Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholma vie isot yritykset Pohjolassa

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Lääkeyhtiö Bayer on merkittävin ulkomainen yhtiö, joka johtaa Pohjoismaiden liiketoimintaa Suomesta käsin. Tuotantotyöntekijä Patrik Partanen valvoi pakkauslinjaa tehtaalla Turussa viime vuonna.
Lääkeyhtiö Bayer on merkittävin ulkomainen yhtiö, joka johtaa Pohjoismaiden liiketoimintaa Suomesta käsin. Tuotantotyöntekijä Patrik Partanen valvoi pakkauslinjaa tehtaalla Turussa viime vuonna. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Selvitys arvokkaimmista yhtiöistä

 Amcham Finlandin julkaisemassa raportissa selvitettiin Forbes 2 000 -listan eli maailman 2 000:n merkittävimmän pörssiyhtiöiden toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

 Yrityksistä joka neljännellä on toimintaa Pohjoismaissa. Joka kahdeksannella on konttori, josta johdetaan liiketoimintaa useissa eri maissa.

 Aasian nousu näkyy 2 000 yrityksen listalla. Vertailu vuoteen 2008 kertoo, että kiinalaisten yhtiöiden osuus on yli kaksinkertaistunut 180 yritykseen.

 Raportin tiedot perustuvat vuosien 2014 ja 2015 tilanteeseen.

Helsinki jää Tukholman ja Kööpenhaminan jalkoihin, kun kansainväliset suuryritykset miettivät sopivaa pohjoismaista sijaintia usean maan liiketoimintaa johtavalle konttorille.

Helsingin seudulle sijoittuneet yritykset ovat selvästi pienempiä ja vähemmän tunnettuja kuin Ruotsin ja Tanskan pääkaupunkeihin sijoittuneet yhtiöt, kertoo kansainvälisen bisnesverkoston Amcham Finlandin keskiviikkona julkaisema raportti.

Tukholmassa alueellista pääkonttoria pitävät muiden muassa energiayhtiö BP, elektroniikkayhtiö Samsung ja tietokoneita valmistava IBM, Kööpenhaminassa puolestaan vakuutusyhtiö Allianz sekä ruokaa ja juomia valmistavat Nestle ja Coca-Cola Company.

Pääkaupunkiseudulla suurimmat ulkomaiset yritykset ovat saksalainen lääkeyhtiö Bayer, sveitsiläinen teleyhtiö Swisscom ja japanilaiseen autokonserniin kuuluva Toyota Tsusho.

Tukholmassa konttoreita on 125, Kööpenhaminassa 41 ja Helsingissä 19.

Neljän Pohjoismaan vertailussa Helsingin taakse peränpitäjäksi jää Oslo, jossa konttoreita on 15.

”Toisin kuin talviurheilussa, päihitämme Norjan”, sanoo Amchamin ohjelmajohtaja Kimmo Collander.

Alueelliset pääkonttorit eivät ole itsessään vielä merkittävä asia, mutta niillä on yhteys talouden hyviin piirteisiin, kuvailee Amcham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius.

Yritykset tuovat mukanaan hyvin palkattuja työpaikkoja. Terveysteknologiayhtiö GE Healthcare Finland on kasvattanut henkilöstönsä Suomessa 750:een.

Verokarhukin voi hyötyä: lääkkeitä Turussa valmistava Bayer kuuluu Suomen suurimpiin yritysverojen maksajiin.

Bayer johtaa seitsemän maan liiketoimintaa Espoon Keilaniemestä.

Helsingin jäämistä naapuripääkaupunkien jalkoihin voi selittää monella seikalla.

Moni yritys peesaa kilpailijaa. Intel kertoi Heleniuksen mukaan menneensä Tukholmaan, koska IBM:kin oli jo siellä.

Tukholma on valmiiksi merkittävä talouselämän keskus. Maailman kaupungeista Tukholmassa on kymmenenneksi eniten suurten pörssiyhtiöiden pääkonttoreita.

Invest in Finlandia vetävä johtaja Antti Aumo Finprosta toteaa, että Tukholma sijaitsee maantieteellisesti keskellä Pohjoismaita. Lisäksi Ruotsin omat markkinat ovat suuremmat kuin naapurimaissa, ja kieli on lähellä tanskaa sekä norjaa.

Helsingillä on myös heikkoutensa, joista Collander nostaa esiin pääkaupunkiseudun sisäiset kuntarajat.

GE Healthcare Finlandin toimitusjohtaja Matti Lehtonen puolestaan moittii ”kansallisen masennuksen tunnelmaa”.

”Ei voi levätä laakereillaan ja luottaa, että menneisyys takaa tulevaisuuden”, Lehtonen sanoo.

Suomen yhtenä houkuttimena Lehtonen pitää vireää startup-yritysten kenttää. GE Healthcarella on Helsingissä nuorten yritysten kampus, jonka nimi ”Silicon Vallila” on väännös Yhdysvaltojen Piilaaksosta eli Silicon Valleystä.

Suomen vahvuuksiin kuuluvat myös läpinäkyvä ja luotettava julkinen hallinto, insinööriosaaminen sekä nopeat lentoyhteydet Aasiaan.

Finpron Aumon mielestä Suomen hyvät puolet riippuvat yrityksen toimialasta.

Uutta kehittäville yrityksille Suomi tarjoaa hyvää tuotekehitys- ja tutkimusosaamista. Datakeskuksen perustajalle tarjolla on puolestaan edullista sähköä ja kylmä ilmasto.

”Meidän pitää viedä Suomen tarinaa maailmalle entistäkin aktiivisemmin”, Aumo sanoo.

Yksikään Suomessa merkittävää konttoria pitävä yritys ei mahdu maailman sadan suurimman pörssiyhtiön joukkoon. Tukholmassa tällaisia yrityksiä toimii yksitoista ja Kööpenhaminassakin viisi.

Vain yhdeksällä ulkomaisella suuryrityksellä on alueellinen pääkonttori Suomessa. Loput Amchamin listaamista yrityksistä ovat Sammon, Fortumin ja Nokian kaltaisia kotimaisia suuryrityksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat