Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakkaan valinnat ohjaavat kauppaa – ruokakauppajätit uskovat räätälöintiin

K-kaupat poikkeavat pian paljon toisistaan. Myös S-ryhmä uskoo kauppojen räätälöintiin.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Kauppias Jouni Ekholm esittelee suomalaisten pienpanimo-oluiden laajaa valikoimaa Käpylän K-Supermarket Mustapekassa. Ekholmin asiakaskunnassa on paljon tavallista vaativampia herkuttelijoita.
Kauppias Jouni Ekholm esittelee suomalaisten pienpanimo-oluiden laajaa valikoimaa Käpylän K-Supermarket Mustapekassa. Ekholmin asiakaskunnassa on paljon tavallista vaativampia herkuttelijoita. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Ruokakaupat muuttuvat lähitulevaisuudessa yhä enemmän asiakaskuntansa näköisiksi. Samalla ne haluavat kerätä asiakkailtaan yhä enemmän tietoa juuri heidän ostoksistaan. Näin asiakkaille voidaan lähettää entistä yksilöllisempää mainontaa ja räätälöityjä tarjouksia.

Taustalla on asiakaskunnan valinnoista kertyvän valtavan tietomassan hyödyntäminen. Se on kaupoissa nyt kuuma aihe ja saattaa tulevaisuudessa muuttaa huomattavasti asiakkaiden ostoskokemusta.

Kesko on parhaillaan höllentämässä K-kauppiaiden ketjuohjausta. Se tarjoaa kauppiaille myös mahdollisuutta käyttää entistä laajemmin hyväkseen kanta-asiakaskorteista kertyvää tietoa.

”Tulevaisuudessa K-ruokakaupat poikkeavat toisistaan suuresti riippuen kauppojen sijainnista ja paikallisen asiakaskunnan toiveista”, toteaa Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.

Myös päivittäistavarakaupan markkinajohtaja, S-ryhmä, haluaa hyödyntää tarkemmin bonuskorteista kertyvää tietoa. Suunnitelmat ovat pitkällä, kertoo kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu SOK:n vähittäiskaupan ketjuohjauksesta. Aikatauluista hän ei vielä halua puhua.

Alarotukin on vakuuttunut, että ostoskokemus muuttuu koko ajan yksilöllisemmäksi, kun kaupat käyttävät hyväkseen asiakkaista kertyvää tietoa.

”Kuluttajat myös vaativat sitä, että heidän omia tietojaan käytetään heidän palvelujensa parantamiseen”, hän sanoo.

Perinteisten ruokakauppajättien haastaja Lidl sen sijaan ei seuraa yksittäisten asiakkaiden ostotapahtumia. Sillä ei tällä hetkellä ole edes suunnitelmia luoda kanta-asiakasjärjestelmää, joka mahdollistaisi tämän.

S-ryhmä ei säädä asiakkaiden ostoksista kertyvän tiedon perusteella yksittäisten kauppojen hyllytiloja, mutta valikoiman suunnittelussa ylipäätään sitä käytetään jo nyt. Alarodun mukaan kuluttajaryhmistä seurataan esimerkiksi lapsiperheiden ja eniten kauppoihin rahaa tuovien suurasiakkaiden ostoksia. Yksilökohtaisia tietoja tässä työssä ei käytetä, Alarotu tähdentää.

”Olemme huolellisia, että emme ainakaan poista valikoimista niitä tuotteita, jotka ovat näille ryhmille tärkeitä.”

K-kauppojen yksilöllistä räätälöintiä helpottaa se, että ne ovat kauppiasvetoisia.

Akseli Valmunen
Anni Ronkainen
Anni Ronkainen

Keskon satsauksesta asiakasdatan hyödyntämiseen kertoo osaltaan myös se, että se rekrytoi vähän yli vuosi sitten digitaalisesta toimintaympäristöstä vastaavaksi johtoryhmän jäseneksi Anni Ronkaisen, joka oli aiemmin työskennellyt datasta elävän Googlen Suomen-maajohtajana.

”Nyt kun tietoa on saatavilla, tulevaisuudessa voittaa se yritys, joka pystyy jalkauttamaan tiedon kaikille tasoille”, Ronkainen uskoo. ”Data auttaa kaikkia yrityksiä, myös Keskoa, tekemään oikeampia päätöksiä nopeammin.”

Aiemminkin kauppiaat ovat toki tunteneet asiakaskuntansa ja sen tarpeet. Nyt käytettävissä oleva tieto kuitenkin tarkentaa käsityksiä siitä. Joissakin tapauksessa se myös korjaa kauppiaiden vääriä käsityksiä.

Kuten sen kauppiaan, joka oli kuvitellut ennen asiakasdatan näkemistä, että lapsiperheet eivät ole hänen asiakaskunnassaan suuri ryhmä.

Akseli Valmunen
Minna Vakkilainen
Minna Vakkilainen

”Hän ei ollut sattunut näkemään kaupassa paljon lapsia, koska he eivät olleet kauppareissuilla mukana”, kertoo Keskon asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen.

Vakkilaisen ja Ronkaisen mielestä asiakkaista kertyvän valtavan tietomassan hyödyntämisessä tärkeintä on pyrkiä herkemmin havaitsemaan uusia ilmiöitä ja reagoimaan nopeasti niihin.

Samaa mieltä on K-kauppias Jouni Ekholm.

”Se auttaa nopeammin havaitsemaan muutoksia”, Helsingin Käpylässä K-Supermarket Mustapekkaa ja Oulunkylässä K-Market Pikkupekkaa vetävä kauppias vahvistaa.

Yksi sellainen yllätti hänet Pikkupekan suunnitteluvaiheessa kuivahyllyllä.

Hän aikoi sijoitella kastikejauheet, italianpata-ainekset ja muut kuivatuotteet rutiininomaisesti samaan tilaan kuin ennenkin. Sitten hän katsoi tarkemmin tietoja siitä, mitä asiakkaat todella ostavat – ja hämmästyi.

”Italianpata-ainekset ja vastaavat eivät enää ole yhtä suuressa roolissa kuin ennen”, Ekholm sanoo. Niinpä keittiön kuivat oikotiet työnnettiin pienempään tilaan.

Ekholmin asiakaskunnassa sattuu olemaan paljon vaativia herkuttelijoita, ruoanlaiton harrastajia. He arvostavat nyt entistä enemmän terveellisenä pitämäänsä ruokaa: superfoodeja, luomua, gluteenittomia elintarvikkeita.

”Kuluttaja on nykyään eväidensä suhteen tosi viisas.”

K- ja S-kaupoille tietoa asiakaskunnasta kertyy etenkin kanta-asiakaskorttien kautta. Periaatteessa tietomassa on jättiläismäinen: aktiivisia K-plussakortin käyttäjiä on 3,6 miljoonaa, S:n asiakasomistajakortti on 3,7 miljoonalla ihmisellä.

Ehtona tarkempien tietojen keräämiselle kortin haltijoista on kuitenkin, että he antavat siihen ja esimerkiksi kohdennettuun markkinointiin luvan. Keskon mukaan ”merkittävä osa” plussakorttilaisista on näin jo tehnyt.

S-ryhmä uusi asiakasomistajiensa rekisteriselosteen 2014. Muutos mahdollistaa kohdennetun markkinoinnin.

Yksittäisen asiakkaan ostoksia ei missään vaiheessa käsitellä yksilöllisesti, asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen Keskosta vakuuttaa. Se, montako kiloa lenkkimakkaraa tai irtokarkkeja kukin ostaa, pysyy edelleen hänen omana asianaan.

Yksilön tietoja analysoidaan vain yhdistettynä muiden samalla alueella asuvien tai taustaominaisuuksiltaan samanlaisten ihmisten tietoihin.

Huolellisuuden vaatimus tietojen käsittelyssä kiristyy entisestään 2018, kun EU:n uusi tietosuoja-asetus astuu voimaan. Sen mukaan yrityksille rapsahtaa kovat rangaistukset, jos ne aiheuttavat tietovuotoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat