Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitaalinen vahti lupaa siivota nettipalstojen saastan automaattisesti

Keskustelujen laatu voi parantua, kun suomalaisyhtiö opettaa tietokoneen poistamaan sääntöjen vastaiset viestit.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Utopia Analyticsin toimitusjohtaja Mari-Sanna Paukkeri tutki väitöskirjassaan tekstin automaattista analysointia.
Utopia Analyticsin toimitusjohtaja Mari-Sanna Paukkeri tutki väitöskirjassaan tekstin automaattista analysointia. Kuva: Rio Gandara / HS

Netin keskustelupalstat ovat muuttuneet pahimmillaan törkypuheen tyyssijoiksi, joiden siistiminen tuntuu mahdottomalta urakalta. Nuori suomalaisyritys Utopia Analytics haluaa tuoda tähän muutoksen.

Yhtiö tuo toukokuussa markkinoille ohjelmiston, jonka voi opettaa poistamaan keskusteluista palstan sääntöjä rikkovat viestit.

Erikoista ohjelmistossa on se, että kone ei tarvitse keskustelujen siistimiseen suomen kielen sanakirjaa. Utopia Analyticsin toimitusjohtajan Mari-Sanna Paukkerin mukaan ohjelmisto ei ole kieliriippuvainen, eli se toimii muillakin kielillä.

”Me tähtäämme globaaleille markkinoille todella nopeasti”, Paukkeri sanoo.

Yhtiön ohjelmisto perustuu koneoppimiseksi kutsuttuun tekoälyn haaraan, jossa konetta opetetaan suuren aineiston avulla toimimaan itsenäisesti.

Jotta kone oppisi tunnistamaan luvattomat viestit, se saa nähdäkseen suuren määrän ihmismoderaattoreiden poistamia viestejä.

Kone oppii tunnistamaan piirteet, joiden perusteella viestejä on poistettu. Ohjelmisto ei vain puutu tiettyihin sanoihin tai ilmaisuihin, vaan se arvioi myös myös esimerkiksi lähetysaikaa, nimimerkkiä ja lähettäjän ip-osoitetta.

Paukkeri kuvaa, että koneesta tulee eräänlainen digitaalinen järjestyksenvalvoja, joka helpottaa valtavien viestimäärien seulomista. Viime kädessä vastuu on aina ihmisellä, ja epäselvät tapaukset annetaan edelleen ihmisen ratkottavaksi.

”Tämä on nimenomaan työkalu”, hän sanoo.

Yhtiön tavoitteena on paitsi saada tuotettaan kaupaksi myös parantaa verkkokeskustelujen laatua.

”Kun keskustelupalstat syntyivät, ajateltiin, että alkaa uusi sananvapauden aalto”, Paukkeri sanoo. ”Törkypuhe on vähän pilannut sen.”

Paukkeri kuvaa Utopia Analyticsin työkaluja suomalaiseksi huipputeknologiaksi. Yhtiö on hakenut keskusteluja moderoivalle ohjelmistolleen patenttia.

Yrityksen kehittämää koneoppimista voi käyttää muuhunkin kuin keskustelupalstojen siivoamiseen.

Tätä mennessä yhtiö on rakentanut ohjelmiston, joka luokittelee asiakaspalveluun tulevia viestejä. Yritys rakentaa myös muita työkaluja suurten tekstimassojen louhimiseen.

Toimitusjohtajan mukaan runsaan vuoden ikäinen yritys toimii voitollisesti. Paukkeri uskoo, että Utopia Analyticsin tuotteilla on menekkiä myös ulkomailla.

”Suomi on yksi vaikeimmista kielistä automaattiseen tekstinanalyysiin”, hän sanoo. ”Jos jonkin systeemin saa toimimaan suomeksi, muut kielet ovat helppoja nakkeja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat