Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin pääministerillä kytköksiä veroparatiisiin – oppositio suunnittelee uusia vaaleja

Guardianin mukaan Gunnlaugsson osaomisti nykyisen vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun yhtiön nimeltä Wintris Inc.

Talous
 
Heikki Saukkomaa
Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonilla on yhteyksiä veroparatiisiin.
Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonilla on yhteyksiä veroparatiisiin. Kuva: Heikki Saukkomaa
Tästä on kyse

Vuodettuja asiakirjoja Panamasta

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Se on maailman suurin tietovuoto.

 Aineistossa on esimerkiksi sähköposteja, pdf-tiedostoja ja valokuvia vuodesta 1970 aina vuoden 2016 alkuun.

 Lähes 400 toimittajaa kymmenistä maista on tutkinut asiakirjoja kuukausien ajan.

 Asiakirjoja tutkineiden toimittajien mukaan aineisto todistaa, että useat valtioiden päämiehet, yritykset, urheilijat, julkisuuden henkilöt ja rikolliset ovat hyödyntäneet veroparatiisien suojaa.

Saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle vuodetut asiakirjat paljastavat, että Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on yksi useista maailman johtavista poliitikoista, joilla on linkki veroparatiisiin perustettuun yhtiöön.

Brittilehti Guardianin mukaan Islannin oppositiojohtajat ovat viikonlopun aikana keskustelleet siitä, pitäisikö Islannissa järjestää uudet vaalit pääministeriin liittyvien paljastusten vuoksi.

Entinen pääministeri Johanna Sigurðardóttir sanoi Guardianille, että Gunnlaugssonin pitää erota, jos hän ei pysty palauttamaan julkista luottamusta nopeasti.

Sunnuntaina julkistettu massiivinen tietovuoto koskettaa ainakin panamalaista lakifirmaa Mossack Fonsecaa. 11,5 miljoonaa asiakirjaa on tutkinut 12 kuukauden ajan noin 400 toimittajaa yli sadasta mediasta ympäri maailmaa.

Guardianin mukaan Gunnlaugsson osaomisti nykyisen vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun yhtiön nimeltä Wintris Inc. Yhtiö perustettiin vuonna 2007. Pariskunta asui veroparatiisiyhtiön perustamisen aikaan Britanniassa.

Yhtiö perustetiin, koska Pálsdóttirin perheen perheyritys myytiin Islannissa ja Pálsdóttirilla oli tarve sijoittaa myynnistä saamansa voitot kannattavasti.

Perustetun yrityksen omistus jaettiin aluksi puoliksi pariskunnan kesken. Kahden vuoden päästä Gunnlaugsson kuitenkin siirsi oman osuutensa nykyiselle vaimolleen yhden dollarin kauppahintaa vastaan. Tämä tapahtui vasta sen jälkeen, kun Gunnlauggson oli jo noussut kansanedustajaksi.

Gunnlaugsson ei kuitenkaan ole missään vaiheessa tehnyt yhtiöstään ilmoitusta islantilaisilta kansanedustajilta kerättävään esteettömyysrekisteriin. Esteettömyysrekisterin on tarkoitus valvoa sitä, ettei poliittisten päätöksentekijöiden päätösten ja heidän taloudellisten omistustensa välille synny ristiriitaa. Gunnlaugsson ei myöskään ole puhunut veroparatiisiyhtiöstä julkisesti.

Tietovuodon paljastusten jälkeen Islannin pääministerin kansliasta selitettiin Gunnlaugsson veroparatiisiomistuksia sillä, että pääministerin osuus yhtiössä oli vahinko. Todellisuudessa, pääministerin kanslian mukaan, koko yhtiön oli ollut koko ajan tarkoitus kuulua Pálsdóttirille.

Kun Gunnlaugssonilta pyydettiin selitystä Wintrisiin liittyville liiketoiminnoilleen, hän keskeytti haastattelun.

Toisessa yhteydessä Gunnlaugsson on sanonut, että hänen ei tarvinnut ilmoittaa veroparatiisiomistuksiaan parlamentin esteettömyysrekisteriin, koska Wintris on Holding-yhtiö.

Nyt Islannin pääministeri on joutunut maineensa kannalta haastavaan tilanteeseen. Lehdistölle vuodetut paperit eivät todista, että hän olisi syyllistynyt verovilppiin tai muuhunkaan laittomaan toimintaan.

Veroparaatiisisaarelle yhtiön perustaminen asettaa kuitenkin johtavan poliitikon epäilyttävään valoon, koska veroparatiisien tarkoituksen ajatellaan yleisesti olevan juuri verojen välttely.

Vielä kiusallisempaa on, että Gunnlaugssonin vaimon omistamalla Wintris oli ostanut kolmen suuren islantilaispankin joukkovelkakirjoja ennen Islannissa vuonna 2008 syntynyttä pankkikriisiä. Kun pankit sitten kaatuivat, Gunnlaugsson jäi puolisonsa kanssa eri puolille pelilautaa. Kun poliitikko Gunnlaugsson haukkui pankeilta saataviaan vaativia kansainvälisiä sijoittajia, hän tiesi koko ajan puolisonsa kuuluvan näihin samoihin ”korppikotkiin”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat