja viedään myös ulkomaille.
Reijo Hietanen
Sula suklaamassa kaadetaan muottiin. Jähmettyessään massasta syntyy suklaanappeja.
Sula suklaamassa kaadetaan muottiin. Jähmettyessään massasta syntyy suklaanappeja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat