Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtajien palkat taas uuteen ennätykseen – kasvuvauhti kolminkertainen suomalaisten keskiansioihin verrattuna

Isojen pörssiyritysten johtajien palkat ja bonukset jatkoivat viime vuonna kasvuaan kolminkertaista vauhtia suomalaisten keskiansioihin verrattuna.

Talous
 
Kai Telanne, Veli-Matti Mattila, Kjell Forsen ja Matti Kähkönen
Kai Telanne, Veli-Matti Mattila, Kjell Forsen ja Matti Kähkönen

Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajat saivat viime vuonna enemmän palkkaa, luontoisetuja ja rahabonuksia kuin koskaan aiemmin Helsingin Sanomien selvityksissä vuosina 2005–2015.

Toimitusjohtajien keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät vertailussa toistamiseen miljoonan euron rajan ja olivat keskimäärin noin 1,1 miljoonaa euroa. Tiedoissa ovat mukana rahabonukset, mutta eivät yhtiön osakkeina tai optioina maksetut kannustimet.

Helsingin Sanomat on seurannut yli neljänkymmenen suuren pörssiyhtiön toimitusjohtajan palkitsemista vuodesta 2005 alkaen.

Jos optio- ja osakepalkkiot otetaan mukaan, joukon ansiotulo vuonna 2015 oli keskimäärin noin 1,57 miljoonaa euroa. Lisäeläkemaksut mukaan lukien joukon keskimäärin saama etuus nousee jo 1,8 miljoonaan euroon.

Molemmat luvut ovat keskimäärin noin kolmesataatuhatta euroa enemmän kuin vuonna 2014.

Isojen pörssiyritysten johtajien palkat siis nousivat myös silloin, kun mukaan otetaan pörssikurssien vaihtelusta riippuvia etuuksia.

HS:n selvityksessä mukana olleen toimitusjohtajajoukon palkat ja rahabonukset kasvoivat 3,5 prosenttia vuodessa, kun kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen ansiot kasvoivat keskimäärin 1,1 prosenttia vuodessa.

Isojen pörssiyritysten toimitusjohtajien rahapalkkioiden ja palkkojen nousu oli siis kolminkertainen tavalliseen palkansaajaan verrattuna.

Suuren pörssiyrityksen toimitusjohtaja ansaitsi viime vuonna peruspalkkaa ja rahabonuksia keskimäärin 1 090 066 euroa, joka on noin 37 000 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ison pörssiyrityksen rivityöntekijän ja johtajan palkkaeron kasvua kuvaa se, että pelkkä johtajan saama korotus, 37 000 euroa, on lähellä suomalaisen keskimääräistä vuosipalkkaa viime vuonna.

Kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen peruspalkka luontoisetuineen ja bonuksineen oli 41 725 euroa, jossa oli nousua edelliseen vuoteen verrattuna 450 euroa.

Yhden johtajan palkalla saisi siis töihin keskimäärin 26 rivityöntekijää: huippujohtajan peruspalkat ja bonukset olivat viime vuonna 25,9-kertaiset rivityöntekijään verrattuna. Vielä vuonna 2013 ero oli 23,4-kertainen.

Helsingin Sanomat on seurannut samojen 41 suuren pörssiyhtiön toimitusjohtajien palkkakehitystä vuodesta 2005.

Tänä aikana toimitusjohtajien ja rivityöntekijöiden palkkaero on revennyt yhtä suureksi vain kerran. Tämä tapahtui viime nousukauden lopulla vuonna 2007, jolloin yhden toimitusjohtajan palkalla sai töihin 26,7 rivityöntekijää.

Johtajien yhteenlasketut palkat ja bonukset ovat kasvaneet keskimäärin 356 000 euroa eli 49 prosenttia yhdentoista vuoden aikana.

Tavallisen rivityöläisen palkka on kasvanut samaan aikaan 34 prosenttia eli 10 513 euroa. Se on euroissa alle kolmaskymmenesosa johtajien palkkojen kasvusta.

Aukeaman grafiikasta näkee senkin, että johtajien peruspalkoissa suhdannevaihtelut ovat näkyneet vain vähän.

Viime vuonna vertailuryhmän johtajien peruspalkat laskivat 5,3 prosenttia 727 125 euroon, kun suomalaisen peruspalkka nousi yhden prosentin tahtiin noin 41 063 euroon.

Suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkkojen kasvaminen ja supistuminen johtuvat yleensä tulospalkkioiden eli bonusten vaihtelusta.

Rahapalkalla ja -bonuksilla mitattuna pörssiyhtiöiden palkkakuningas pysyi edelleen samana vuonna 2015.

Finanssiyhtiö Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh sai palkkaa ja rahabonuksia yhteensä 4,3 miljoonaa euroa, jossa on nousua 17 prosenttia edelliseen vuoteen.

Stadighin kokonaispalkasta 3,4 miljoonan euron bonusten osuus oli lähes 80 prosenttia, mikä taas johtuu Sammon tekemästä hyvästä tuloksesta toissa vuonna.

Stadighin kokonaiskorvaus osakepalkkioineen ja eläkemaksuineen nousi hänen omaan ennätykseensä eli 6,56 miljoonaan euroon. Tätä nosti erityisesti 2,3 miljoonan euron eläkemaksu.

Sampo on maksanut Stadighille 7,7 miljoonan euron lisäeläkemaksut toimitusjohtaja-ajalta vuosina 2009–2015. Lisäeläkejärjestelmän ansiosta hän tulee samaan arviolta 840 000 euron vuosieläkkeen.

Se on noin 38-kertainen keskimääräiseen miehen 22 000 euron vuosieläkkeeseen verrattuna.

Jos mukaan vertailuun otetaan osakesidonnaiset palkkiot, vertailun voittaja on Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri. Hän ansaitsi yhteensä 8,96 miljoonaa euroa erilaisia palkkoja ja palkkioita viime vuonna.

Nokian perjantaina julkistama palkitsemisselvitys kertoo, että Surin peruspalkka oli viime vuonna miljoona euroa ja rahabonukset noin 1,9 miljoonaa euroa. Lisäksi Suri muutti optioita rahaksi vuonna 2015 yhteensä 3,24 miljoonalla eurolla.

Tämän päälle hän sai haltuunsa 2,8 miljoonalla eurolla Nokian osakkeita, jotka hän saa realisoida tulevaisuudessa.

Oikaisu 4.4.2016 kello 15.30: Kari Stadighin arvioitu tuleva eläke on noin 840 000 euroa vuodessa eikä 2,2 miljoonaa euroa vuodessa, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat