Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laitilalainen yritys haluaa jalostaa kananmunasta uudenlaisia tuotteita – ”Muna on kuin maito 30 vuotta sitten”

Laitilalainen Munax halua kehittää uutta kananmunasta. Munien kulutuksen kasvu tukee tavoitteita

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Suurin osa Munaxin liikevaihdosta tulee yhä jalostamattomista munista. Toimitusjohtaja Janne Torikka (vas,) ja kehitysjohtaja Hannu Majander uskovat kuitenkin uudenlaisten munatuotteiden kasvuun.
Suurin osa Munaxin liikevaihdosta tulee yhä jalostamattomista munista. Toimitusjohtaja Janne Torikka (vas,) ja kehitysjohtaja Hannu Majander uskovat kuitenkin uudenlaisten munatuotteiden kasvuun. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Laitila

Muutama kymmenen vuotta sitten maito oli vain maitoa. Maitotuotteiden valinnanvara kaupoissa oli pieni.

Nyt erilaisia maitotuotteita on hyllymetreittäin – ja lisää tulee koko ajan.

Sama tuotemäärän räjähdys tulee lähivuosina tapahtumaan myös kananmunille, jos se munatalo Munaxin väestä on kiinni. Munien tuotantotavat ovat jo aiemmin eriytyneet esimerkiksi luomuun ja vapaan kanan muniin, mutta munatuotteissa on vielä paljon kehittämisen varaa, uskoo Laitilassa toimivan Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka.

”Kananmuna on samassa tilanteessa kuin maito 30 vuotta sitten. Sitä ei juuri ole jalostettu aiemmin”, Torikka kuvaa.

Munapakkaamona aloittanut Munax ryhtyi omaan tuotekehittelyyn muutama vuosi sitten. Nyt Laitilassa sijaitsevasta firmasta putkahtelee tavallisten kananmunien lisäksi uudenlaisia munatuotteita kauppojen hyllyille kiihtyvään tahtiin.

Viime vuonna myyntiin tulivat esimerkiksi munasmoothiet, jotka pyrkivät nappaamaan siivunsa suomalaisten kiihkeästä proteiinivälipalainnostuksesta. Viimeksi helmikuussa kauppoihin saatiin kypsä valkuainen, jota voi käyttää vaikkapa salaatteihin tai leivän päälle. Lisää uutuuksia on tulossa vielä tänä vuonna.

Kolmen kananmunatilan ympärille kasvanut Munax on alan yrityksistä ainoa, jolla on oma tuotekehitysosasto Suomessa.

”Meillä oli tahto tehdä jotakin aivan uutta, mitä ei ole Suomessa kananmunabisneksessä ennen tehty”, Torikka sanoo.

Myös Kultamuna-brändistä tunnettu Dava Foods Finland aikoo tuoda syksyllä kuluttajille uusia tuotteita, kertoo toimitusjohtaja Jan Lähde. Ne liittyvät etenkin munanvalkuaiseen. Tanskalaisomisteisen yrityksen tuotekehitys on ulkomailla.

Vesa-Matti Väärä
Orinta Uniene pakkasi munia pääsiäisen alla Munaxin tiloissa Laitilassa.
Orinta Uniene pakkasi munia pääsiäisen alla Munaxin tiloissa Laitilassa.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina iloitsee muna-alan uudenlaisesta toimeliaisuudesta.

”Muna on edullinen tuote. Siitä saadaan lisää liikevaihtoa firmoille jalostusarvoa nostamalla”, hän toteaa. ”On mielenkiintoista katsoa, miten uudet tuotteet myyvät. Siitähän lopulta on kiinni niiden säilyminen kauppojen hyllyillä. Toistaiseksi vaikuttaa menneen hyvin.”

Munax on pieni yritys, mutta kasvuhalut ovat kovat. Viime vuonna liikevaihto paisui 35 prosenttia 34 miljoonaan euroon. Tehdashalleja on laajennettu ja henkilöstöä on palkattu lisää vauhdikkaasti. Yritys on voitollinen, mutta Torikka ei kerro tarkempia lukuja.

Kasvu kytkeytyy osaltaan kananmunien kulutuksen lisääntymiseen Suomessa. 1990-luvun lopun notkahduksen jälkeen suomalaiset ovat löytäneet munat uudelleen. Kulutus on lisääntynyt jo kymmenen vuoden ajan. Viime vuonna kananmunia syötiin lähes kuusi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Taustalla on Haminan mukaan heikkoon taloustilanteeseen sopiva kananmunien edullisuus, proteiini- ja terveellisyysinnostus sekä muun muassa leivonnan suosion kasvu. Osatekijä suosion kasvussa ovat uudet tutkimustulokset, joiden mukaan kananmunien syöminen ei pahentaisi kolesteroliarvoja.

Vesa-Matti Väärä
Rainer Saluste tarkkaili laatua Munaxin linjastolla, joka erottelee keltuaiset valkuaisista. Kuoret menevät lannoitteeksi.
Rainer Saluste tarkkaili laatua Munaxin linjastolla, joka erottelee keltuaiset valkuaisista. Kuoret menevät lannoitteeksi.

Vaikutusta on myös uusilla kananmunatuotteilla. Munajalosteiden kulutus on kasvanut vielä nopeammin kuin munien, lähes 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Munan jalostamisessa isoin kynnys on sen säilyvyydelle tärkeän kuoren rikkominen. Särkemisen jälkeen pilaantumisvaara kasvaa räjähdysmäisesti.

Munax ryhtyi rikkomaan muniaan 2011. Säilyvyysongelma ratkaistiin nopealla jäähdytyksellä. Nyt kiiltävä teräslinjasto rikkoo munat, erottelee keltuaiset valkuaisesta ja jäähdyttää ne. Sen jälkeen sekä keltuaisesta että valkuaisesta voidaan helposti valmistaa eri tuotteita sekä suurkeittiöille että kuluttajille.

Torikka arvioi, että viiden vuoden sisällä jalosteet tuovat yritykselle enemmän liikevaihtoa kuin tavalliset kananmunat.

”Olemme kananmunan tuotteistamisessa vielä aivan alussa.”

Luomumunista voi tulla pulaa pääsiäisenä
Vesa-Matti Väärä
Kehitysjohtaja Hannu Majander (vas.) ja toimitusjohtaja Janne Torikka Munaxin massaamossa, jossa erotellaan valkuaiset keltuaisista. Erottelu mahdollistaa uudenlaisten munatuotteiden valmistuksen.
Kehitysjohtaja Hannu Majander (vas.) ja toimitusjohtaja Janne Torikka Munaxin massaamossa, jossa erotellaan valkuaiset keltuaisista. Erottelu mahdollistaa uudenlaisten munatuotteiden valmistuksen.

Pääsiäisen alla munien kulutus kasvaa noin kolmanneksen normaaliin viikkoon verrattuna, kertoo kananmunatalo Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka. Hän ennustaa, että tänä pääsiäisenä munia myydään vielä tavallistakin enemmän, koska monet ruokakaupat ovat auki läpi pyhien.

Luomu- ja ulkokananmunat saattavat paikoin loppua kauppojen hyllyiltä, Torikka arvioi.

”Pääsiäisenä usein ostetaan vähän kalliimpia munia.”

Sitä on kuitenkin turha pelätä, että kauppojen hyllyt täysin tyhjenisivät munista, vakuuttaa Kultamuna-brändistä tunnetun Dava Foods Finlandin toimitusjohtaja Jan Lähde. Dava toimittaa 40 prosenttia kaupoissa myydyistä munista, Munax noin joka kolmannen.

”Toimitusmäärät ovat olleet isoja”, Lähde kertoo kiireistä pääsiäisen alla.

”Olemme pystyneet toimittamaan kaikki, mitä on tilattu.”

Vaikka muna kuuluu pääsiäisen symboleihin, vilkkain sesonki on joulukuu. Tuolloin munia kuluu runsaasti leivontaan. Joulukulutus kuitenkin jakautuu pidemmälle ajanjaksolle.

Pääsiäisen piikki sen sijaan on lyhyt mutta intensiivinen. Kananmunatuotannon kasvattamiselle luonto asettaa rajansa.

”Kana munii vain yhden munan vuorokaudessa. Munintaa ei pystytä lisäämään”, Torikka selittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat