Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulut voivat yllättää autoilijan – kiinnitä huomiota näihin 16 asiaan autossasi

Omistatko auton, mutta et ole erityisen kiinnostunut autoista? Opettele ainakin nämä perusasiat, jotta auton korjauskulut eivät pääse yllättämään.

Talous
 
Akseli Valmunen
Monelle autoilijalle on arvoitus mitä auto pitää sisällään. Jälkimarkkinointipäällikkö Erkki Toivio Alppilan autohuollosta antoi vinkkejä siitä, mitkä asiat autosta tulisi tietää.
Monelle autoilijalle on arvoitus mitä auto pitää sisällään. Jälkimarkkinointipäällikkö Erkki Toivio Alppilan autohuollosta antoi vinkkejä siitä, mitkä asiat autosta tulisi tietää. Kuva: Akseli Valmunen

Auto on kallis omistaa. Pakollisiin menoihin, kuten bensiiniin, vakuutuksiin, veroihin, huoltoihin ja katsastuksiin uppoaa vähintään satoja euroja vuodessa.

Eteen voi tulla myös yllättäviä kuluja. Silloin ei yleensä puhuta kympeistä vaan satojen tai jopa tuhansien eurojen laskuista.

Vein kymmenen vuotta vanhan autoni vuosihuoltoon. Jo sisäänkirjautuessa lasku oli noussut yli 300 euron. Oli päätetty huoltaa ilmastointi sekä vaihtaa jarrupalat. Huoltamosta soitettiin vielä perään ja ehdotettiin, että jarrulevytkin voisi vaihtaa.

”Siis mitä? Miksi?”

”Ne ovat kuluneet ja tällä autolla on ajettu jo 150 000 kilometriä.”

”Mutta jarrut toimivat ihan hyvin. Miten niin pitäisi vaihtaa? Milloin ne yleensä vaihdetaan?”

”Noin 70 000 kilometrin kohdalla.”

”Häh? Eikö huoltokirjassa ole merkintää? Ja mitähän se maksaa?”

”450 euroa.”

”Siis mitä? Nyt seis. Ei kyllä vaihdeta.”

Ihmettelin, miksei jarrulevyistä huomautettu aiemmin katsastuksessa, jos ne kerran ovat huonossa kunnossa. Yritetäänkö minua rahastaa tarpeettomasta korjauksesta?

Mutta toisaalta autohan on vanha. Miten ison riskin tulin ottaneeksi, kun hätäpäissäni kielsin vaihtamasta jarrulevyjä?

Moni autoilija tuntee autonsa hyvin, mutta meitä pintapuolisesti kiinnostuneita on vähintään yhtä paljon.

Suomalaiset ajavat keskimäärin 11 vuotta vanhoilla autoilla. Mitä vanhemman auton omistaa, sitä tärkeämpää olisi tietää, miten auton eri osat kuluvat ja milloin niille pitäisi tehdä jotain.

HS keräsi listan asioista, jotka on hyvä opetella, vaikka ei olisi erityisemmin kiinnostunut autoista. Tiedolla voi säästää satasia – tai ainakin varautua ajoissa siihen, että autoon uppoaa taas paljon rahaa.

Asiantuntijana listan laadintaan osallistui jälkimarkkinointipäällikkö Erkki Toivio Alppilan autohuollosta.

1 Voiteluöljy

Öljy voitelee moottorin laakereita. Sen voiteluominaisuudet heikkenevät käytön aikana.

Öljy vaihdetaan jokaisen huollon yhteydessä, noin kerran vuodessa. Jos vaihtoa ei tehdä, moottori vaurioituu.

Öljyn määrä voi myös huveta varsinkin vanhemmissa autoissa, joten sen määrä on hyvä tarkistaa silloin tällöin moottorissa olevan mittatikun avulla.

Öljynvaihto maksaa 100–150 euroa riippuen öljyn laadusta sekä siitä, kuinka paljon öljyä auto tarvitsee. Useimmissa autoissa öljyä on 4–6 litraa.

2 Lasinpesuneste

Moottoritilassa olevaan säiliöön kannattaa laittaa ympäri vuoden lasinpesunestettä eikä pelkkää vettä. Tuulilasi pysyy puhtaampana, eivätkä ensimmäiset pakkaset pääse yllättämään ja jäädyttämään vettä.

3 Jäähdytinneste

Jäähdyttää moottoria ja kiertää myös lämmityslaitteessa. Moottoritilassa läpinäkyvä muoviastia, jossa on minimi- ja maksimirajat nesteen sopivalle määrälle.

Vanhassa autossa säiliössä voi olla vuoto, jolloin nesteen määrä hupenee.

Huollon yhteydessä nestettä lisätään tarvittaessa vajaa puoli litraa. Neste maksaa 5–10 euroa litralta. Kymmenen vuoden välein jäähdytinneste vaihdetaan kokonaan, jolloin sitä menee noin kuusi litraa.

4 Jarrupalat

Jarrupalat painuvat jarruttaessa kiinni auton pyörissä oleviin jarrulevyihin. Niiden pinta kuluu käytössä. Kuluneista jarrupaloista alkaa kuulua rohinaa jarrutettaessa. Jarrupalan pinta on silloin kulunut pois, ja rautapinta hankaa vasten toista rautapintaa.

Jarrupalat kuluvat nopeammin kaupunkiajossa kuin maantieajossa, jossa ne voivat kestää 100 000 kilometriä. Jos ajaa paljon kaupungissa, jarrupalat voi joutua vaihtamaan jo 50 000 kilometrin jälkeen.

Yhden akselin eli kahden pyörän jarrupalat maksavat yleensä noin sata euroa. Hinta vaihtelee automerkin ja mallin mukaan.

5 Jarrulevyt

Metalliset jarrulevyt ohenevat käytössä, jolloin jarrutusteho heikkenee. Kaikissa autoissa on kaksipiirijarrut, minkä ansiosta jotkut pyörät jarruttavat aina, vaikka toisissa jarrulevyt olisivat lopussa.

Jarrulevyjen kunto nähdään huollossa tarkemmin kuin katsastuksessa, koska siellä renkaat otetaan irti. Kunto arvioidaan yleensä sen mukaan, kestävätkö jarrulevyt seuraavaan vuosihuoltoon asti.

Kaupunkiajo tai esimerkiksi paljon äkkijarruttelua sisältävä ajotyyli kuluttavat jarrulevyjä nopeammin. Etupyörien jarrulevyt kuluvat yleensä nopeamin kuin takapyörien. Yleensä ne vaihdetaan vasta 100 000 ajokilometrin jälkeen.

Jarrulevytkin vaihdetaan pareittain eli joko vain etu- tai taka-akselin jarrulevyt tai kaikki neljä kerralla. Hintaan vaikuttavat paljon auton merkki ja vuosimalli. Yleensä jarrulevyt maksavat noin 200 euroa yhtä akselia kohti.

6 Jarruneste

Vaihdetaan joka toisen vuosihuollon yhteydessä. Jos jarrunesteen määrä hupenee, jarruissa on jotain vikaa. Vaihto maksaa 60–80 euroa.

Jos jarrunestettä ei vaihdeta, se kerää kosteutta. Sen myötä jarrujärjestelmän hydrauliset osat syöpyvät, ja äkkijarrutuksissa jarruneste kuumenee liikaa. Tämä heikentää jarrutustehoa.

7 Akku

Akun teho testataan vuosihuollossa. Akku pitää vaihtaa 3–6 vuoden välein. Akkua rasittavat esimerkiksi lisälämmittimet, auton käynnistys ja penkkien lämmittimet.

Jos akkua ei ole vaihdettu viiteen vuoteen, kovalla pakkasella voi käydä niin, että auto ei enää käynnisty.

Uusi akku maksaa 100–200 euroa.

8 Hammashihna

Moottorin osa, joka yhdistää kampiakselin nokka-akseliin.

Auton merkistä ja mallista riippuen se on joko hihna tai ketju. Ketjua ei yleensä vaihdeta.

Hammashihnan kunto voidaan tarkistaa vain huollossa. Yleensä se joudutaan vaihtamaan viiden vuoden tai noin 100 000 ajokilometrin jälkeen. Hammashihna maksaa 300–600 euroa mallista riippuen.

Jos sitä ei vaihdeta, moottori voi sammua kesken ajon. Siitä aiheutuva moottorivaurio maksaa 1 000–2 000 euroa automerkistä riippuen.

9 Sytytystulpat

Moottorin sytytystulpat pitää vaihtaa 60 000–80 000 ajokilometrin jälkeen. Ne maksavat 10–20 euroa kappale.

Sytytystulppien määrä riippuu siitä, montako sylinteriä moottorissa on. Yleensä niitä on neljä.

10 Raitisilmasuodatin

Ilmastointilaitteen osa, joka vaihdetaan yleensä jokaisen vuosihuollon yhteydessä. Se maksaa 30–40 euroa.

Ilmastoinnin huolto ei kuulu huolto–ohjelmaan, mutta se suositellaan tehtäväksi kahden vuoden välein. Ilman huoltoa ilmastoinnin teho heikkenee. Huolto maksaa 70–100 euroa.

11 Moottorin

ilmasuodatin

Vaihdetaan 60 000–120 000 ajokilometrin jälkeen. Maksaa 30–40 euroa.

12 Polttoainesuodatin

Suodattimen uusiminen on tärkeää erityisesti diesel-autoissa. Suodatin kerää kosteutta, minkä vuoksi se voi jäätyä. Silloin auto sammuu.

Suodatin maksaa 40–70 euroa ja se kannattaa vaihtaa noin 60 000 ajokilometrin jälkeen.

13 Renkaat

Vaihdettava, kun urasyvyys on alle kolme millimetriä. Kuluneet renkaat ovat tuvallisuusriski.

Erkki Toivion mielestä kolmen millimetrin urasyvyys on jo liian pieni.

Talvirenkat on syytä uusia, kun nastat ovat kuluneet. Ne kuluvat enemmän vähälumisina talvina. Uudet renkaat maksavat noin 300 eurosta ylöspäin. Hinnat vaihtelevat paljon mallin ja merkin mukaan.

14 Vaihteistoöljyt

Automaattivaihteistolla varustetuissa autoissa öljy pitää vaihtaa noin 60 000–120 000 ajokilometrin jälkeen. Vaihto maksaa 200–300 euroa.

15 Pyyhkijän sulat

Kunto tarkistetaan huollossa. Ne kannattaa vaihtaa, kun sulka jättää tuulilasiin raitoja. Uudet sulat maksavat 50–100 euroa pari.

16 Valot

Ajovalojen toimivuus kannattaa itsekin tarkistaa aina välillä. Polttimoita on nykyautoissa hankala itse vaihtaa, joten työ on teetettävä esimerkiksi huoltoliikkeessä.

Uusien polttimoiden hinnat vaihtelevat kymmenestä eurosta yli sataan euroon kappale.

Mitä muuta?

Kun autolle kertyy ikää ja ajokilometrejä, moni muukin osa voi kulua loppuun tai mennä rikki.

Monissa autoissa moottoriin alkaa tulla ongelmia, kun mittarissa on yli 200 000 kilometriä. Autojen kestävyys vaihtelee kuitenkin paljon eri merkkien ja mallien välillä.

Yksi nyrkkisääntö on se, että maantieajossa auto ei kulu niin paljon kuin kaupunkiajossa.

”Auton vaihtamista uudempaan kannattaa harkita viimeistään siinä vaiheessa, kun kustannukset huollossa alkavat nousta vuosi vuodelta enemmän”, Erkki Toivio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat