Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Koponen ideoi kiinalaisen Kaidin biodieseljalostamon Kemiin

Kiinalaisten biodieselhanke on herättänyt runsaasti kritiikkiä niin tukivetoisuudesta kuin teknologian toimivuudesta. Mikä on totta?

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen (vas.), Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson esittelivät jalostamohanketta helmikuussa.
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen (vas.), Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson esittelivät jalostamohanketta helmikuussa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Tästä on kyse

Miljardin euron hanke

 Kaidi Finland kertoi helmikuun alussa, että se suunnittelee rakentavansa Kemiin miljardi euroa maksavan biodiesel-tehtaan.

 Hanke työllistäisi rakennusvaiheessa 4 000 henkilötyövuotta ja vakituisesti 150 työntekijää.

 Päätös rakentamisesta on tarkoitus tehdä tämän vuoden aikana.

 Tehdas valmistuisi 2019.

Kiinalaisella sijoittajalla ja yrittäjällä Chen Yilongilla oli käsissään hieno teknologia. Hänen yrityksensä Sunshine Kaidi New Energy Group oli ostanut amerikkalaiselta energiateknologian jätiltä Westinghouselta plasmakaasutusta tekevän yhtiön.

Plasmakaasutuksella esimerkiksi jätteestä tai puusta pystytään hyvin korkeassa lämpötilassa tekemään synteesikaasua. Siitä taas pystytään valmistamaan muun muassa ekologista biodieseliä.

Chen tapasi Kiinassa suomalaisen Pekka Koposen, joka omistaa innovaatioprojektien johtamiseen ja julkisten tukien järjestelyyn erikoistuneen konsulttiyhtiön Spinversen. Ennen oman yrityksen perustamista Koponen teki uraa Nokialla muun muassa Kiinassa.

”Spinversessä rakensimme Kiina-suhteita systemaattisesti alusta asti Kiinan valtionhallinnon ja yritysten kautta. Tämän verkoston kautta meidät esiteltiin Kaidille ja Chenille”, Koponen kertoo.

Chen kertoi Koposelle plasmakaasutuksesta ja siitä, että hänen yhtiönsä oli pyörittänyt biodieseliä tekevää koelaitosta Kiinan Wuhanissa. Nyt Chen etsi Euroopasta kohdetta, jossa teknologiaa voisi hyödyntää.

Idea lähti elämään Koposen päässä. Vuonna 2012 valtion turveyhtiö Vapo oli vetäytynyt Kemin Ajokseen suunnitellusta biodieseltehdashankkeesta, vaikka sille oli jo myönnetty melkein 90 miljoonaa euroa EU-tukea.

Kemin ympäristössä riittäisi raaka-ainetta, Vapon saama tuki olisi ehkä siirrettävissä uudelle hankkeelle, ja koska teknologia oli hieman erilainen kuin Vapon harkitsema, ehkä sijoittajatkin saataisiin uskomaan, että tehdas voisi kannattaa.

Koponen houkutteli Chenin Kemiin käymään toukokuussa 2014.

Helmikuussa 2016 Helsingissä pidettiin tiedotustilaisuus, jossa Koponen kertoi, että kiinalainen Kaidi suunnitteli rakentavansa Kemin Ajokseen miljardi euroa maksavan biodieseljalostamon. Koponen oli ryhtynyt itse hanketta pyörittävän Kaidi Finlandin toimitusjohtajaksi.

Laitos valmistaisi päästötöntä dieseliä ja bensiiniä noin 200 000 tonnia vuodessa suoraan Lapin metsistä kerättävästä puusta.

Biodieseljalostamoja on Suomessa muitakin. Neste valmistaa Porvoossa biodieseliä kasviöljyistä ja jäterasvoista. Metsäyhtiö UPM tekee Lappeenrannan kombinaatissaan dieseliä sellunkeiton sivutuotteena syntyvästä mäntyöljystä.

Puun käyttöä dieselin valmistuksessa ei ole kukaan muu aloittanut, vaikka harkittu on. Menetelmää on pidetty liian kalliina.

Kaidin hanke sai ristiriitaisen vastaanoton. Jotkut haltioituivat 4 000 henkilötyövuotta Kemiin lupaavasta rakennusprojektista. Osa tyrmistyi. Kaidia pidettiin suomalaisen tukirahan ja metsien lypsäjänä.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala vertasi hanketta Talvivaaraan, energia-alan veteraani Mikko Kara piti hanketta niin taloudellisesti kuin teknisesti mahdottomana.

Vesa Ranta
Biodieseljalostamo tulisi taustalla näkyvälle kentälle Kemin Ajoksen satama-alueelle. Sataman liikennepäällikkö Jukka Kotajärvi esitteli aluetta helmikuussa.
Biodieseljalostamo tulisi taustalla näkyvälle kentälle Kemin Ajoksen satama-alueelle. Sataman liikennepäällikkö Jukka Kotajärvi esitteli aluetta helmikuussa.

Hankkeen rahoitusneuvottelut ovat kesken. Rahoitussuunnitelma perustuu suurelta osin valtioiden takaamaan lainarahaan ja julkisiin investointitukiin. Ilman tukea tehdasta ei synny.

Vapo ja Metsä Group hylkäsivät vuonna 2012 puolta pienemmän laitoksen rakentamisen kannattamattomana, vaikka sille oli jo myönnetty 88,5 miljoonaa euroa EU:n uusille teknologioille tarkoitettua NER-tukea. Vapon laitoksen piti nousta samaan paikkaan kuin Kaidin jalostamon.

Kaidin ja Spinversen hankkeeseen haetaan samaa NER-tukea huhtikuun loppuun mennessä. Kaidi on myös hakenut valtiolta biotalouden kärkihankkeille tarkoitettua rahaa, jota on jaossa tänä vuonna yhteensä 40 miljoonaa euroa.

Muu rahoitus on tarkoitus järjestää niin, että noin 30 prosenttia rahoituksesta on omaa pääomaa, josta Kaidi itse maksaa osan. Osa saataisiin suomalaisilta sijoittajilta. Sijoittajien haku on käynnissä.

Noin 70 prosenttia rahoituksesta olisi lainarahaa. Kiinalaisten pankkien antamat lainat takaisi Kaidin suunnitelmissa Kiinan vientitakuulaitos Sinosure ja eurooppalaiset pankkilainat Suomen Finnvera. Osa on suunniteltu saatavan EU:n investointirahastosta.

Jotkut kommentaattorit ovat varoitelleet, ettei edes puun kohtelu bioraaka-aineena ole varmaa. EU käynnisti helmikuussa uuden konsultaation raaka-aineiden käytöstä.

HS:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, ettei biopolttoaineiden vuosikausien työllä laadittuja kriteerejä tässä yhteydessä kuitenkaan romuteta.

Vuodesta 2020 eteenpäin 20 prosenttia liikenteen polttoaineista pitää Suomessa olla biopohjaisia. Bensiinin ja dieselin jakelijoilla on velvollisuus huolehtia, että osuus täyttyy. Hallituksen tavoitteena on kasvattaa biopolttoaineiden osuus liikenteessä 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Jos raaka-aine on muun muassa teollisuuden jätettä tai sellaista puuta, jolla ei ole käyttöä teollisuudessa, biopolttoaine voidaan laskea 20 prosentin osuuteen kaksinkertaisena. Metsäteollisuuden sivuvirrat ja ensiharvennuspuu, joita Kaidi on kertonut käyttävänsä raaka-aineena, täyttävät nämä kriteerit.

Suurimmat epäilyt liittyvät hankkeen kannattavuuteen. Dieselin tekeminen suoraan puusta on todennäköisesti huomattavasti kalliimpaa kuin sen tekeminen esimerkiksi mäntyöljystä, jota UPM käyttää omalla biodieseltehtaallaan.

Suomalainen puu on jo raaka-aineena arvokas, mutta myös valmistusprosessi on monivaiheinen ja kallis.

Vapon hanketta selviteltiin hieman toisenlaisen leijupetikaasutuksen pohjalta. VTT:n asiantuntijan mukaan sitä on pidetty lämpötaloudellisesti plasmakaasutusta parempana.

”Me olemme päätyneet siihen, että plasmakaasutus ei nimenomaan biomassan kaasutuksessa olisi taloudellisesti paras vaihtoehto”, tutkija Matti Reinikainen VTT:ltä sanoo.

Reinikaisen mukaan epäilyksenä on, että plasmakaasutuksen vaatima hyvin korkea lämpötila aiheuttaa liian suuren lämpöhukan. Iso osa energiasisällöistä karkaisi siis lämpönä harakoille.

Se ei haittaa, jos kaasutetaan jätettä, jota on rajattomasti ja melkein ilmaiseksi tarjolla. Mutta kun käytetään arvokasta puuta, lämpöhukka kasvattaa kustannuksia.

Plasmakaasutuksessa syntyvä kaasu on toisaalta puhtaampaa kuin leijupetikaasutuksessa. Korkea lämpötila polttaa kaasusta esimerkiksi tervat pois. Näin kaasujen kallis puhdistusvaihe on yksinkertaisempi ja halvempi.

Vapon hanketta vetäneen, nykyään konsulttina toimivan energia-alan veteraanin Mikko Karan mukaan suoraan puusta tehdyn biodieselin laskettiin Vapon hankkeessa olevan kannattavaa, jos raakaöljy maksaisi yli 200 dollaria barrelilta. Nyt se maksaa 40 dollaria barrelilta.

Kannattavuusarvio ei välttämättä päde Kaidin hankkeeseen. Kilpailutilanne, biopolttoaineen määritelmät ja käytetty teknologia ovat muuttuneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat