Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n Alahuhta yritysjohtajien suurista palkoista ja bonuksista: He jakavat jo paljon rahaa hyviin tarkoituksiin

HS:n selvityksen mukaan suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja bonukset kasvoivat viime vuonna 3,5 prosenttia.

Talous
 
Kari Pullinen
Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta.
Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta. Kuva: Kari Pullinen

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta uusii vetoomuksensa, että yritysjohtajat alentaisivat palkkaansa tai tekisivät lahjoituksia hyvään tarkoitukseen.

Alahuhta kehotti viime vuoden kesäkuussa yritysjohtajia osallistumaan Suomen pelastustalkoisiin. Tuolloin hän lupasi myös itse lahjoittaa tuloistaan neljän vuoden aikana viisi prosenttia.

”Vetosimme Antti Herlinin ja Reijo Karhisen kanssa viime vuoden kesäkuussa 16 000 yritysjohtajaan, että he yhteiskuntasopimuksen toteutuessa oman harkintansa ja mahdollisuuksiensa mukaan alentaisivat palkkaansa tai tekisivät lahjoituksen hyvään tarkoitukseen”, Alahuhta kommentoi HS:lle lauantaina.

Alahuhdan mukaan yhteiskuntasopimusta ei ole kuitenkaan vieläkään saatu sovittua, joten palkkojen vertailu hänen aiempaan vetoomukseensa nähden on liian aikaista.

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina, että suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja bonukset kasvoivat viime vuonna 3,5 prosenttia, kun tavallisten palkansaajien ansiot kasvoivat vain 1,1 prosenttia.

Selvityksen mukaan johtajien peruspalkka ilman bonuksia kuitenkin laski 5,3 prosenttia.

Yritysjohtajat ovat jo aktivoituneet lahjoitustoimintaan, Alahuhta huomauttaa.

”Itse olen lahjoittanut sekä viime että tänä vuonna huomattavat summat ennen kaikkea koulutukseen ja tutkimukseen.”

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sirkka-Liisa Anttila (kesk) eduskunnassa.
Sirkka-Liisa Anttila (kesk) eduskunnassa.

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ehti lauantaina vaatia lähettämässään tiedotteessa EK:a tuomitsemaan kohtuuttomat palkat ja bonukset.

Lähettämässään tiedotteessa Anttila kertoi olevansa tyrmistynyt siitä, miten suurten pörssiyhtiöiden johtajien palkat ja bonukset ovat nousseet verrattuna tavallisiin palkansaajiin.

”Valitettavasti elinkeinoelämän eliitti tuntuu erkanevan yhä nopeammin siitä todellisuudesta, missä Suomi ja tavalliset suomalaiset joutuvat sinnittelemään”, Anttila sanoo lauantaina lähettämässään tiedotteessa.

Anttilan mukaan johtajien palkkojen kohoaminen on erityisen tuomittavaa siksi, että Suomessa yritetään saada aikaan yhteiskuntasopimusta.

”Se on poikkeuksellinen palkansaajien kannalta ja tarkoittaa edelleen mittavaa vastaantuloa yhteiskunnalta elinkeinoelämälle”, Anttila sanoo.

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat saivat viime vuonna enemmän palkkaa, luontaisetuja ja rahabonuksia kuin koskaan sitten vuoden 2005. Palkat ja bonukset olivat keskimääräin noin 1,1 miljoonaa euroa.

”Ei voi olla niin, että samaan aikaan kun muut suomalaiset joutuvat tinkimään kaikesta, yritysjohtajat haalivat itselleen hulppeita taloudellisia etuja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat