Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksu pankista toiseen kestää pääsiäisenä jopa viisi päivää – ensi vuoden lopulla ehkä vain sekunteja

Pankista toiseen tapahtuvien maksujen viive on jäämässä historiaan jo ensi vuonna, sillä yhtenäisellä euromaksualueelle suunnitellaan pikamaksujärjestelmää.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Pankivirkailija ja asiakas.
Pankivirkailija ja asiakas. Kuva: Rio Gandara / HS

Rahan siirto pankkitililtä toiselle käy nopeasti, kun tilit ovat samassa pankissa. Jos maksun tekee pankista toiseen, tilanne on toinen. Esimerkiksi pääsiäisenä maksun siirtyminen pankista toiseen vie pahimmillaan viisi päivää.

”Tämä johtuu siitä, että pankin sisällä maksut siirtyvät pankin omissa järjestelmissä, mutta pankkien välillä ne siirtyvät pankkien välisissä järjestelmissä”, Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen sanoo.

Suomalaiset pankit kuuluvat yhtenäiseen euromaksualueeseen (SEPA). Maksuliikenne kulkee siksi samalla lailla niin suomalaisten pankkien välillä kuin suomalaispankeista muihin Euroopan pankkeihin.

”Käytännössä maksut siirtyvät suomalaispankkien välilläkin yleiseurooppalaiseen maksujen selvityskeskukseen. Yön aikana selvityskeskus laskee yhteen pankista lähtevät maksut ja pankille kuuluvat tilisiirrot, ja siirtää nettosumman pankkien Suomen Pankissa olevien tilien välillä”, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan pankit ovat nykypäivänä hyvin tietoisia siitä, että asiakkailla olisi usein tarve nopeampiin maksuihin. Tilanteeseen onkin parhaillaan kehitteillä muutos.

”Euroopassa on suunnitteilla SEPA-pikamaksu, jossa pankit pystyisivät siirtämään maksut pankkien välillä koko Euroopassa vain 10 sekunnissa. Palvelu toimisi myös öisin ja viikonloppuisin. Siis 24 tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden”, Tolvanen kertoo.

Uuden Euroopan pankkien yhteisen SEPA-pikamaksupalvelun on tarkoitus olla valmis ja käytettävissä vuoden 2017 marraskuussa.

Suomalaiset pankit ovat aktiivisesti mukana palvelun sääntöjen ja standardien laatimisessa. Sääntöjen laatiminen on jo pitkällä. Ne julkaistaan tämän vuoden puolella, kertoo itsekin eurooppalaisessa työryhmässä SEPA-pikamaksupalvelua kehittämässä oleva Tovanen.

Tolvasen mukaan tässä vaiheessa ei kuitenkaan voi arvioida sitä, kuinka nopeasti palvelu on kaikkien Suomessa toimivien pankkien käytössä. Jokaisella on oma aikataulunsa. Palveluun liittyminen voi vaatia pankilta merkittäviä järjestelmämuutoksia. Sekin on vielä auki, olisiko tuleva pikamaksupalvelu asiakkaille maksuton vai maksullinen. Käytännössä se riippuu kunkin pankin omasta päätöksestä.

”Säännöt ovat hyvin pitkällä ja kesällä asia etenee esittelyihin”, Tolvanen kertoo.

Tolvasen mukaan tässä vaiheessa ei kuitenkaan voi arvioida sitä, miten ja mitkä pankit Suomessa haluavat tulevaa palvelua käyttää.

Esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla pankkien välisten siirtojen keston syyksi on epäilty jopa sitä, että seisottamalla asiakkaiden rahoja tileillään pankit saisivat niistä parempia korkotuottoja.

”Ei tässä siitä ole kyse. Tämä on pankkien välinen maksujärjestelmä, eikä maksujen katteensiirtoon käytettävä keskuspankkijärjestelmä ole auki öisin tai vaikkapa viikonloppuisin”, Tolvanen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat