Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabian ja amerikkalaisen liuskeöljyn pudotuspeli jatkuu entistä rajumpana – ”Jonkun täytyy antaa periksi”

Yhdysvaltain liuskeöljyteollisuuden ja maailman merkittävimmän öljyntuottajamaan Saudi-Arabian välinen kisa ei näytä hellittävän. Mitä pidempään tilanne kestää, sitä pahempaan ahdinkoon molemmat ajautuvat.

Talous
 
ANDREW CULLEN
Öljynporauskoneita pellolla Pohjois-Dakotassa Yhdysvalloissa. Amerikkalainen liuskeöljyteollisuus valmistautuu pumppaamaan entistä enemmän öljyä.
Öljynporauskoneita pellolla Pohjois-Dakotassa Yhdysvalloissa. Amerikkalainen liuskeöljyteollisuus valmistautuu pumppaamaan entistä enemmän öljyä. Kuva: ANDREW CULLEN

Vuoden 2014 kesäkuussa Pohjanmeren Brent-öljyn arvo kipusi 115 dollariin barrelilta. Sitten hinta kääntyi tunnetusti rajuun laskuun.

Sen piti olla lyhytaikaista. Saman vuoden marraskuussa suurten öljynviejämaiden kartellin Opecin pääsihteeri Abdalla El-Badri vakuutti, että hintojen täytyy nousta pian.

”Olemme huolissamme, mutta emme paniikissa”, El-Badri kertoi tiedotusvälineille Wienissä.

Nyt, vajaat kaksi vuotta hintojen laskun alkamisen jälkeen, ilmassa on paniikkia. Brent-öljy on halventunut noin 40 dollariin.

Syyt hinnan laskuun ovat tunnetut.

Liuskeöljyteollisuus nosti Yhdysvallat maailman suurimmaksi öljyntuottajaksi. Saudi-Arabia ja muut suuret öljymaat ovat puolestaan kiihdyttäneet omaa tuotantoaan, koska ne eivät ole halunneet menettää markkinaosuuttaan amerikkalaisille.

Samaan aikaan maailman suurimman öljyn maahantuojan Kiinan talouskasvu on hiipunut.

Suuri pudotuspeli etenkin Saudi-Arabian ja amerikkalaisen liuskeöljyteollisuuden välillä on kestänyt pidempään kuin moni odotti.

Sillä on ollut dramaattiset vaikutukset amerikkalaisyhtiöihin. Sanomalehti The Washington Post kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan, että Yhdysvaltain energiateollisuuden investoinneissa on meneillään suurin romahdus neljännesvuosisataan.

Työpaikkoja on kadonnut toistasataatuhatta, ja amerikkalaispankit varautuvat miljardien dollarien lainatappioihin.

Voisi ajatella, että Saudi-Arabia on onnistunut laittamaan lapun liuskeöljyteollisuuden luukulle. Näin ei kuitenkaan ole.

Liuskeöljy-yhtiöiden tuotanto on supistunut, mutta ne pumppaavat niin paljon kuin suinkin mahdollista. Niiden on pakko, sanoo Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen.

”Jos yhtiöt lopettavat tuotannon, ne ovat konkurssissa. Niiden pitää pysyä hengissä niin pitkään kuin mahdollista ja toivoa, että öljyn hinta kääntyisi nousuun.”

Liuskeöljyteollisuus on ajautunut eräänlaiseen noidankehään, mikä käy ilmi Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n toissa viikolla julkaisemasta raportista.

”Sijoittajien halukkuus lainata öljyvarantoja ja tulevia myyntituloja vastaan on mahdollistanut öljy-yhtiöille suurten summien lainaamisen”, BIS:n ekonomistit kirjoittavat.

Yhtiöiden velkataakka on noussut viime vuosina nopeasti, ja niiden täytyy pumpata mahdollisimman paljon selvitäkseen velanhoitokustannuksista. Se tuo laskupaineita öljyn hinnalle.

Vaikka teknologian kehittyminen painaa liuskeöljyn tuotantokustannuksia jatkuvasti, on amerikkalaisyhtiöillä maailman suurimpiin lukeutuvat tuotantokustannukset.

Saudi-Arabialla ne ovat maailman pienimmät.

Jos liuskeöljyteollisuus on ahtaalla, niin ovat myös suuret öljyntuottajamaat.

Talouskriisissä olevat Venäjä ja Venezuela tarvitsevat joka ikisen dollarin, jonka ne vain öljystään irti saavat.

Saudi-Arabia on kiristänyt budjettiaan merkittävästi, mutta sen julkinen alijäämä on edelleen 16 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Vaikka maalla on kassavarantoja yhä noin 600 miljardia dollaria, ne ovat palaneet nopeasti.

Öljytulot kattavat 80 prosenttia valtion budjetista. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi viime syksynä, että nykylinjalla kuningaskunta on maksukyvytön viidessä vuodessa.

Saudi-Arabia laski väärin. Sen keskuspankin tuoreessa raportissa todetaan, että ”Opecin ulkopuoliset tuottajamaat eivät ole reagoineet öljyn halventumiseen odotetusti”.

Toisin sanoen halpa öljy ei olekaan ajanut amerikkalaista liuskeöljyteollisuutta konkurssiin.

Odottamaton tilanne ”vaatii Opecilta entistä suurempaa kärsivällisyyttä ja tahtoa ylläpitää tuotantoa, kunnes kysyntä kohtaa nykyisen tarjonnan”, keskuspankin raportissa todetaan lakonisesti.

Saudi-Arabia ei siis ole valmis luovuttamaan. Sen äskettäinen ilmoitus tuotannon jäädyttämisestä nykytasolle ei muuta isoa kuvaa, koska ylituotanto on niin suurta.

Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi totesi viime vuonna, että kuningaskunta on valmis 20 dollarin barreliin.

Valtion jättimäisen öljy-yhtiön Saudi-Aramcon hallituksen puheenjohtaja Khalid al-Falih taas vakuutti alkuvuonna, että Saudi-Arabia voi kestää matalia hintoja ”hyvin, hyvin pitkään”.

Pudotuspeli jatkuu.

Nordean Suomisen mielestä kukaan ei osaa enää sanoa, miten pitkään. Asetelman palautumista normaaliksi on povattu toistamiseen, mutta turhaan.

”Jonkun täytyy antaa periksi, jotta tilanne raukeaa.”

Koska Saudi-Arabian yhteiskuntamalli perustuu öljytuloihin, Suominen ei usko sen voivan suostua leikkaamaan tuotantoaan.

”Tuntuu, että amerikkalainen liuskeöljy on ainoa taho, joka voi joustaa. Yhtiöitä täytyisi mennä nurin, että tuotanto alkaisi supistua ja tilanne korjaantua.”

Jonain päivänä, Suominen lisää. Vaikka ylituotanto loppuisi, Kansainvälinen energiajärjestö arvioi että viime vuosina kertyneiden varastojen purkaminen kestää pitkään. Lisäksi liuskeöljyteollisuus poraa koko ajan uusia kaivoja. Se haluaa olla valmis pumppaamaan nopeasti lisää, jos hinnat nousevat.

Öljyn hinta voi siis pysyä alhaisena pitkään, mikä ajaa sekä liuskeöljyteollisuutta että Saudi-Arabiaa ahtaalle.

Liuskeöljyteollisuuden ongelma on erityisesti kasvava velkataakka. Se voi Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n mukaan uhata kerrannaisvaikutustensa kautta myös laajemman finanssijärjestelmän sekä reaalitalouden vakautta.

Nordean Suominen arvioi, että uhkana on ”pienoisversio” vuonna 2007 alkaneesta globaalista finanssikriisistä, jos yhtiöitä alkaa kaatua ja suuria luottotappioita syntyä.

”Silloinkin sanottiin, että subprime-lainat ovat vain pari prosenttia koko Yhdysvaltain asuntoluottokannasta. Nyt taas todetaan, että liuskeöljy-yhtiöiden velkamäärä ei ole kokonaisuuden kannalta merkittävä.”

© Naseem Mohammed Bny Huthil
Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi on julistanut, että kuningaskunta on valmis jopa 20 dollarin barrelihintaan.
Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi on julistanut, että kuningaskunta on valmis jopa 20 dollarin barrelihintaan.

Saudi-Arabian ongelma on puolestaan ensisijaisesti poliittinen vakaus, jonka al-Saudin kuningashuone on ostanut öljytuloilla. Talouskurin iskostaminen kansalaisille voi kasvattaa jännitteitä ääri-islamistisessa maassa, jossa kuningashuoneen asema on aina ollut epävakaa.

Tunnetun shiiapapin Nimr al-Nimrin teloitus tammikuussa on kiristänyt vähemmistöön kuuluvien shiialaisten ja sunnien johtaman valtion välejä. Tilanne on räjähdysherkkä, koska shiiat asuvat Saudi-Arabian itäosassa, juuri siellä, missä maan öljykentät sijaitsevat. Vuonna 2013 kuningaskunta kukisti kovalla kädellä shiiojen suuret mielenosoitukset.

Saudi-Arabian johtajat muistavat varmasti myös radikaalien sunnimuslimien vallankaappausyrityksen vuonna 1979. Kuningashuone tietää, että moni ääri-islamisti pitää sitä korruptoituneena länsimaiden kätyrinä. Mitä kovempaa talouskuria saudikuninkaalliset joutuvat toteuttamaan, sitä hedelmällisempi maaperä sen vastustajilla on.

SERGEI KARPUKHIN / Reuters
Näkymä öljykentältä Ufan koillispuolelta Venäjältä 28. tammikuuta.
Näkymä öljykentältä Ufan koillispuolelta Venäjältä 28. tammikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat