Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seudulla rakennetaan urakalla – trendinä ovat nyt pienet asunnot

Rakennusteollisuus toppuuttelee: investointirohkeutta ei ole, ja vaaditaan melko pitkään kestävä parempi jakso, jotta luottamus palautuisi riittävästi.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Jätkäsaaren rakennustyömaa Helsingissä
Jätkäsaaren rakennustyömaa Helsingissä Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vilkas rakentaminen varsinkin Helsingin seudulla on herättänyt puheita jopa alan ylikuumenemisesta. Rakennusmateriaalien saannissakin väitetään olevan jo vaikeuksia.

Rakentamisen työantajapuolta edustavan Rakennusteollisuuden (RT) pääekonomisti Sami Pakarinen toppuuttelee puheita.

”Totta on, että meno on paikoin hyvinkin vauhdikasta, ja elementtien toimitusajat ovat pidentyneet, mutta kuumenemisesta ollaan vielä kaukana.”

Pakarinen sanoo, että kerrostalojen elementtien toimitusaikojen pidentymisessä näkyvät takavuosien vähäiset investoinnit. Rakentaminen on ollut niin pitkään alavireistä, että rakennustuoteteollisuus ei ole juurikaan laittanut rahaa uuden kapasiteetin tekemiseen.

Hän ei usko, että investoinnit lähtevät sanottavasti vieläkään liikkeelle, vaikka neljän vuoden rakentamisen laskutrendi kääntynee tänä vuonna nousuun.

”Rakennusteollisuudessa nähdään sama ilmiö kuin muussakin teollisuudessa. Investointirohkeutta ei ole, ja vaaditaan melko pitkään kestävä parempi jakso, jotta luottamus palautuisi riittävästi.”

Elementtien kysyntää on vilkastuttanut nykyinen suuntaus, että kerrostaloihin tulee aiempaa pienempiä asuntoja. Silloin tarvitaan paljon väliseiniä ja elementtejä.

Pienempiin asuntoihin siirtyminen tarkoittaa, että valmistuvien asuinneliöiden kokonaismäärä ei välttämättä kasva, vaikka valmistuvien asuntojen määrä lisääntyy.

Pakarinen sanoo, että rakentamismarkkinaa leimaa polarisoituminen eli aktiviteetin voimakas keskittyminen tietyille alueille.

Vilkkaalla Helsingin seudullakin on vielä tiettyjä erityisen vilkkaita alueita, kuten tulevan länsimetron ja Kehäradan varret ja Helsingin keskustan suurhankkeet.

Aktiviteetin vilkastuminen näkyy myös osittaisena työvoimapulana. Pulaa ei ole Pakarisen mukaan niinkään työntekijöistä, vaan toimihenkilöistä, kuten työmaamestareista, projektinjohtajista ja suunnitteluväestä.

”Työvoiman liikkuvuus on ongelma tälläkin alalla. Miten saadaan väkeä siirtymään sinne missä on eniten kysyntää?”

Aktiviteetin keskittymisestä huolimatta rakentajien työllisyys on viime vuodesta parantunut melko tasaisesti koko maassa.

Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton tuoreen tilaston mukaan maaliskuun työttömyys oli rakennusalalla 22,8 prosenttia, mikä on 2,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuosi sitten.

Kymeä ja Itä-Suomea lukuun ottamatta työttömyys väheni kaikkialla. Kymessä rakentajien työttömyys oli 25,8 prosenttia ja Itä-Suomessa 28,8 prosenttia.

Alhaisin työttömyysprosentti oli jälleen Uudellamaalla, jossa 14,4 prosenttia rakentajista sai ansiosidonnaista päivärahaa. Turun seutu oli kakkonen 18 prosentilla.

Maaliskuussa oli työttömänä edelleen 12 413 rakentajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat