Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtiöt karsivat edelleen johtajiensa lisäeläkkeitä

Nordea heikensi uuden johdon eläke-etua, Kesko jatkaa avokätisenä.

Talous
 

Isojen pörssiyhtiöiden hallitukset jatkoivat toimitusjohtajiensa eläke-etujen karsimista viime vuonna. Jos toimitusjohtaja vaihtui, hänen oli yleensä tyytyminen edeltäjäänsä heikompaan lisäeläkkeeseen ja korkeampaan eläkeikään.

Syynä karsimiselle on se, että niin sanottujen etuusperusteisten eläkkeiden maksut ovat nousseet huimiksi bonusten nousun vanavedessä. Tämän vuoksi esimerkiksi Sammon konsernijohtajan Kari Stadigh sai 2015 hyväkseen eläkemaksua 2,3 miljoonaa euroa, UPM:n Jussi Pesonen miljoona euroa ja Nesteen Matti Lievonen 824 000 euroa.

Tulevaan eläkkeeseen varatut summat ylittivät reilusti heidän peruspalkkansa.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kari Stadigh, Sampo.
Kari Stadigh, Sampo.
Laura Mendelin
Casper von Koskull, Nordea.
Casper von Koskull, Nordea.
Kimmo Räisänen
Mikko Helander, Kesko.
Mikko Helander, Kesko.
Kimmo Räisänen
Matti Lievonen, Neste.
Matti Lievonen, Neste.

Nordea karsi uuden toimitusjohtajansa Casper von Koskullin lisäeläke-etua edeltäjään verrattuna. Koskull saa hyväkseen niin sanotun maksuperusteisen lisäeläkkeen, jossa lisäeläkemaksujen määrä on rajoitettu 30 prosenttiin hänen kiinteästä palkastaan 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Syynä muutokselle on se, että Nordea pystyy näin hillitsemään ja ennustamaan lisäeläkemaksuja. Pankin taseessa näkyy edelleen Nordean historiallisten edeltäjäpankkien toimitusjohtajien eläkevastuita.

Nordea on merkinnyt taseeseensa esimerkiksi Vesa Vainion osalta 5,4 miljoonan euron eläkevastuun. Vainio oli Nordean edeltäjien SYP:n ja Meritan pääjohtaja 1992–1997.

Myös eläkeikien nosto jatkui. Metsäyhtiö Stora Enson uusi toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström voi jäädä eläkkeelle 65-vuotiaana, kun hänen edeltäjänsä eläkeikä oli 60 vuotta.

Kaupparyhmä Kesko jatkaa avokätisellä linjalla. Kesko kertoi tänä keväänä, että vuoden 2015 alussa aloittaneella uudella pääjohtajalla Mikko Helanderilla on etuusperusteinen lisäeläkejärjestely.

Koska Helander tuli Keskoon sen ulkopuolelta, nousivat eläkevastuut heti huomattaviksi. Kesko varasi Helanderia varten 2014 noin 100 000 euroa ja viime vuonna jo noin 800 000 euroa.

Eläkevastuut voivat kasvaa huomattaviksi, sillä hänen 60-prosenttista eläkettä laskettaessa Kesko ottaa huomioon Helanderin kiinteän rahapalkan lisäksi tulospalkkiot ja luontoisedut.

Pääjohtajansa eläkeikää Kesko kuitenkin nosti 60 vuodesta 63 vuoteen.

Helanderin edeltäjällä Matti Halmesmäellä oli oikeus jäädä eläkkeelle 60-vuotiaana, mutta hän jatkoi vielä jonkin aikaa eri tehtävissä sen jälkeen.

Toimitusjohtajasopimuksen päättämissopimuksella Kesko maksoi Halmesmäelle vuodelta 2015 ”kannustin- ja tulospalkkiota” 288 000 euroa, vaikka hän ei 2015 hoitanut toimitusjohtajan tehtäviä päivääkään.  

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat