Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannella eurolla jonoon: Uuden Tesla-mallin parin vuoden odotus alkaa

Teslan ”kansanauto” esitellään ensi viikolla. Jonoon pääsee tuhannella eurolla.

Talous
 
Stephen Lam / Reuters
Tesla Motorsin toimitusjohtaja Elon Musk esitteli X-mallia syyskussa Kalifornian Fremontissa.
Tesla Motorsin toimitusjohtaja Elon Musk esitteli X-mallia syyskussa Kalifornian Fremontissa. Kuva: Stephen Lam / Reuters
Fakta

Suomessa 246 Teslaa

 Vuonna 2003 perustettu Tesla Motors on kasvanut merkittäväksi sähköautojen valmistajaksi.

 Yhtiö myy tätä nykyä kahta automallia: S-nimistä sedania ja katumaasturi X:ää.

 Viime vuonna yhtiö myi noin 50 000 autoa.

 Suomessa Tesloja rekisteröitiin viime vuonna 146. Vuodenvaihteessa Tesloja oli rekisterissä 245.

 Tesla myös kehittää koteihin ja yrityksiin akustoja, joihin voi varastoida esimerkiksi aurinkopaneelien tuottamaa sähköä.

Sähköautonvalmistaja Tesla alkaa ottaa vastaan varauksia autoista, joita yhtiö pystyy toimittamaan asiakkaille Suomessa todennäköisesti vasta parin vuoden päästä.

Yhtiö esittelee ensi viikon torstaina Model 3 -sähköauton, joka on pienempi ja edullisempi kuin Teslan nykyiset mallit.

Torstaista lähtien asiakkaat voivat tuhannen euron maksusta päästä jonottamaan uutta autoa. Varaus ei ole vielä sitova, ja maksu on osa tulevan auton hintaa.

Ensimmäiset kolmosmallin autot valmistuvat näillä näkymin loppuvuodesta 2017. Suomessa toimitusten odotetaan alkavan vuonna 2018.

Tesla odottaa suomalaistenkin asiakkaiden kiinnostuvan autosta, vaikka ratin taakse pääsyä pitää odottaa pitkään. Ensimmäiset varaukset katumaasturi Model X:ään tehtiin yhtiön mukaan niin ikään paria vuotta ennen toimitusta.

Model 3 on Teslalta monella tapaa hyppy tuntemattomaan.

Uusi malli ei kilpaile luksusautojen vaan Audi A4:n ja BMW:n 3-sarjan tapaisten autojen kanssa.

Teslan Model S -autojen hinnat alkavat Suomessa noin 90 000 eurosta, mutta Model 3 on S:ään verrattuna suorastaan kansanauto. Alustava hinta on 35 000 dollaria eli noin 31 000 euroa, ja päälle tulevat Suomessa vielä arvonlisävero ja autovero.

Juuri muuta Tesla ei ole vielä uutuudesta kertonut. Esimerkiksi akkujen kantama on vielä arvoitus, joskin toimitusjohtaja Elon Musk on vihjaillut runsaan 300 kilometrin kantamasta.

Luksusautojen luokassa Teslalla ei ole juuri sähköisiä kilpailijoita, mutta edullisemmassa luokassa tilanne on toinen.

Suomessa on jo kaupan esimerkiksi keskikokoinen Nissan Leaf, jonka hinta on samaa luokkaa kuin Model 3:lla eli noin 42 000 euroa.

Markkinoille on tulossa myös muita keskihintaisia sähköautoja suurilta valmistajilta. Yhdysvaltalaisen General Motorsin suuri panostus on Chevrolet Bolt, jota odotetaan myyntiin Yhdysvalloissa tämän vuoden loppupuolella.

Jotta keskihintaisten autojen valmistaminen olisi kannattavaa, Teslan pitää moninkertaistaa autojen tuotanto.

Tänä vuonna yhtiö tavoittelee 80 000–90 000 auton myyntiä, mutta Muskin mukaan Model 3 vaatii vähintään puolen miljoonan auton vuosituotantoa.

Investoinnit ja nopea laajeneminen ovat tehneet Teslasta erittäin huonosti kannattavan yhtiön. Yrityksen nettotappio oli viime vuonna liki 900 miljoonaa dollaria eli noin 800 miljoonaa euroa.

Osa sijoittajista pelkää, että Teslan siirtyminen luksusautojen markkinoilta massavalmistajaksi on liian iso haaste. Yhtiön osakkeen arvo ehti laskea alkuvuonna liki 40 prosenttia, mutta sittemmin hinta on noussut lähelle vuodenvaihteen lukemia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat