Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen talouden odotettua vähemmän huonoista luvuista on turha innostua

Talous
 
Tuomas Niskakangas Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja.

Tilastokeskus kertoi torstaina Suomen julkisen talouden velkaluvuista, jotka se raportoi eurooppalaiselle tilastoviranomaiselle Eurostatille. Luvut ovat tärkeitä, koska niiden pohjalta EU:n komissio seuraa ja tarvittaessa vaatii muutoksia jäsenmaiden talouteen.

Keskeisistä luvuista ensimmäinen on velkaantumisen vauhdista kertova alijäämä. Sen osalta viime vuosi yllätti varovaisen positiivisesti. Suomen julkisyhteisöjen alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen oli 2,7 prosenttia. Se on alle kolmen prosentin rajan, joka on määritelty EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa. Suomi siis velkaantui viime vuonna pelättyä hitaammin.

Toinen luku on velan nykyisestä koosta kertova bruttovelka. Velan määrä vuonna 2015 nousi 63,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Odotetusti velka ylitti ensimmäistä kertaa 60 prosentin EU-rajan. Velan taittaminen laskuun kestää vähintään useita vuosia.

Komission reaktio Suomen velkaongelmaan on arvailujen varassa. Alijäämän painuminen alle EU-rajan voi antaa Suomelle liekaa. Toisaalta Suomen lohduttomat talousnäkymät syövät uskoa velkaantumisen taittumisesta.

Komissio on hylännyt aikanaan sovitut säännöt ja raja-aidat jäsenmaiden nuhtelussa. Nyt se kirjoittaa uusia sääntöjä lennosta. On täysin mahdollista, että komissiolta tulee Suomelle rapsut. Tai sitten ei. Viime vuonna komissio arvioi, että niin sanotun ”liiallisen alijäämän menettelyä” ei ole Suomessa tarpeen käynnistää.

Suomi tuskin on vielä kärkipäässä EU:n huolenaiheista. Vaikka Suomen taloustilanne on EU:n heikoimpia, velkatilanne ei sitä vielä lähimainkaan ole.

Ensi tiistaina Suomen julkisen talouden suuntaviivoja vedetään kehysriihessä. Pöydällä ovat keinot, joilla hallitus pyrkii pitämään kiinni neljän miljardin euron säästötavoitteesta. Säästötalkoot eivät ole edenneet suunnitellussa vauhdissa. Hallituspuolueilla on eri näkemyksiä siitä, paljonko ruuvia pitäisi kiristää. Kokoomus – ja myös laskelmia tekevä valtiovarainministeriö – näkevät satojen miljoonien lisäsäästötarpeita. Keskusta ja perussuomalaiset suhtautuvat velkaantumiseen löysemmin rantein.

Vaikka kehysriihestä löydettäisiin säästökohteita niin paljon, että neljän miljardin säästötavoitteessa pysyttäisiin, julkisen velan kasvu jatkuu nopeana. Valtiovarainministeriön laskelman mukaan velkasuhteen taittaminen vaatisi noin kuuden miljardin säästöjä.

Siksi odotettua vähemmän huonoista viime vuoden luvuista on turha innostua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat