Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittajaryhmä julkaisi ”Panaman paperit” – Veroparatiisista vuodetuissa asiakirjoissa nykyisiä valtionpäämiehiä, poliitikkoja ja urheilijoita

Vuodetut asiakirjat paljastavat, että muiden muassa Nordealla, Venäjän presidentti Vladimir Putinilla, jalkapalloilija Lionel Messillä ja Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonilla on yhteyksiä veroparatiiseihin.

Talous
 
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Mielikuvitusfirmoja, hatusta vedettyjä investointeja – näin veronkierto toimii
Yritykset ja niiden omistajat maksavat takaisin kansalaisille osuuden voitoistaan verojen muodossa. Jos siltä haluaa välttyä, on aika tarttua puhelimeen ja soittaa veroparatiisin. Tämä lyhyt video kertoo, mitä veronkierto on.
Tästä on kyse

Vuodettuja asiakirjoja Panamasta

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Se on maailman suurin tietovuoto.

 Aineistossa on esimerkiksi sähköposteja, pdf-tiedostoja ja valokuvia vuodesta 1977 aina vuoden 2016 alkuun.

 Lähes 400 toimittajaa kymmenistä maista on tutkinut asiakirjoja kuukausien ajan.

 Asiakirjoja tutkineiden toimittajien mukaan aineisto todistaa, että useat valtioiden päämiehet, yritykset, urheilijat, julkisuuden henkilöt ja rikolliset ovat hyödyntäneet veroparatiisien suojaa.

Kansainvälinen toimittajaryhmä julkaisi sunnuntai-iltana valtavan aineiston panamalaisesta veroparatiisiyhtiöstä.

Alun perin saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle vuodettua aineistoa on peräti 11,5 miljoonaa asiakirjaa. Sitä on tutkinut 12 kuukauden ajan noin 400 toimittajaa yli sadasta mediasta ympäri maailmaa.

Panama Papers -nimellä julkistettu aineisto paljastaa satoja veroparatiisien kanssa asioineita ”valtionpäämiehiä, rikollisia ja yrityksiä”.

Listalla on myös poliitikkoja, urheilijoita ja julkisuuden henkilöitä.

Aineistoa on tutkinut myös Yleisradio, jonka mukaan listalla on satoja suomalaisnimiä. Yle lähettää aiheesta ohjelman maanantaina.

Tietovuoto koskettaa ainakin panamalaista lakifirmaa Mossack Fonsecaa. Kyseenalaisessa maineessa oleva yhtiö varoitti asiakkaitaan kirjeellä mediamylläkästä.

Mossack Fonseca sanoo asiakastiedotteessaan, että tiedot on saatu murtautumalla yrityksen sähköpostipalvelimelle.

Panaman lisäksi asiakirjoissa on tietoa Bahamalla, Seychelleillä, Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Niuessa ja Bermudassa rekisteröidyistä yhtiöistä.

Veroparatiiseiksi kutsutaan yleensä alueita, joilla on erittäin matala verotusaste ja joiden lainsäädäntö tarjoaa salassapitokäytäntöjä liiketoimille. Brittiläinen kansalaisjärjestö Tax Justice Network on arvioinut, että maailman varallisuudesta kolmasosa tai jopa puolet on veroparatiiseissa.

Veroparatiiseja käyttävät hyväkseen niin suuryritykset, yksityishenkilöt kuin rikollisjärjestötkin. Veroparatiisissa toimimiseen ei välttämättä liity rikosta, mutta sitä pidetään usein eettisesti arveluttavana. Lue lisää veroparatiiseista täältä ja täältä.

Keitä vuodetut asiakirjat koskevat?

Vuodettujen asiakirjojen mukaan pohjoismainen finanssikonserni Nordea on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä, joiden johtajina toimii bulvaaneja.

Tanskan Nordea antoi etukäteen sunnuntaina tiedotteen, jossa se ilmoittaa, ettei hyväksy veronkiertoa. Tiedotteen mukaan veronkiertomahdollisuudet on tukittu Tanskan Nordeassa vuonna 2009.

Panaman paperit osoittavat, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on siirrellyt monimutkaisissa veroparatiisioperaatioissa itselleen ainakin kaksi miljardia dollaria.

Tiedot perustuvat veroparatiisijärjestelyihin erikoistuneen Mossack Fonseca -yhtiön tietoihin. Jounalistit ovat kaivaneet esiin sähköposteja, lainasopimuksia, tiliotteita ja osakesiirtoja. Tutkijat ovat selvittäneet satoja siirto-operraatioita.

Lue lisää tästä.

Lisäksi asiakirjoista löytyy salassa pidettyjä veroparatiisiyhtiöitä, jotka on yhdistetty Egyptin entiseen presidenttiin Hosni Mubarakiin, Libyan entiseen johtajaan Muammar Gaddafiin sekä Syyrian presidenttiin Bashar Al-Assadiin.

Maailman parhaana jalkapalloilijana pidetty, argentiinalainen Lionel Messi, on yksi tunnetuimmista nimistä sunnuntaina julkaistuissa Panama-papereissa.

Vuodetut asiakirjat paljastavat, että Messi ja tämän isä ovat omistajina veroparatiisiyhtiö Mega Star Enterprisesissä, jonka panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca on perustanut vuonna 2012.

Myös kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa voi joutua Panama-papereiden vuoksi jälleen uuden kriisin kohteeksi.

Lue lisää täältä.

Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on yksi useista maailman johtavista poliitikoista, joilla on linkkejä veroparatiiseihin perustettuihin yhtiöihin. Brittilehti Guardianin mukaan Islannin opppositiojohtajat ovat viikonlopun aikana keskustelleet siitä, pitäisikö Islannissa järjestää uudet vaalit pääministeriin liittyvien paljastusten vuoksi.

Lue lisää täältä.

Korjattu 4.4. kello 8.30: vuodettuja asiakirjoja on vuodesta 1977 lähtien, ei vuodesta 1970.

Mikhail Klimentjev / Sputnik
Vladimir Putin matkusti Liikenneviraston johtaja Roman Starovoitin (vas.) kanssa maaliskussa.
Vladimir Putin matkusti Liikenneviraston johtaja Roman Starovoitin (vas.) kanssa maaliskussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat