Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin talletussuoja ei kata Nordean sijoitussidonnaisia talletuksia

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Nordean logo Hakaniemen konttorin seinässä.
Nordean logo Hakaniemen konttorin seinässä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nordea aikoo ottaa 700 asiakkaaseen yhteyttä henkilökohtaisesti jo lähiaikoina. Syy on Nordean ulosliputus Ruotsiin. Nordea kertoo, että asiakkaiden sijoitussidonnaiset talletukset menettävät Ruotsissa talletussuojan ensi vuoden vaihteesta lukien.

Muutoin Nordean pääkonttorin muutto Ruotsiin vaikuttaa Nordean asiakaskuntaan vain vähän.

Nordea on lähettänyt kuluvalla viikolla asiakaspostia Ruotsiin muutosta.

Nordea kertoo kirjeessä, että pääkonttorin muutto Ruotsiin toteutuu ensi vuoden vaihteessa ja tiliasiakkaiden talletussuojasta vastaa vuodesta 2017 alkaen Ruotsin valtiokonttori.

Talletussuojan enimmäismäärä säilyy vastakin samana kuin Suomessa eli 100 000 eurossa. Jos jotain sattuisi, summa maksettaisiin asiakkaille myös euromääräisenä.

Suomen talletussuoja kattaa nyt myös sijoitussidonnaiset talletukset, Ruotsin ei. Nordea aikoo kertoa maajohtaja Ari Kaperin mukaan asiakkaille muutoksesta vielä henkilökohtaisesti.

”Tällaisia asiakkaita on hyvin vähän, vain 700. Otamme kuitenkin kaikkiin asiakkaisiin yhteyttä, jotta he varmasti ymmärtävät muutoksen. Jos asiakas ei ole tyytyväinen, heillä on oikeus irtisanoa tämä talletus ilman seuraamuksia”, Kaperi sanoo.

Sijoitussidonnaiset talletukset ovat talletuksia, joissa osa tuotosta on sidottu esimerkiksi osakekorien kehitykseen.

Suomessa talletussuoja kattaa 100 000 euron lisäksi myös kuuden kuukauden ajan oman asunnon myynnistä saadut varat, Ruotsissa ei.

Kaperin mukaan Ruotsin on määrä kuitenkin täsmentää talletussuojaansa EU-direktiivin mukaiseksi ensi heinäkuusta alkaen. Se parantaa suojaa paikoin jopa Suomea paremmaksi.

”Ruotsin talletussuoja on 1.7.2016 lähtien hieman Suomea laajempi. Asunnonvaihtovarojen suoja on silloin jopa 12 kuukautta. Talletussuojaan kuuluvat tuolloin muutkin poikkeukselliset varat, kuten perinnöt, vakuutuskorvaukset, työkyvyttömyyskorvaukset”, Kaperi luettelee.

”Tosin Ruotsissa näille poikkeuksellisille rahoille tulee kuitenkin katto, asiakasta kohden viisi miljoonaa kruunua (520  000 euroa) ”, Kaperi lisää.

Nordean asiakaskirjeessä käydään myös läpi sijoittajien korvausrahastosuoja. Siinä Ruotsin suoja on myös parempi.

”Ruotsissa suoja kattaa kaikki, myös ammattimaiset sijoittajat. Suomessa ei ”, Kaperi toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat