Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nesteen vuodet

Talous
 
Helsingin Sanomat
Hede Foto
Neste Oy:n petrokemiallisen tutkimuslaboratorion peruskivi muurattiin 13. helmikuuta vuonna 1960 Naantalissa.
Neste Oy:n petrokemiallisen tutkimuslaboratorion peruskivi muurattiin 13. helmikuuta vuonna 1960 Naantalissa. Kuva: Hede Foto
Alku

Neste perustettiin sotien jälkeen vuonna 1948 turvaamaan Suomen energia- ja öljyhuoltoa. Valtio omistaa siitä edelleen yli puolet.

Perustamisen aikaan iso haaste oli, että Suomessa ei ollut mitään alan teollisuutta ja osaamista. Kaikki piti aloittaa alusta, sanoo toimitusjohtaja Matti Lievonen.

”Siinä oli myös poliittista myrskyä, kun oli itäblokki ja länsiblokki. Minkä puolen teknologiaa saadaan käyttää? Yhdysvallat ei ollut varma, onko Suomi hyvä paikka viedä teknologiaa vai valuuko se itäblokin puolelle.”

Lopulta Naantalin jalostamo rakennettiin yhdysvaltalaista teknologiaa käyttäen. Se aloitti toimintansa vuonna 1957.

Kasvu

Yhtiön kasvu oli vauhdikasta. 1960- ja 1970-luvuilla Neste paisui Suomen suurimmaksi yritykseksi samassa tahdissa koko maan teollistumisen ja autoistumisen kanssa. Kasvun vuosina yhtiötä luotsasi toimitusjohtaja Uolevi Raade vuosina 1955–1979.

Toinen jalostamo avattiin vuonna 1965 Kilpilahteen Porvoon lähelle.

Öljynjalostuksen rinnalle tulivat muun muassa öljyn ja kaasun etsintä ja tuotanto sekä kemianteollisuus. Lisäksi perustettiin omia bensiiniasemia autoilijoille.

Neste vaikutti osaltaan myös kylmän sodan aikaisen bilateraalisen kaupan kehittymiseen Neuvostoliiton kanssa.

Jotta Suomi olisi voinut viedä tavaraa Neuvostoliittoon, sieltä piti vastavuoroisesti tuoda jotakin. Se jokin oli venäläinen öljy, jota Neste jalosti.

”Me mahdollistimme sen, että suomalaista paperia, kumisaappaita, pukuja ja mekkoja pystyttiin viemään Neuvostoliittoon”, Lievonen toteaa.

”Se oli hyvää aikaa Nesteelle ja koko Suomelle.”

Vaikeuksien aika

Pakka meni perusteellisesti uusiksi, kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Öljyä ei enää saatukaan helposti itänaapurista, vaan sitä piti alkaa etsiä muualta.

Samaan aikaan Neste oli rakentanut runsaasti kemikaaliteollisuuden laitoksia ympäri Eurooppaa. Sitten öljyn ja kemikaalituotteiden hinnat romahtivat. Kemianteollisuus myytiin pois.

Vuonna 1998 Neste fuusioitiin Imatran Voiman kanssa Fortumiksi.

”Se oli taantuman aikaa. Silloin ei niin paljon kehitetty yhtiötä”, Lievonen kuvaa.

Nesteen nykyisen kehityksen aika, etenkin siirtymä kohti uusiutuvia raaka-aineita, alkoi vuodesta 2005, jolloin Neste erotettiin jälleen omaksi yhtiökseen Fortumista.

Oikaisu 1. huhtikuuta kello 9.27: Neste Oy:n petrokemiallisen tutkimuslaboratorion peruskivi muurattiin vuonna 1960 Naantalissa, ei Turussa, kuten kuvatekstissä aluksi kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat