Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea: EKP voisi jakaa rahaa suoraan kansalaisille – ”helikopterista heitettävä raha” piristäisi taloutta

”Keskuspankkien on yritettävä jotain uutta”

Talous
 
Rio Gandara / HS
Kuva: Rio Gandara / HS

Pohjoismaiden suurin pankki Nordea arvioi, että Euroopan keskuspankki (EKP) voisi jakaa kaikille kansalaisille rahaa suoraan, jos keskuspankkijärjestelmä olisi valmis käyttämään kaikki pääomapuskurinsa torjuakseen deflaatiota eli hintatason alenemista.

Nordean mukaan Euroopan keskuspankkijärjestelmällä on varallisuutta ja puskureita kaikkiaan 444 miljardin euron edestä, mikä tarkoittaisi keskimäärin 1 300 euron pottia per euroalueen asukas. Määrä saattaisi vaihdella alueittain ostovoiman mukaan.

Tällaista suoraa raharuisketta ekonomisti Milton Friedman kutsui ”helikopterista heitettäväksi rahaksi”.

Yhä useampi ekonomisti on viime aikoina ehdottanut helikopterirahaa ratkaisuna esimerkiksi euroalueen ja Japanin inflaation piristämiseksi.

”Muutama vuosi sitten määrällinen elvytyskin eli valtion velkakirjojen ostaminen vaikutti mahdottomalta EKP:lle. Elämme yhä selkeämmin ympäristössä, jossa keskuspankkien on yritettävä jotain uutta”, arvioi Nordean ekonomisti Jan von Gerich uutistoimisto Reutersille.

Hän kirjoittaa katsauksessaan, että EKP tuskin olisi kuitenkaan valmis uhraamaan keskuspankkijärjestelmän pääomia kokonaan tai edes pääosin. Tiukkaa ja riskejä kaihtavaa rahapolitiikkaa ajava Saksa saattaisi myös asettua poikkiteloin.

Todennäköisesti kansalaisille jaettava potti olisikin huomattavasti pienempi, jolloin sen vaikutukset voisivat jäädä heiveröisiksi.

Von Gerichin mukaan suurin mahdollinen summa eli 1 300 euroa ei sekään olisi kovin suuri ottaen huomioon, että helikopterirahaa pitäisi riittää useiksi annoksiksi, jotta uudella työkalulla olisi haluttu vaikutus.

Tällä hetkellä EKP elvyttää euroaluetta kuukausittaisilla arvopaperiostoilla. EKP ilmoitti maaliskuussa kasvattavansa osto-ohjelmaansa 60 miljardista eurosta 80 miljardiin euroon. Se myös kertoi laajentavansa ostamiensa arvopaperien kirjoa muun muassa yrityslainoihin.

Tämän niin kutsutun määrällisen elvytyksen ongelmana on ollut, että raha jää usein muhimaan pankkeihin, vaikka EKP:n tarkoituksena on ollut nimen omaan lisätä eurotaloudessa kiertävän rahan määrää.

Jos keskuspankki jakaisi rahaa suoraan kansalaisten pankkitileille, raha lähtisi suuremmalla todennäköisyydellä liikkeelle, kun ihmisten ostovoima kohtentuisi.

Helikopterirahakaan ei ole ongelmatonta. Keskuspankki ei saisi sitä vastaan velkakirjoja, joten käytännössä EKP painaisi kansalaisille ilmaista ja täysin vastikkeetonta rahaa.

EKP ei toimi samalla logiikalla kuin liikepankit, sillä keskuspankilla on kyky luoda rahaa. Teoriassa kansalliset keskuspankit voisivat siis eurojärjestelmässä jakaa kansalaisille rahaa tarpeen mukaan ja toimia negatiivisella pääomalla.

Von Gerich huomauttaa katsauksessaan, että holtittomassa rahanpainamisessa on riskinsä.

Negatiivinen pääoma voisi murentaa uskoa keskuspankkijärjestelmään ja sekoittaa pankkien prioriteetit. Kansalliset keskuspankit saattaisivat yrittää parannella pääomarakennettaan sen sijaan, että keskittyisivät rahapoliittisiin päämääriin.

Käteisen kylvössä on myös se vaara, että inflaatio karkaa käsistä. Tällaisessa tilanteessa EKP voisi nostaa ohjauskorkoaan, joka on tällä hetkellä nollassa, mutta heittelehtivä rahapolitiikka saattaisi vaarantaa euroalueen orastavan kasvun.

Nordean kaltaiset liikepankit saattavat silti pitää helikopterirahaa parempana vaihtoehtona kuin monien keskuspankkien käyttöön ottamia negatiivisia talletuskorkoja, jotka syövät pankkien tulosta. Nykyään pankit joutuvat käytännössä maksamaan siitä, että saavat tallentaa ylimääräiset rahansa keskuspankin tileille yön yli.

EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio keskipitkällä aikavälillä hieman alle kahdessa prosentissa.

Inflaatio on kuitenkin pitkään ollut vaimeaa tai jopa negatiivista. Eurostatin mukaan maaliskuussa kuluttajahinnat halpenivat euroalueella 0,1 prosenttia.

Oikaisu 4.4.2016 kello 21.05: Määrällisen elvytyksen ongelma on, että raha jää usein muhimaan pankkeihin eikä se, että raja ei jää muhimaan pankkeihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat