Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päättäjät katsovat energiajärjestelmän olevan kriisissä – lääkkeitä vaikea löytää

Uusiutuvaa energiaa halutaan jatkossakin tukea, vaikka päällekkäisten tukien katsotaan vääristävän tuotantoa.

Talous
 
Juha Metso
Pohjolan Voima purki voimalaitoksen Mussalossa marraskuussa 2014. Sähköntuotantotehon väheneminen huolestuttaa päättäjiä.
Pohjolan Voima purki voimalaitoksen Mussalossa marraskuussa 2014. Sähköntuotantotehon väheneminen huolestuttaa päättäjiä. Kuva: Juha Metso

Energia-alan päättäjät katsovat tuoreen kyselytutkimuksen mukaan Suomen energiajärjestelmän olevan kriisissä, mutta ratkaisukeinot ongelmiin tuntuvat olevan kateissa.

Selvityksen teetti energiayhtiö Pohjolan Voima ja sen toteutti Aula Research. Vuodenvaihteessa tehdyssä selvityksessä haastateltiin 123 vaikuttajaa vastausprosentin ollessa 32. Mukana oli muun muassa kansanedustajia, poliittisia taustavaikuttajia, virkamiehiä ja toimittajia.

Energiakriisin aiheuttajat ovat kyselyn mukaan epäjohdonmukainen sääntely ja tukijärjestelmät. Paluu järjestelmään, jossa tuotantomuodot kilpailevat markkinaehtoisesti, sai kannatusta, mutta toisaalta uusiutuvaa energiaa haluttiin tukea vielä vuoden 2020 jälkeenkin.

Kaksi kolmesta vastaajasta oli sitä mieltä, että energiamarkkinoita tulisi kehittää vahvistamalla markkinaehtoisuutta. Se tarkoittaisi luopumista tukijärjestelmistä, nojautumista päästökauppaan ohjausjärjestelmänä ja poistamalla päällekkäistä ohjausta.

Toisaalta 61 prosenttia vastasi kyllä, kun kysyttiin, pitäisikö Suomessa olla uusiutuvien energialähteiden tukijärjestelmä myös vuoden 2020 jälkeen.

Päättäjille energiapolitiikan kehittämisen tärkeimpiä kriteereitä olivat päästöttömyys ja toimitusvarmuus. Sähköntuotantotehon nopea väheneminen Suomessa huolestutti kaikkia. Puoluekannasta tai taustasta huolimatta päättäjät olivat melko yksimielisiä siitä, että Suomessa tulisi lisätä erityisesti sähkön kysyntää ja tarjontaa tasapainottavan säätövoiman, mutta myös perusvoiman tuotantoa tulevina vuosina.

Uutena ohjauskeinona esitetyt kapasiteettijärjestelmät ovat energiapäättäjille hyvin tuntematon aihe. Kapasiteettijärjestelmällä tarkoitetaan sitä, että tuottajalle maksetaan erillistä korvausta sähkön saantia turvaavan tuotantokapasiteetin ylläpidosta.

Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Lauri Virkkunen jakaa päättäjien huolen.

”Nykymeno murentaa Suomen energiajärjestelmän perusteita nopeasti ja peruuttamattomasti. Markkinoita voimakkaasti vääristävistä tukijärjestelmistä pitää päästä eroon. Jos tukijärjestelmiä jatketaan, ajaudumme tilanteeseen, jossa tarvitaan myös kapasiteettijärjestelmiä. Päättäjät ovat vastuussa siitä, että sähkö riittää kaikissa tilanteissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat