Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stockmannin Hienonen: Potkut saaneella Thelinillä ”ei ollut lupa käyttää moottorisahaa pienempiä työkaluja”

Hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen toivoo seuraavan toimitusjohtajan osaavan suomea

Talous
 
Lehtikuva / Jussi Nukari
Thelin on toiminut Stockmannin toimitusjohtaja marraskuusta 2014 lähtien.
Thelin on toiminut Stockmannin toimitusjohtaja marraskuusta 2014 lähtien. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Stockmannin toimitusjohtaja Per Thelin jättää tehtävänsä toimitusjohtajana tänään, kertoo tavarataloyhtiö Stockmann tiedotteessa.

Thelin on toiminut Stockmannin toimitusjohtaja marraskuusta 2014 lähtien.

Stockmannin hallitus on aloittanut uuden toimitusjohtajan hakuprosessin. Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi on nimitetty talousjohtaja Lauri Veijalainen.

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen kertoo, että hallituksessa alettiin puhua Thelinin vaihtamisesta ensimmäisen kerran viime syksynä. Perjantaina hallitus antoi Hienoselle valtuudet Thelinin erottamiseen, ja neuvottelut vietiin loppuun viikonloppuna.

Hienonen kehuu Theliniä hyväksi saneeraajaksi, joka teki pyydetyt leikkaustoimet jopa odotettua nopeammassa aikataulussa.

”Se oli selväpiirteinen saneeraushomma, samantien isoista vuotokohdista eroon. Ei ollut lupa käyttää moottorisahaa pienempiä työkaluja.”

Nyt Stockmann siirtyy Hienosen mukaan uuteen vaiheeseen, jossa yhtiö etsii pitkäjänteistä kasvua erityisesti muoti- ja kosmetiikkakaupasta.

Samalla sisäisen saneeraus jatkuu, mutta nyt toimitaan Hienosen mukaan ” puutarhasaksilla”.

Hienonen sanoo toivovansa, että seuraava toimitusjohtaja puhuu suomea.

”Kylmään saneeraushommaan suomen kielen osaamattomuus voi olla jopa hyvä, mutta se jää etäiseksi.”

Hienosen mukaan kielitaito ei ole pelkkä kansallinen ratkaisu, mutta kommunikaatiossa niin Stockmannin sisällä kuin suhteessa ulkomaailmaan suomen osaamisesta on kuluttajaliiketoiminnassa hyötyä.

Stockmanilla varatoimitusjohtajana ennen Finnairin ja SRV:n toimitusjohtajuuksia työskennelleyt Hienonen kertoo, että ei ole itse käytettävissä toimitusjohtajan tehtävään.

Thelinin palkkaukseen liittyi alunperin kiista yhtiön strategiasta.

Theliniä edeltäneen toimitusjohtajan Hannu Penttilän mielestä Stockmannin niin kuin kaikkien muidenkin menestyneiden tavarataloketjun menestys perustui ennen kaikkea hyvällä liikepaikalla sijaitsevan tavaratalon menestykseen.

Ajatus oli, että tavarataloista piti rakentaa niin houkuttelevia ja elämyksellisiä paikkoja, että palvelun taso sai kävijät tulemaan tavarataloon yhä uudestaan.

Stockmannin strategia muuttui olennaisesti, kun sen hallituksen puheenjohtajaksi nimitettiin suomenruotsalaisen pääoman vaikuttaja, Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh.

Stockmannista haluttiin muotitalo, jossa jokaisen neliömetrin tuotto haluttiin maksimoida.

Muutosjohtajaksi Ruotsista palkatun Thelinin johdolla Stockmann kävi läpi ison myllerryksen viime vuonna. Se karsi kovalla kädellä heikosti kannattavia osiaan ja keskittyi entistä enemmän muotiin.

Stockmann lopetti Venäjän tavarataloliiketoiminnan ja päätti sulkea Oulun tavaratalon. Se myi Akateemisen kirjakaupan ja vaateketju Seppälän sekä luopui Helsingin keskustan tavaratalossa omista kodinkone- ja leluosastoistaan.

Helmikuussa kauppayhtiö ennakoi tuloksensa nousevan tänä vuonna niukasti positiiviseksi.

Viime vuonna Stockmannin liiketulos ilman kertaeriä oli yhä 28,5 miljoonaa euroa tappiollinen. Edellisvuonna se teki tappiota 39,3 miljoonaa euroa.

Stockmannin osakekurssi on laskenut viidessä vuodessa liki 80 prosenttia.

Helmikuussa sanomalehti Hufvudstadsbladet kertoi, että Stockmannissa käydään valtataistelua.

Taistelun käynnistäjä on lehden mukaan Hartwallin suku yhtiönsä Hartwall Capitalin kautta. Suvun yhtiö on suurin yksittäinen omistaja Stockmannissa vajaan 12 prosentin osuudella.

Se omistaa kuitenkin B-osakkeita, joilla on yksi ääni yhtiökokouksessa. Valtaa pitävät tunnetut suomenruotsalaiset säätiöt, joilla on hallussaan paljon ääniä antavia A-osakkeita.

Kaj-Gustaf Bergh on myös suurimpiin omistajiin kuuluvan Konstsamfundetin toimitusjohtaja.

Hartwall ehdotti, että kahdesta osakesarjasta luovutaan ja järjestetään A-osakkeiden omistajille osakeanti, jossa nämä saisivat jokaista omistamaansa 40 osaketta kohden kolme uutta osaketta.

Ehdotus kuitenkin hylättiin yhtiökokouksessa maaliskuussa.

Riidan seurauksena Kaj-Gustaf Bergh jätti omasta pyynnöstään tehtävänsä hallituksen puheenjohtajana ja siirtyi hallituksen rivijäseneksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat