Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajariitalautakunta: Carunan korotukset sähkönhinnalle eivät olleet kohtuuttomia

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Caruna taipui helmikuussa kohtuullistamaan sähkönsiirron hinnankorotuksia. Moni kuluttaja piti niitä silti kohtuuttomina ja valitti kuluttajariitalautakuntaan. Se on nyt antanut asiassa ratkaisunsa ja hylännyt valitukset.
Caruna taipui helmikuussa kohtuullistamaan sähkönsiirron hinnankorotuksia. Moni kuluttaja piti niitä silti kohtuuttomina ja valitti kuluttajariitalautakuntaan. Se on nyt antanut asiassa ratkaisunsa ja hylännyt valitukset. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kuluttajariitalautakunnan mukaan sähkönsiirtoverkkoja omistavan Carunan ja kuluttaja-asiamiehen neuvottelema sopimus, jonka mukaan siirtohinnat nousevat keskimäärin alle 15 prosenttia on kohtuullinen.

Caruna ilmoitti tammikuussa alunperin jopa 30 prosentin hinnankorotuksista, mutta julkisen kohun jälkeen se suostui jaksottamaan korotukset useammalle vuodelle.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan, joissakin tapauksissa kohtuuttomuuden kynnys voi ylittyä hinnankorotusten pienentämisen jälkeenkin.

Lautakunnan mukaan korotuksia arvioitaessa pitää ottaa huomioon sekä korotuksen prosentuaalinen että euromääräinen vaikutus siirtohintaan.

Lautakunta ratkaisi tapauksia, joissa kuluttajat asuivat joko omakotitalossa, kerrostalossa tai rivitalossa ja sähkön kulutusmäärät vaihtelivat suurestikin. Ratkaistuissa tapauksissa ei suositettu korotuksen kohtuullistamista.

”Carunan korotusten todelliset vaikutukset riippuvat kulutuksesta ja täsmentyvät siksi vasta tulevaisuudessa. Summat ja prosentit eivät voi olla kohtuuarvioinnissa kiveen hakattuja”, lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg sanoo tiedotteessa.

Lautakunta arvioi kuluttaja-asiamiehen ja Carunan neuvottelutulosta mukaillen, että enintään 15 prosentin vuosittainen korotus ei ole kuluttajan kannalta yleensä kohtuuton.

Korotuksen määrästä lautakunta totesi, että jos se on alle 150 euroa vuodessa, se ei ole pääsääntöisesti kohtuuton, vaikka 15 prosentin raja ylittyisikin.

Kuluttaja ei voi sähkön siirron osalta kilpailuttaa tai vaihtaa sähköntoimittajaa. Kuluttaja on sidottu yhteen sopimuskumppaniin.

Caruna ilmoitti tammikuussa 2016 suurista sähkön siirtohintojen korotuksista. Kuluttaja-asiamiehen ja Carunan neuvotteluissa helmikuussa päädyttiin alentamaan korotuksia niin, että verollisten sähkön siirtokustannusten nousu jää keskimäärin alle 15 prosentin ja että korotukset jakautuvat usealle vuodelle.

Carunan korotusten ja neuvotteluiden jälkeen lautakuntaan tuli kymmeniä ratkaisupyyntöjä ja kuluttajaoikeusneuvojille useita satoja puheluja, joissa kuluttajat ilmaisivat tyytymättömyytensä korotuksiin tai neuvotteluratkaisuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat