Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen talousnäkymät kohentuivat kevään tultua – vähittäiskaupan luottamus kävi helmikuussa EU:n pohjimmaisena

Kuluttajien ja yritysten luottamus piristyi maaliskuussa, mutta kasvunäkymät ovat yhä aneemiset

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Sekä yritysten että kuluttajien luottamus vahvistui hieman maaliskuussa.
Sekä yritysten että kuluttajien luottamus vahvistui hieman maaliskuussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Alkukevät on tuonut pieniä valonpilkahduksia Suomen talousnäkymiin. Sekä yritysten että kuluttajien luottamus vahvistui hieman maaliskuussa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajaluottamus hypähti maaliskuussa 10,4 pisteeseen, kun vielä helmikuussa mittari oli 7,7 pisteessä. Vuotta aiemmin maaliskuussa luottamus oli silti nykyistä vahvempi, 11,2 pistettä.

Kuluttajien usko talouteen on myös yhä pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Keskiarvo on 11,6 pistettä.

Työttömyyden uhka on suomalaisten mielestä edelleen tavanomaista suurempi, mutta kuluttajat ovat silti valmiimpia ottamaan lainaa tai ostamaan kestotavaroita kuin laittamaan rahat säästöön.

Kuluttajista 36 prosenttia uskoo, että Suomen taloustilanne paranee vuoden aikana. 26 prosenttia arvioi taloustilanteen synkkenevän entisestään. Vielä helmikuussa sekä optimistien että pessimistien osuus oli yhtä suuri: 29 prosenttia.

Suurin osa ihmisistä ei odota suuria muutoksia taloustilanteeseensa. Maaliskuussa 24 prosenttia arvioi oman taloutensa kohentuvan vuoden aikana, kun taas 15 prosenttia pelkäsi rahatilanteensa heikkenevän.

Vahvinta talousluottamus on pääkaupunkiseudulla. Heikointa luottamus on työttömien ja eläkeläisten parissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton tiistaina julkaiseman indikaattorin mukaan luottamus on piristynyt teollisuudessa, rakennusalalla ja vähittäiskaupassa.

”Kolme neljästä indikaattorista on pikkuisen paranemaan päin ainakin toistaiseksi. Teollisuudessa parantumista on tullut jo useamman kuukauden ajan”, toteaa EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi.

Palveluala oli ainoa sektori, jonka luottamus lakastui hitusen.

Siinä missä Tilastokeskus mittaa vuoden näkymiä, EK:n indikaattorit kertovat suhdannetilanteesta tiedusteluhetkellä.

Mitään suurta käännettä parempaan Kangasniemi ei silti nykyisten lukujen valossa odota.

Nordea-pankki ennustaa Suomelle 0,5 prosentin kasvua kuluvalle vuodelle, mikä olisi yhtä paljon kuin viime vuonna. Optimistisimman arvion taitaa antaa valtiovarainministeriö, joka joulukuussa julkaistussa katsauksessaan povasi kasvulukemaksi 1,2 prosenttia.

Teollisuuden näkymät kirkastuivat maaliskuussa pistelukemaan –4, kun vielä helmikuussa EK:n keräämä luottamusindikaattori näytti –7:ää. Pitkän aikajänteen keskiarvo on yhden pisteen verran plussalla.

Parantamisen varaa riittää, sillä helmikuussa Suomen teollisuuden luottamus oli romahtanut Euroopan toiseksi heikoimmaksi. Vahvinta luottamus oli Ruotsissa ja Unkarissa.

Tunnelma on ollut viime aikoina erityisen murheellinen kauppojen kassalla, vaikka vähittäiskaupan näkymät hieman paranivatkin helmikuun –10 pisteestä maaliskuun –7 pisteeseen.

Helmikuussa suomalaisen vähittäiskaupan luottamus oli EU-maiden heikointa. Maaliskuulta vertailukelpoisia tilastoja ei vielä ole.

”Kotimarkkinoiden yleinen heikko tilanne, halpuutuskilpailu ja venäläisten ostosmatkailijoiden hupeneminen varmasti näkyvät kulutuksessa”, Kangasniemi arvioi.

Rakennusala puristi maaliskuussa itsestään irti tavallista enemmän optimismia. Luottamus nousi EK:n kyselyssä –5 pisteeseen.

Sektori on ainoa, jonka luottamus tavallista parempaa. Jo helmikuussa Suomen rakennusala ylsi myös EU-maiden vertailussa keskiarvon yläpuolelle.

”Rakennusala nyt on sentään pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. Muut vasta palautuvat taantuman pohjalukemista ja vasta hätyyttelevät keskiarvolukemia”, sanoo Kangasniemi.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien asunnonostohalut ovat laimentuneet. Vain 5,2 prosenttia kuluttajista harkitsee asunnon ostoa vuoden sisällä, kun vuotta aiemmin kiinnostusta asuntokauppoihin oli 6,8 prosentilla kuluttajista. Pitkän ajan keskiarvo on seitsemän prosenttia.

Nykyisen asunnon remontoiminen sen sijaan houkuttelee. Kuluttajista 18,9 prosenttia suunnittelee asuntonsa peruskorjausta, mikä on hieman enemmän kuin normaalisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat