Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholma päihittää kansainvälisten suuryritysten konttoreissa Helsingin 125–19

Tukholma ja Kööpenhamina ovat saaneet houkuteltua maailman suurimpia yrityksiä. Helsinkiin sijoittuneet yritykset ovat pienempiä ja vähemmän tunnettuja.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Lääkeyhtiö Bayer on merkittävin ulkomainen yhtiö, joka johtaa Pohjoismaiden liiketoimintaa Suomesta käsin. Tuotantotyöntekijä Patrik Partanen valvoi pakkauslinjaa tehtaalla Turussa viime vuonna.
Lääkeyhtiö Bayer on merkittävin ulkomainen yhtiö, joka johtaa Pohjoismaiden liiketoimintaa Suomesta käsin. Tuotantotyöntekijä Patrik Partanen valvoi pakkauslinjaa tehtaalla Turussa viime vuonna. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Tukholma päihittää Helsingin seudun ylivoimaisesti, kun mitataan kansainvälisten suuryritysten tärkeiden toimistojen sijainteja.

Tukholman alueella on Pohjoismaiden tai koko maailman liiketoiminnasta vastaavia konttoreita 125, kertoo keskiviikkona julkaistu raportti. Helsingin seudulla konttoreita on 19.

Kansainvälisen bisnesverkoston Amchamin teettämän raportin mukaan Kööpenhaminassa konttoreita on 41, Oslossa 15 ja muualla Pohjoismaissa 50.

”Toisin kuin talviurheilussa, päihitämme Norjan”, sanoo Amchamin ohjelmajohtaja Kimmo Collander.

Amchamin toimitusjohtajan Kristiina Heleniuksen mukaan alueelliset pääkonttorit tuovat seuduille hyvin palkattuja työpaikkoja ja houkuttavat perässä muita kilpailijoita.

”Ne ovat iso signaali muista asioista”, Helenius kertoo.

Suomen eroa Ruotsiin ja Tanskaan korostaa se, että näissä kahdessa maassa toimii paljon kaikkein suurimpia yrityksiä. Tukholma ja Kööpenhamina ovat saaneet houkuteltua maailman tunnetuimpia yrityksiä perustamaan toimistoja.

Tukholmassa alueellista pääkonttoria pitävät muun muassa öljy-yhtiö BP, elektroniikkayritys Samsung, tietokoneyhtiö IBM ja kulutustavaroita valmistava Procter & Gamble.

Kööpenhaminassa sijaitsevat muun muassa öljy-yhtiö Totalin, vakuutusyhtiö Allianzin ja ruoanvalmistaja Nestlen konttorit.

Helsingin seudulle sijoittuneet yritykset ovat pienempiä ja vähemmän tunnettuja. Suurimmat ulkomaiset yritykset ovat saksalainen lääkeyhtiö Bayer, sveitsiläinen teleyhtiö Swisscom, japanilaiseen Toyota-autokonserniin kuuluva Toyota Tsusho ja venäläinen energiayhtiö Inter RAO.

Kaikkiaan vain yhdeksällä ulkomaisella suuryrityksellä on alueellinen pääkonttori Suomessa. Loput yrityksistä ovat suomalaisia Sammon, Fortumin ja Nokian kaltaisia suomalaisia suuryrityksiä.

Amchamin vertailussa olivat mukana maailman 2 000 arvokkainta pörssiyritystä.

Näistä joka neljännellä on toimintaa Pohjoismaissa, ja joka kahdeksas pitää Amchamin luokittelussa Pohjoismaissa alueellista pääkonttoria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat