Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vienti valahti tammikuussa pienimmilleen vuosiin –  ”Hallituksen puhti on osoittautunut heikoksi”

Teknologiateollisuuden Palokangas varoittaa, että vienti ei lähde käyntiin ilman merkittävää käännettä investoinneissa.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Suomen vienti sakkasi tyystin tammikuussa.
Suomen vienti sakkasi tyystin tammikuussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tulli julkaisi torstaina lohduttomat vientilukemat tammikuulta. Tavaraviennin arvo kuihtui vuoden takaiseen verrattuna kymmenen prosenttia 3,6 miljardiin euroon.

Viimeksi vienti on ollut heikompi vuoden 2010 alussa.

Tullin mukaan tammikuun lukuja ei voi perustella epäsuotuisalla hintakehityksellä. Vientihinnat olivat itse asiassa pienessä nousussa. Suomesta yksinkertaisesti lähtee maailmalle tavallista vähemmän tavaroita myyntiin.

Eniten tammikuussa kärsi öljyjalosteiden ja teollisuuskoneiden vienti.

Tuonti kutistui kahdeksan prosenttia 3,9 miljardiin euroon. Viennin kutistuminen oli kuitenkin tuontia rajumpaa, joten kauppataseen alijäämä kasvoi. Tammikuussa kauppatase oli 357 miljoonaa alijäämäinen, kun vuotta aiemmin alijäämää oli 301 miljoonaa euroa.

Teknologiateollisuuden pääekonomistin Jukka Palokankaan mukaan nilkuttavan viennin takaa löytyy hyytäviä lukuja: Koko teollisuuden tuotantokapasiteetti on vuoden 2008 jälkeen romahtanut noin viidenneksellä, eivätkä investoinnit riitä kattamaan edes pääoman kulumista.

Lisäksi yli viiden työntekijän yritysten lukumäärä on vähentynyt teollisuussektorilla 14 prosentilla.

”Ellemme saa investoinneissa aikaan selvää käännettä, Suomella ei ole edes teoriassa mahdollisuuksia nähdä viennissä juuri minkäänlaista kasvua”, Palokangas sanoo.

Hän palasi juuri torstaina Tampereelta valimoteollisuuden tilaisuudesta.

”Kyseisen toimialan tuotanto ja vienti on puolittunut vuoden 2008 jälkeen.”

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen näkee myös valonpilkahduksia. Esimerkiksi investoinneissa on jo piristymisen merkkejä etenkin metsäteollisuudessa.

”Ei tilanne toivoton ole, eikä yhden kuukauden perusteella voi tehdä johtopäätöksiä. Kun mukaan luetaan palvelut, vienti kasvoi hieman viime vuonna.”

Heiskasen mukaan tavaraviennistä on silti turha odottaa kasvun kimmoketta, vaan taloutta ruokkivat lähinnä rakennusinvestoinnit ja kulutus.

”Kysyntä maailmalla on heikoissa kantimissa ja kilpailukykysopimuksen positiiviset vaikutukset alkavat näkyä aikaisintaan vuoden 2017 lopussa. Mitään välittömästi toimivaa temppua ei ole, paitsi poliittisten päätösten nopeuttaminen.”

Pelkästään teknologiateollisuuden yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta on hävinnyt yli viidennes eli lähes 20 miljardia euroa vuoden 2008 jälkeen. Alan osuus Suomen viennistä on noin puolet.

Vaikka Palokangas edustaa työnantajajärjestöä, hänen luottamuksensa Juha Sipilän (kesk) porvarihallitukseen on hauras.

”Hallituksen puhti ja rohkeus on osoittautunut heikoksi. Voin sanoa, että yritykset jakavat tämän näkemyksen lähes sataprosenttisesti. Usko on hiipunut.”

Hän toivoisi hallitukselta suuria uudistuksia työmarkkinoille, verotukseen ja innovaatioiden rahoitukseen.

”On todella murheellista, kuinka vähän esimerkiksi valtiovarainministeriö syöttää päätöksenteon tueksi ehdotuksia, joilla saataisiin aikaan kasvua. Nyt tuijotetaan vain julkisen sektorin rahoitustilannetta.”

Palokangas mainitsee yhtenä poliitikkojen syntinä Tekesin määrärahojen leikkaamisen.

”Tämä ja edellinen hallitus ovat yhdessä puolittaneet Tekesin rahoituksen. Eikö se kerro siitä, että kasvuun ei panosteta?”

Sipilän hallitusta saattaa jähmettää pelko EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen asettamien rajojen rikkomisesta.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen julkinen velka kasvoi viime vuonna 63 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Velkataakka on jo siis ylittänyt sovitun 60 prosentin katon – tosin näin on käynyt jo yli puolessa EU:n jäsenmaista.

Suomen budjettialijäämä sen sijaan pieneni 2,7 prosenttiin, eli se mahtuu nipin napin sallitun kolmen prosentin sisään.

Suomen vientiteollisuuden ainoa valopilkku tammikuussa oli Kiina. Vienti maailman toiseksi suurimpaan kansantalouteen kasvoi kaksi prosenttia.

Kaikkiin muihin merkittäviin kauppakumppanimaihin vienti kutistui.

EU-maihin vienti luisui kahdeksan prosenttia ja EU:n ulkopuolelle 12 prosenttia. Hollannin- ja Britannian-vienti sukelsi rajuimmin – molempien yli viidenneksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat