Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin pörssiin tullut alkuvuonna harvinaisen paljon uusia yhtiöitä – rahoituspatouma ajaa yrityksiä listautumaan

Pankit nihkeilevät yritysten rahoituksessa, mutta sijoitusrahaa riittää.

Talous
 
Akseli Valmunen
Ahola Transport listautui pörssiin keskiviikkona.
Ahola Transport listautui pörssiin keskiviikkona. Kuva: Akseli Valmunen

Helsingin arvopaperipörssiin on tullut alkuvuonna harvinaisen paljon uusia yhtiöitä. Keskiviikkona tuli logistiikkayhtiö Ahola Transport. Torstaina tuli Suomen Hoivatilat vaatimuksiltaan pörssin päälistaa keveämmälle First North-listalle.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius katsoo yhtäkkisen pörssi-innon taustalla olevan pitkäaikaisen patoutuneen tarpeen.

Sijoituspalveluyhtiön Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi näkee ilmiössä myös suomalaisen talouselämän rakenteellista muutosta: kun isoja yritysmammutteja on vaikeuksissa, pienemmät yhtiöt puskevat näkyville.

Puhuttaessa listautumisinnostuksesta on Rothoviuksen mielestä syytä muistaa tausta. Viime vuosikymmenellä pörssiin tuli hyvin vähän uusia yhtiöitä, mutta monia poistui. Esimerkiksi vuosina 2008 ja 2012 ei ollut yhtään tulijaa.

Viime vuonna tulijoita oli jo toistakymmentä, päälistalle viisi yhtiötä ja First North -listalle kuusi.

”Ne yritysten omistajat, jotka ovat miettineet pörssiin tuloa, ovat nyt nähneet tilaisuuden otolliseksi. Osakkeiden kurssitason arvellaan ilmeisesti olevan nyt riittävän korkealla, jotta niistä saa kohtuullisen hinnan. Ajoitusta pidetään sopivana yrittämiseen”, Rothovius sanoo.

Pelkkä tarjonta ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös kysyntää, eli sijoittajia, jotka ovat valmiita ostamaan osakkeita.

”Heitä löytyy, koska Euroopan keskuspankki EKP on työntänyt rahaa markkinoille ehtimiseen. Sijoittajien kautta se kanavoituu osakkeisiin, koska vastaavan riski–tuotto -suhteen kohteita on vaikea löytää”, Rothovius arvioi.

Hän toivoo, että ilmiö ei jää tilapäiseksi, koska lupaavia pörssikelpoisia yrityksiä on runsaasti olemassa.

Paasi näkee listautumisaallon taustalla myös pankkien nihkeyden myöntää perinteisiä yrityslainoja johtuen kiristyneistä tasevaatimuksista.

”EKP tekee parhaansa puskeakseen rahaa pk-kenttään, mutta suomalaiset pankit ovat käsijarru päällä. Yritykset kääntyvät rahaa saadakseen pörssiin, kun joukkolainarahoituskin on perinteisesti ollut täällä pientä.”

Paasi arvelee taustalla vaikuttavan myös syvemmän ilmiön, yrityskentän rakenteellisen muutoksen.

”Isoja yhtiöitä on kaatunut tai ne ovat muutoksessa. Ne irtisanovat joukoittain koulutettua väkeä, joka hakee uusia mahdollisuuksia. Syntyy pk-yrityksiä, jotka etsivät kasvua ja hakeutuvat pörssiin sitä saadakseen.”

”Nokiasta lähteneet ovat yksi tällainen tekijä. Ehkä sen porukan panos ei vielä näy pörssissä, mutta uskon sen ajan mittaan näkyvän enemmän. Rakenteellinen muutos on käynnissä, kun suuret irtisanomiset laittavat liikkeen käyntiin.”

Viime vuosi oli Helsingin pörssissä kahdellatoista listautumisella paras sitten vuoden 2000 kasinohuuman. Pörssiä pyörittävän Nasdaqin tilaston mukaan Helsinki tosin kalpenee Tukholman pörssille, jonne tuli viime vuonna peräti 73 yhtiötä, niistä päälistalle 18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat