Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketeollisuus sijoitti Suomessa yli 200 miljoonaa – ala uskoo kasvuun

Investointien määrä on polkenut paikoillaan viitisen vuotta, mutta nyt ala uskoo niiden kääntyvän nousuun.

Talous
 
Sami Kilpiö
Orionin lääkepakkaamo Salossa.
Orionin lääkepakkaamo Salossa. Kuva: Sami Kilpiö

Lääketeollisuus käytti investointeihin Suomessa viime vuonna 220 miljoonaa euroa. Alan yritykset investoivat pääasiassa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mutta jonkin verran myös tuotantoon.

Investointien määrä on polkenut paikoillaan viitisen vuotta, mutta nyt ala uskoo niiden kääntyvän nousuun.

”Nyt on useita merkkejä siitä, että investoinneissa päästään uudelle tasolle”, Lääketeollisuus ry:m toimitusjohtaja Jussi Merikallio sanoo.

Lääketeollisuuden investointikyselyn mukaan yli puolet Suomessa toimivista lääkeyrityksistä aikoo lisätä erityisesti lääkehoidon vaikuttavuutta selvittäviä rekisteritutkimuksia.

Valtion tekemän terveysalan kasvustrategian mukaan alan investoinnit pitäisi kaksinkertaistaa kymmenessä vuodessa 500–600 miljoonaan euroon.

Merikallion mielestä tavoite on realistinen. Esimerkiksi sekä Tanskassa että Ruotsissa vastaavia investointeja tehdään noin miljardin euron edestä vuosittain. Toimialan investoinnit Euroopassa ovat noin 30 miljardia euroa vuodessa, ja Suomen osuus siitä voisi Merikallion mukaan hyvinkin olla nykyistä isompi.

Tavoitteeseen pääsyä auttaa muun muassa se, että Suomessa on vireillä iso muutos sosiaali- ja terveysalan potilastietojen käyttöön.

”Eri rekistereissä olevat tiedot kuten Kelan, THL:n ja Kanta-arkiston tiedot on tarkoitus yhdistää siten, että tutkijat saavat ne yhden lupamenettelyn kautta käyttöönsä ja samalla potilaan tietosuoja on turvattu”, Lääketeollisuuden lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta sanoo.

Tiedon parempi hyödyntäminen ja tiedolla johtaminen on myös keskeinen tavoite sote-uudistuksessa.

Suomen kymmenen biopankkia kiinnostavat myös lääketutkimusta. Kansainväliset lääkeyhtiöt Roche, Pfizer ja Novartis ovat jo tehneet yhteistyösopimukset suomalaisten biopankkien ja syöpakeskusten kanssa.

Vireillä on myös lakimuutos, joka siirtää päävastuun lääketutkimusten luvista valtakunnalliselle eettiselle toimikunnalle. Nykyisin tutkimuslupien saanti on Suomessa hitaampaa kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa tai Baltian maissa, koska lupa on haettava jokaisesta yliopistosairaalasta erikseen.

Uhkana lääkealan kasvulle ja uusien työpaikkojen syntymiselle Merikallio näkee kuitenkin jatkuvat lääkekorvauksiin kohdistuvat säästöt.

”Ensi vuodeksi on jo tiedossa 134 miljoonan euron säästöt, mikä tarkoittaa noin kymmenen prosentin leikkausta lääkekorvauksiin. Kun nämä tulevat jo useina vuosina tähän asti tehtyjen leikkausten päälle, voi käydä niin, että Suomi ei jatkossa olekaan enää niin houkutteleva investointikohde”, Merikallio sanoo.

Korjaus 1.4. klo 16.05: Lääkealan investoinnit ovat 30 miljardia euroa Euroopassa, ei maailmanlaajuisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat