Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskon pääjohtaja Helander: Kauppa siirtyy vähitellen peltomarketeista kaupunkien keskustoihin

HS:n sarja pohtii, millainen Suomi ja maailma on vuosien päästä.

Talous
 
Vesa Laitinen
Metsä Boardista tullut Mikko Helander on johtanut Keskoa runsaan vuoden. Hänen kaudellaan kauppakonsernissa on tehty suuria muutoksia.
Metsä Boardista tullut Mikko Helander on johtanut Keskoa runsaan vuoden. Hänen kaudellaan kauppakonsernissa on tehty suuria muutoksia. Kuva: Vesa Laitinen
Kuka?

Mikko Helander

 55-vuotias Helander on toiminut kauppakonserni Keskon pääjohtajana viime vuoden alusta asti.

 Hänen johdollaan Keskossa on tehty useita uudistuksia: Anttilat myytiin ja Suomen Lähikauppa sekä Onninen päätettiin ostaa.

 Ennen Keskoa Helander työskenteli Metsä Boardissa ja Valmetilla. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri.

 Helander harrastaa lukemista ja ulkoilua. Nuorena hän pelasi jalkapalloa Kuopion Palloseurassa.

 Hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

 Missä haluaisit tulla paremmaksi? ”Ihmisten johtamisessa.”

Sadan vuoden päähän on pitkä matka, mutta monet tulevaisuuden mullistukset itävät jo nyt. Näin uskoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Niistä yksi ilmiselvä on digitalisaatio. 5g-verkkojen avulla arkisetkin esineet alkavat ehkä viestiä toisilleen netin välityksellä jo lähivuosina.

”Mielikuvitus ei riitä hahmottamaan mitä kaikkea teknologia mahdollistaa tulevina vuosikymmeninä”, Helander sanoo.

Jätetään siis digitalisaatio tällä kertaa heille, joilla on rikkaampi mielikuvitus. Idullaan on muitakin suuria myllerryksiä. Yksi keskeinen on Helanderin mielestä kaupungistuminen ja väestön ikääntyminen.

Yhden ja kahden hengen talouksien määrä kasvaa. Väki pakkautuu kasvukeskuksiin niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Maailman asukkaista kaupunkilaisia ennustetaan olevan 70 prosenttia vuosisadan loppuun mennessä.

”Kaupungistuminen muuttaa valtavasti kaupan rakenteita”, Helander uskoo.

”Monella kaupan alalla se on jopa isompi kysymys kuin verkkokaupan kasvu.”

Tulevatko ihmiset siis edelleen ihan omin jaloin käymään kaupassa sadan vuoden päästäkin? Helanderin mielestä kyllä.

Ostoskokemus muuttuu yksilölliseksi asiakasdatan hyödyntämisen ansiosta, mutta ihan kaikkea ei hänestä tulevaisuudessakaan haluta ostaa verkosta.

Kaupan painopiste sen sijaan muuttuu. Se siirtyy jättimäisistä laitamien marketeista kohti pienempiä kauppoja keskustoissa. Muutos olisi iso: nyt lähes kolmasosa suomalaisten ruokaostoksista tehdään hypermarketeissa, joihin ajetaan autolla. Jätit ovat saattaneet sadan vuoden päästä kokea dinosaurusten kohtalon.

Tämäkin muutos on alkanut jo nyt.

”Entistä enemmän on talouksia joilla ei ole autoa eikä ajokorttia, ei pienintäkään aikomusta hankkia autoa. He eivät ihan varmasti lähde kaupunkien ulkopuolelle isoihin hypermarketteihin, vaan he mielellään asioivat lähellä olevissa pienissä kivijalkakaupoissa”, Helander sanoo.

Ihan lyhyellä aikavälillä hän ei hypermarketien katoamiseen usko: Kesko on parhaillaan uusimassa Citymarketejaan. Juuri nyt niitä pönkittää asiakkaiden hintatietoisuuden lisääntyminen ja ruokakaupan hintakilpailun kiristyminen.

Uusien hypermarketien rakentaminen on kuitenkin lähes jäädytetty. Citymarketeja sen paremmin kuin S-ryhmän Prismojakaan ei nouse pelloille takavuosien tahtiin.

Keskon usko pikkukauppoihin näkyy myös sen päätöksessä ostaa Suomen Lähikaupalle kuuluvat Siwat ja Valintatalot. Kauppa odottaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston siunausta.

Autottomilla tulevaisuuden keskusta-asukkailla siis tuskin tulee olemaan vaikeuksia saada ruokaostoksiaan tehtyä.

Mutta entä syrjäisempien seutujen asukkaat? Miten käy yhä laajeneville muuttotappioalueille, jos ruokakaupatkin valuvat niistä pian väen mukana kasvukeskuksiin?

Riski kuihtumisesta on todellinen, uskoo Helander.

”Entistä isommaksi haasteeksi tulee kauppapalvelujen järjestäminen maaseutupaikkakunnille.”

Eikä vain kauppojen, vaan muidenkin palvelujen, myös yhteiskunnallisten. Viime kuukausien aikana VR on ilmoittanut karsivansa junavuorojaan, ajatuksia kirjepostin jakelun supistamisesta on heitetty ilmaan ja poliisiasemia suunniteltu lakkautettaviksi.

Kauppajohtaja näkee kehityksessä kuitenkin omalle bisnekselleen mahdollisuuksia. Helanderin visiossa yhteiskunta voisi muuttaa K-kaupan suojiin: ruokakauppojen yhteyteen voitaisiin järjestää ateriapalveluita vanhuksille, kerhotoimintaa sekä sosiaalitoimen ja terveydenhuollon palveluita.

”Kaupat tulevat olemaan palvelukeskittymiä. Ei ole sattumaa, että jo nyt kauppoihin on tullut entistä enemmän myös muita toimintoja”, Helander sanoo.

Siitä, halutaanko pikkukaupunkien ja kylien keskustojen tilalle tulevan yksi kaikki palvelut kattava ruokakauppa, voidaan ehkä olla monta mieltä.

Varmaa on silti, että Keskon ja suomalaisen yhteiskunnan pärjääminen kietoutuvat tiukasti toisiinsa. Keskon menestykselle yksi tärkeimmistä tekijöistä on ollut se, että Suomen sodanjälkeisen talouskasvun ansiosta ihmisillä on ollut yhä enemmän rahaa käyttää ostoksiin K-kaupoissa.

”Valtava elintason nousu ja se taloudellinen kehitys mikä meillä on ollut, on tarjonnut K-ryhmälle ja yrittäjille huikeat edellytykset rakentaa omaa liiketoimintaa”, Helander sanoo.

Ei ole itsestään selvää, että tämä jatkuu globalisoituvassa taloudessa.

Toisaalta globalisaatio on täyttänyt Citymarketitkin maailman äärissä tuotetulla ja ympäri maailman kuljetetulla huokealla tavaralla. Toisaalta kehitys on entistä vähemmän Suomen omissa käsissä. Kansallisvaltioiden rajat ovat taloudessa kadonneet, Helander kuvaa. Kaupan alalla verkkokauppa tekee ne merkityksettömiksi.

”Globalisaatio on maailmanlaajuista kilpailua pääomista ja työstä”, hän tiivistää.

”Miten hyvin me saamme siinä kilpailussa tänne pääomia, miten hyvin me saamme tänne työtä, kun sitä pääomaa ja työtä kaikki muutkin haluavat? Se on se iso keskeinen kysymys.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat