Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panaman paperit: Putinin lähipiiri kääri salaisilla siirroilla miljardeja

Suuri osa rahoista on peräisin Putinin nuoruuden judokaverin Arkadi Rotenbergin yhtiöiden antamista vakuudettomista lainoista.

Talous
 
ITAR-TASS
Reutersin jo torstaina tekemien paljastusten mukaan pietarilainen liikemies on järjestellyt asuntoja useille eri naisille, joilla kaikilla on jonkinlainen yhteys Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Reutersin mukaan liikemies oli hankkinut asunnot ainakin presidentin naisystäväksi väitetyn Alina Kabajevan isoäidille ja sisarelle.
Reutersin jo torstaina tekemien paljastusten mukaan pietarilainen liikemies on järjestellyt asuntoja useille eri naisille, joilla kaikilla on jonkinlainen yhteys Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Reutersin mukaan liikemies oli hankkinut asunnot ainakin presidentin naisystäväksi väitetyn Alina Kabajevan isoäidille ja sisarelle. Kuva: ITAR-TASS
Tästä on kyse

Vuodettuja asiakirjoja Panamasta

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Se on maailman suurin tietovuoto.

 Aineistossa on esimerkiksi sähköposteja, pdf-tiedostoja ja valokuvia vuodesta 1977 aina vuoden 2016 alkuun.

 Lähes 400 toimittajaa kymmenistä maista on tutkinut asiakirjoja kuukausien ajan.

 Asiakirjoja tutkineiden toimittajien mukaan aineisto todistaa, että useat valtioiden päämiehet, yritykset, urheilijat, julkisuuden henkilöt ja rikolliset ovat hyödyntäneet veroparatiisien suojaa.

Tutkivien journalistien esiin kaivamat niin sanotut Panaman paperit osoittavat, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on siirrellyt monimutkaisissa veroparatiisioperaatioissa itselleen ainakin kaksi miljardia dollaria.

Tiedot perustuvat veroparatiisijärjestelyihin erikoistuneen Mossack Fonseca -yhtiön tietoihin. Jounalistit ovat kaivaneet esiin sähköposteja, lainasopimuksia, tiliotteita ja osakesiirtoja. Tutkijat ovat selvittäneet satoja siirto-operraatioita.

Selvitysten mukaan Putinin ystävän Juri Kovaltšukin johtama, pietarilaislähtöinen Rossija-pankki on ollut rahansiirroissa keskeinen. Pankki ja sen johtaja joutuivat Yhdysvaltain pakotelistoille ensimmäisten joukossa Krimin miehityksen jälkeen.

Suuri osa rahoista on peräisin Putinin nuoruuden judokaverin Arkadi Rotenbergin yhtiöiden antamista vakuudettomista lainoista. Myös kyproslaisiin pankkeihin talletettujen sijoitusten korkotuottoja on ohjattu takaisin Venäjälle ja presidentin lähipiirin käyttöön.

Yllätysnimi sunnuntai-illan paljastuksissa on palkittu sellisti ja Pietarin konservatorion ex-professori Sergei Roldugin. Hänen nuoruudesta alkanut ystävyytensä Putinin kanssa on vanhaa ja julkista tietoa, ja Roldugin on tiettävästi Putinin esikoistyttären Marijan kummisetä.

Panama-papereiden mukaan Roldugin on korviaan myöten mukana myös rahansiirroissa. Sellisti omistaa ison siivun sekä Kamaz-autotehtaasta että Venäjän TV-kanavien mainosmyynnissä monopolistista asemaa hallitsevasta VI-yhtiöstä, entiseltä nimeltään Video International.

Putinin salaisen omaisuuden määrästä on huhuttu jo yhdeksän vuotta. Moskovalainen politiikan tutkija Stanislav Belkovski tuli nimittäin vuonna 2007 julkisuuteen väittämällä, että presidentillä on osakkeita ja muuta omaisuutta 40 miljardin dollarin arvosta. Mitään todisteita Belkovski ei väitteelleen esittänyt.

Korjattu 4.4. kello 8.30: vuodettuja asiakirjoja on vuodesta 1977 lähtien, ei vuodesta 1970.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat