Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaperäinen kiinalaisyhtiö Anbang metsästää sinnikkäästi Starwood-hotelliketjua –  jo 14 miljardin dollarin tarjous

Valtion pankkien lainoittamilla kiinalaisyrityksillä on syvät taskut

Talous
 
TOBY MELVILLE / Reuters
Kiinalaisyhtiö Anbang havittelee Sherwood-hotelliketjua. Kuvassa Lontoon Leicester Squarella sijaitseva W London -hotelli, joka on Sherwoodin omistuksessa.
Kiinalaisyhtiö Anbang havittelee Sherwood-hotelliketjua. Kuvassa Lontoon Leicester Squarella sijaitseva W London -hotelli, joka on Sherwoodin omistuksessa. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Kiinalainen vakuutusyhtiö Anbang ei suostu taipumaan amerikkalaisen kilpakosijan Marriott Internationalin edessä. Yhtiöt ovat viime kuukausina kilvan havitelleet Starwood-hotelliketjua.

Anbang hivutti tarjouksensa viikon alussa jo 14 miljardiin dollariin. Kyseessä on jo toinen kerta, kun Anbang on korottanut tarjoustaan.

Jos Starwood yhdistyisi Marriottin kanssa, uudesta yhtiöstä tulisi maailman suurin hotelliketju. Jos Starwood päätyy sen sijaan Anbangin omistukseen, kyseessä on suurin kiinalaisyrityksen tekemä yrityskauppa Yhdysvalloissa.

Anbang ilmoitti aiemmin tässä kuussa ostavansa myös amerikkalaisen Strategic Hotels & Resorts -ketjun noin kuudella miljardilla eurolla. Kiinalaisyhtiö osti jo aiemmin maineikkaan luksushotellin Waldorf Astorian.

Kiinan valtiota lähellä olevien yritysten taskut ovat erittäin syvät. Uutistoimisto Reutersin mukaan Anbang maksoi esimerkiksi Astoriasta lähes ennätyssuuren huonekohtaisen hinnan.

Syynä suuriin hintalappuihin on Kiinan valtion omistamien pankkien vuolaana virtaava velkahana.

Aiemmin yritykset ovat saaneet valtion pankeilta jättilainoja kotimaan investointeihin. Kiinalaispankkien lainarahaa on virrannut viime aikoina myös ulkomaille.

Tammi–maaliskuussa kiinalaisyritykset julkistivat 100 miljardin dollarin edestä yrityskauppoja. Yhdysvalloissa vastaava summa oli 40 miljardia dollaria.

Kiinalaisyritysten velkaantuminen on kasvanut viime vuosina rajusti. Standard & Poor’s -luottoluokitusyhtiön mukaan yritysten ottaman velan suhde bruttokansantuotteeseen oli 98 prosenttia vuonna 2008, kun nykyään lukema on jo yli 160 prosentissa.

Omistusrakennettaan peittelevän kiinalaisyhtiön rahoitusjärjestelyt herättävät kysymyksiä. Sanomalehti Wall Street Journal on yrittänyt selvittää Anbangin taustoja.

Moni länsimainen pankki on joutunut kieltäytymään palvelemasta Anbangia, koska ei ole selvää, ketkä todellisuudessa omistavat yhtiön. Rahoituksesta Anbangilla ei silti ole pulaa, sillä sen suhteet Kiinan valtion pankkeihin ovat mainiot.

Anbang omistaa Wall Street Journalin tietojen mukaan suuria siivuja kiinalaispankeista, ja sen Starwood-tarjousta rahoittaa China Construction Bank – yksi Kiinan neljästä suuresta valtion pankista.

Joukko kiinalaispankkiireja ja autoalan yhtiöitä perusti Anbangin vuonna 2004 myydäkseen autovakuutuksia. Yritys on laajentanut toimintaansa myös muihin vakuutuksiin. Sijoittajien joukkoon kuului heti alkuvaiheessa myös Kiinan suurin energia-alan yhtiö Sinopec, joka on pääosin valtion omistama.

Anbangilla on sen itsensä mukaan lähes 230 miljardin euron edestä varallisuutta. Vakuutusyhtiön tavoitteena on olla yksi maailman kymmenestä suurimmasta rahoitusalan toimijasta, joten länsimaissakin Anbangin nimestä saattaa tulla hyvin tuttu.

Financial Times -lehti on kuvaillut Anbangia yhdeksi poliittisesti verkostoituneimmaksi yhtiöksi Kiinassa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Wu Xiaohui on lehden mukaan naimisissa Deng Xiaopingin lapsenlapsen kanssa. Deng oli Kiinan pitkäaikainen johtaja ja talousuudistusten alullepanija vuosina 1978–1992.

Yhtiön johdossa toimii Wall Street Journalin kaivamien rekisteritietojen mukaan muun muassa Chen Xiaolu, joka on edesmenneen kommunistisen kenraalin ja poliitikon Chen Yin poika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat